Strona 3 z 4

Re: kilka pytań o RT2600ac

: pn lut 19, 2018 11:24 am
autor: tomaasz
ok, przepraszam
pytanie zadałem w kontekście sposobu działania DUAL WAN na DUAL WAN
bo sokoro są programy które generują kilka połączeń do ściąganego pliku to być może te połączenia są obsługiwane w ramach DUAL WAN

Re: kilka pytań o RT2600ac

: pn lut 19, 2018 11:49 am
autor: krzysiek
Dlatego napisałem że nie wszędzie to działa i do wetransfer wysyłka leci jednym łączem, ale już pobieranie dwoma.

Natomiast autorowi myślę bardziej chodziło na pobieraniu danych z sieci przez dwa łącza. Ale żeby też to działało, do tego celu potrzeba jakiegoś download managera. Bez niego też mi przeglądarki nie pobierały sumą łącz. Ale zainstalowałem free download manager i leci tak jak powinno. Managery nie mają problemu z pobieraniem części pliku różną trasą, ale też zaznaczam że na kilka wypróbowanych tylko ten mi działa więc dalej nie szukałem.
I tak dla przykładu, pobieranie bez FDM - około 20 Mb, odpalam FDM - 100-200 Mb z DE.

Gorzej z uploadem. Serwery ftp nie są przygotowanie pod dual wana, ale widziałem w necie solucję konfiguracji, bodajże proftpd, ale to chyba nie wątek na ten temat.

Netflix - fast.com też mi pokazuje sumę pobierania dwóch łącz.

Jest to przydatne głównie przy pobieraniu właśnie, gdyż mimo całkiem sporych łącz, żaden z moich ISP nie daje więcej niż połowy łącza na wyjściu, szczególnie po europie - stąd posiłkuje się dual wan. Niestety od 15.00 do 22.00 mam zapchane łącza dlatego założyłem drugie żeby mieć większy komfort.

Wcześniej testowałem 50 mb po kablu + LTE od Orange i już wtedy było widać speeda przy ładowaniu stron. Szczególnie dzięki orange który ma dobre wyjście na świat.

I oczywiscie wygoda jest, zawsze można zapodać rsynca jednym łączem a na drugim grzać obrazy ISO linuxa przez torrent ;)

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 12:08 am
autor: tomaasz
Czy mogli byście mi powiedzieć ja włączyć stałe IP na RT2600ac ?

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 7:28 am
autor: mikhnal
Zaraz, zaraz... Jakie "stałe IP"?
Chcesz mieć zewnętrzne stałe IP np. do serwera pocztowego lub strony www, czy chcesz żeby urządzenia w sieci wewnętrznej zawsze otrzymywały ten sam adres IP?

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 9:09 am
autor: tomaasz
Chcę żeby urządzenia w sieci wewnętrznej zawsze otrzymywały ten sam adres IP.
A konkretnie żeby router RT2600ac miał w sieci wewnętrznej zawsze takie samo IP.
Chcę ustawić DMZ na routerze LTE ZTE MF283+ na adres drugiego routera czyli RT2600ac

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 9:41 am
autor: psmanek
Aby ustawić stałe IP dla RT2600ac masz teoretycznie dwa wyjścia. Albo na podstawie mac adresu ustawiasz konkretne IP i robisz to na ZTE MF283+ lub na RT2600ac w Centrum sieciowe > Internet > Rodzaj połączenia > Ręcznie... i tam ustawiasz wszystkie potrzebne parametry.

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 10:16 am
autor: tomaasz
jak wybiorę "Ręcznie" to domyślne ustawienia będą ok ?

ZTE ma IP 192.168.0.1
domyślne "ręczne" ustawienie IP dla RT2600ac to 192.168.0.100
Ale jak wchodzę w Centrum sieciowe > Sieć lokalna > to widzę że lokalny adres IP jest (domyślnie) ustawiony na 192.168.1.1

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 10:52 am
autor: psmanek
W zakładce Internet powinieneś ustawić adres IP z klasy jaką ma ZTE, czyli 192.168.0.x (np. 192.168.0.2 lub 192.168.0.100 tak jak jest ustawione). Natomiast w zakładce Sieć lokalna powinieneś mieć adresy z innej klasy, np. 192.168.1.x.

Czyli można powiedzieć, że ustawienia, które podałeś są ok.

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 11:38 am
autor: tomaasz
wielkie dzięki!
A urządzenia które będę wpinał do RT2600ac a którym chciałbym ustawić ręcznie stałe IP w sieci wewnętrznej to mają mieć je z klasy 192.168.1.x czy 192.168.0.x ?

Re: kilka pytań o RT2600ac

: czw lut 22, 2018 11:44 am
autor: psmanek
Popatrz na to w ten sposób. ZTE to jedna sieć, a RT2600ac to druga sieć.

Pierwsza sieć to 192.168.0.x
Druga sieć to 192.168.1.x

Czyli jeśli coś podłączysz do ZTE (czy to LAN czy WiFi) dostanie adres z 192.168.0.x
Natomiast to co podłączysz do RT2600ac (LAN lub WiFi) dostanie adres z 192.168.1.x