Strona 1 z 1

RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt sty 22, 2019 2:02 pm
autor: klauduska
Witajcie, jak wiecie wygrałam na forum router RT2600ac. Mam wrażenie że prędkości nie są zachwycające w 100% Mamy łącze 100Mb/s a jak urządzenie jest podpięte na 2,4GHz to maksymalna prędkość pobierania osiągana to 60-70Mb/s mimo że połączenie między Routerem-Urządzeniem w ustawieniach pokazuje np 150Mb/s
Na 5GHz połączenie z iPhone 8 czy nawet Xs wynosi tylko 866Mb/s (nawet jeśli telefon jest bezpośrenio przy routerze) ale tutaj spokojnie wyciąga max prędkość łącza.
Pomyśleliśmy z mężem że skoro mamy tak wypasiony router to dokupimy MR2200ac aby w lecie na ogrodzie też mieć pokrycie internetem a i teraz w kuchni żeby był mocniejszy zasięg bo urządzenia przeskakiwały już na 2,4GHz, podpięty, sam się skonfigurował co jest boskie <3
Grzebiąc w ustawieniach znów natknęliśmy się na prędkość przesyłu między urządzeniami- tym razem między routerami gdzie przesył też wynosi tylko 866,7Mb/s a na ogrodzie telefon łapie tylko 2,4GHz tak jak by nie puszczał 5GHz (w kuchni stojąc obok też daje mi 2,4)
Czy są jakieś 'złote środki' na ustawienie routera?

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt sty 22, 2019 4:39 pm
autor: SnejX
hej
iPhone XS ma: Wi‑Fi 802.11ac z technologią 2x2 MIMO, czyli na dwóch antenach nie wyciśnie więcej niż 866,7 Mbit.

iPhone 8 ma Wi‑Fi 802.11ac z technologią MIMO więc albo 866,7 Mbit albo nawet mniej. Tutaj producent nie podaje ile ma anten.

Ja mam iPhone 7 i w moim przypadku (łącze 250/75) mierzone aplikacją speedtest.net pokazuje takie wyniki:
- w paśmie 2,4 GHz - ok 70/70
- w paśmie 5GHz - 250/75

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt sty 22, 2019 4:43 pm
autor: klauduska
O chyba ze tak ;)
A jeśli chodzi o połączenie router główny- punkt wifi? Tutaj tez mam taka prędkość, nie powinno być mocniej?

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt sty 22, 2019 4:44 pm
autor: SnejX
router główny, jak rozumiem Syno RT2600ac, a co to jest punkt wifi?

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt sty 22, 2019 4:52 pm
autor: SnejX
sieci 5GHz są mało odporne na przeszkody i o ile prędkość jest ich zaletą to zasięg już nie. Jak wnioskuję mieszkacie w domku, więc raczej nie ma chyba różnicy czy to jest sieć 2,4 czy 5 GHz, no chyba że duża prędkość jest wam potrzebna do określonego celu, np. kopiowanie dużej ilości danych.

napisałaś tak:
"między routerami gdzie przesył też wynosi tylko 866,7Mb/s a na ogrodzie telefon łapie tylko 2,4GHz tak jak by nie puszczał 5GHz"
może już jest za daleko i moc sygnału 5GHz jest zbyt słaba i router przełącza na 2,4 żeby zachować lepsza jakość.

Ten drugi router to co to jest ? Te prędkości linków skąd czytacie? (ja nie mam routera synology)

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt maja 21, 2019 8:37 am
autor: tomaasz
cześć

Mam zestaw RT2600ac + MR2200ac (jako punkt WiFi)
Czy jest możliwość aby podłączyć router ZTE MF283+ jako dodatkowy punkt WiFi ?

pozdrawiam

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: wt maja 21, 2019 10:12 am
autor: stanley99
tomaasz pisze:
wt maja 21, 2019 8:37 am
Czy jest możliwość aby podłączyć router ZTE MF283+ jako dodatkowy punkt WiFi ?
Nie mam/nie znam tego modelu, ale każdy typowy "domowo-biurowy" router można skonfigurować jako punkt dostępowy (AP). Wystarczy wyłączyć DHCP oraz podłączyć do sieci przez dowolny port LAN. Dobrze jest też nadać mu adres LAN należący do naszej podsieci (i nie kolidujący z innymi, rzecz jasna) - w razie czego będzie można potem na taki AP łatwo się "dostać".

Re: RT2600ac + MR2200ac wolne połączenie między urządzeniami

: sob maja 25, 2019 10:19 pm
autor: tomaasz
dzięki