RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Trafiłem ostatnio na dość dziwny problem na swoim routerze, ciekawi mnie czy ktoś spotkał się z czymś podobnym.

Mianowicie kilka dni temu przestało mi działać HBO GO, a konkretnie wywala błąd przy próbie streamingu jakiegokolwiek materiału z tego serwisu.
Sama aplikacja HBO GO działa bezproblemowo i na dwóch TV i na telefonach. Można przeszukiwać zasoby i dopiero włączenie materiału powoduje błąd.
Natomiast streaming na Netflix czy Amazon Prime działa normalnie.

Przeprowadziłem małe śledztwo i wyszło mi, że coś pochrzaniło się na routerze Synology. Tylko nie mam pojęcia co, bo od tygodni nic na nim nie majstrowałem.

Po kolei.
Nie jest to problem z apką do streamingu, bo zarówno na tel jak i tv po podłączeniu netu od innego dostawcy, np. z komórki, wszystko działa.
Nie jest to też problem z netem podłączonym do routera Synology, bo podłączyłem się do niego bezpośrednio z pominięciem Synology i też HBO GO działa.

I najlepsze - przywrócenie RT2600ac do ustawień fabrycznych również powoduje, że HBO GO działa.

Jednak jak wracam na swoją konfigurację, to ponownie HBO wycina. Niestety nie wiem póki co dlaczego.
Ktoś ma pomysł?

Tak jak pisałem na początku, nic nie było zmieniane w konfigu od tygodni i jeszcze kilka dni temu HBO chodziło.
Ja już głupieję :roll:
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: tomaasz »

jakiej apki do streamingu używasz ?
RT2600ac [SRM 1.2.5-8227]
MR2200ac [SRM 1.2.5-8227]
DS918+ [DSM 7.0-41882] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Tak, wygląda jakby wycinał tylko sam streaming HBO, bo cała reszta apki chodzi bez problemu - wyszukiwanie, aktywowanie urządzeń itd czy streaming od innych dostawców treści. Apka standardowa oficjalna HBOGO ze sklepu Google, zarówno na tv jak i na tel, żadnych kombinacji.

Po wielu bojach zaczytałem sobie konfig z przed kilku miesięcy, gdzie na milion procent oglądałem HBO i jest to samo. Masakra.
Przy okazji tej operacji wyszło mi, że ustawienia Safe Access ani dodatkowy user jako admin nie zaczytują się z konfiga - wszystko trzeba znowu dokonfigurować ręcznie od nowa :lol:

Brak mi pomysłu.
Ktoś z posiadaczy RT2600ac korzysta może z HBO ?
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
look12
Stały Bywalec
Posty: 354
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: look12 »

Sprawdź, czy zapora nie wycina jakiegoś ruchu.
Jeżeli masz zainstalowany pakiet Threat Prevention to go zatrzymaj, wyłącz do testów kontrolę ruchu.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: tomaasz »

Ja korzystam. Poprzez dekoder nc+

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

RT2600ac [SRM 1.2.5-8227]
MR2200ac [SRM 1.2.5-8227]
DS918+ [DSM 7.0-41882] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Thread Prevention mam w ogóle wywalone, bo strasznie zamulał router. Coś poza tym jeszcze może wycinać ruch?
Safe Access też wyłączony, bo po przywracaniu konfiga z kopii wyszło, że ta usługa nie działa - w pliku jak widać nie mam jej ustawień.
Firewall również testowo "wyłączyłem" kompletnie - też nie pomogło.

Jak nie będzie innej opcji, to chyba w świąteczny weekend będę musiał dłubnąć cały konfig od zera, skoro po resecie działa.
Może tak dojdę, w którym miejscu się wywala.
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
look12
Stały Bywalec
Posty: 354
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: look12 »

A kontrola ruchu na routerze wyłączona do testów ?
To co mi przychodzi do głowy to przetestowanie wzmocnionej ochrony w zakładce bezpieczeństwo - ogólne.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 101
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: PawelTrier »

Powiem tak. U mnie pomógł reset. Nie działały apki od Google i parę innych. Jak już pisałem coraz częściej trzeba naprawiać błędy nie swoje poprzez reset.
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Hm, poświęciłem trochę czasu, którego teraz w sumie i tak mam w nadmiarze :mrgreen: , i zaczytywałem konfig kawałek po kawałku, by wyłapać, gdzie się wywala.

W ten sposób doszedłem, że HBO GO wywala się na sekcji Centrum sieciowe / Konfiguracja sieci - wszystko inne, łącznie z firewall'em czy sterowaniem ruchem nie przeszkadza. Tylko ta nieszczęsna Konfiguracja sieci.
Trochę to dziwne, bo tam są chyba tylko ustawienia adresacji LAN i przekierowania portów (a przynajmniej tego mi brakowało po zaczytaniu).

Ustawiłem te dwie rzeczy ponownie dokładnie tak jak miałem wcześniej i całość działa. Więc chyba nie dojdziemy faktycznej przyczyny w konfigu.

Natomiast po tej całej akcji zaczynam się zastanawiać, czy po prostu nie mam spieprzonego ogólnie routera. Bo póki działa to działa, ale np. przy próbie restartu czasem bardzo długo się uruchamia, a czasem nie uruchamia się w ogóle (świeci się tylko dioda PWR) i muszę go kilka razy włączyć/wyłączyć na zasilaniu by w końcu zaskoczył. Musze sprawdzić, czy mam jeszcze gwarancję na niego.

Przy okazji zauważyłem jeszcze kilka rzeczy związanych z odzyskiwaniem konfiga, może komuś się to przyda:
- nie są zapisywane ustawienia Safe Access, trzeba wszystko odtwarzać na piechotę,
- nie są też zapisywane ustawienia DDNS i certyfikat, też ręcznie trzeba to uzupełnić,
- jeśli ktoś loguje się administracyjnie na inny login niż domyślny admin (admin jest wtedy wyłączony), to po resecie ustawień a przed zaczytaniem swojego konfiga, trzeba takiego użytkownika założyć przy pierwszym uruchomieniu, inaczej z konfiga user się zaczyta, ale nie będzie adminem :twisted:
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2003
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: mikhnal »

Ciekawe, czy 1.1.1.1 też zadziała poprawnie.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
ODPOWIEDZ