Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

ODPOWIEDZ
pawelb
Amator
Posty: 14
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 12:18 pm

Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

Post autor: pawelb »

Cześć.
Mam obecnie awarie łącza głównego. Router to dostrzegł, przełączył się na łącze awaryjne, internet jest ale niestety nie działają przekierowania.
Zamiast IP posługuje się hostem bo jest mi tak wygodniej. Ten IP z łącza awaryjnego jest również przekierowany na tego hosta.

Niestety nie mogę się dostać z zewnątrz, wszystkie porty jakie miałem otwarte na tym drugim IP są zamknięte.

Ktoś coś doradzi?
RS815+
DSM 6.2-23511
SSD Saumsung 500GB, 2TB WD Red, 2x 6TB WD Red
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

Post autor: Carty »

Nie wiem, czy temat dalej aktualny, ale przez ostatnie kilka dni mam dwa WANy u siebie (ciągłe problemy z Vectrą, a pracować zdalnie trzeba :D), więc może coś mógłbym pomóc.
Ja wykorzystuję DDNS Synology (adres w domenie *.synology.me), który aktualizuje się bardzo szybko, wszystkie przekierowania działają mi bez problemu po przełączeniu na WAN awaryjny. Ogólnie działa to całkiem sprawnie.

Jeśli u Ciebie na awaryjnym nie działają przekierowania to pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, czy od operatora na tym łączu jest IP publiczne czy za NATem?
Jak rozumiem na IP routera wskazuje jakaś Twoja domena. Jak masz rozwiązaną kwestię aktualizacji IP po zmianie łącza z podstawowego na awaryjne, i z powrotem?
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
pawelb
Amator
Posty: 14
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 12:18 pm

Re: Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

Post autor: pawelb »

Czyli jako 2 WAN to może działać inaczej.
Ja podłączam modem na USB z LTE i IP zewnętrznym.
Sieć lokalna jest cały czas na tych samych adresach nic się tutaj nie zmienia.

LTE nie jest poblokowane, po przełożeniu karty do routera LTE wszystkie przekierowania działają prawidłowo.
RS815+
DSM 6.2-23511
SSD Saumsung 500GB, 2TB WD Red, 2x 6TB WD Red
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

Post autor: Carty »

A co to jest za modem LTE na USB?? Nie jest to czasem jakiś Huawei??
Nie wiem jak modemy innych producentów, ale Huawei ma chyba coś takiego jak HiLink - w skrócie własny NAT na modemie. I za ch nie można tego zdaje się wyłączyć. A w takiej sytuacji nawet mając kartę z publicznym IP nie da się dostać do routera i nie zadziałają przekierowania.
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
pawelb
Amator
Posty: 14
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 12:18 pm

Re: Router RT2600ac - podwójny internet i przełączanie awaryjne

Post autor: pawelb »

Modem Huawei, faktycznie ma HiLink, kurde nie przypuszczałem, że to może być jego wina.
Zamówię inny i dam znać.
RS815+
DSM 6.2-23511
SSD Saumsung 500GB, 2TB WD Red, 2x 6TB WD Red
ODPOWIEDZ