Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

ODPOWIEDZ
krzysiek
Amator
Posty: 12
Rejestracja: pt gru 18, 2015 1:15 pm

Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: krzysiek » pt sty 26, 2018 12:49 pm

Witam,
Czy ktoś z szanownych userów może mi powiedzieć, do jakiej prędkości daje router po WAN? Bo to że jest port 1 Gbps to żadna informacja, interesuje mnie ile daje radę za natem.
Mam teraz TP LINKA 6120 i mimo że producent deklaruje prędkość za NAT 800 Mbps, router daję radę tylko do około 200 Mbps. A w trybie load balancing zamiast 250 po zsumowaniu moich łącz (200+50) router daje radę tylko 160 Mbps.
W tym czase procesor pracuje na 100% i odswieżenie strony do zarządzania zajmuje mu kilka sekund. Ewidentnie chłop nie daje rady.
A w trybie pojedynczy WAN, procesor przy 180 Mbps ma 90% obciążenia.
Szukam czegoś zamiast TP LINKA.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1093
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: mikhnal » pt sty 26, 2018 3:30 pm

Mam łącze 600/60 Mbit i przy nudzącym się procesorze routera na WAN'ie osiągam pełną prędkość.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: WILU » pt sty 26, 2018 6:46 pm

Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 570
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: psmanek » pt sty 26, 2018 6:58 pm

Mały wyciąg z testów z ww. linków. (RT2600AC)

92DAD0EF-5CCE-44F7-BDC1-B132D800CB67.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krzysiek
Amator
Posty: 12
Rejestracja: pt gru 18, 2015 1:15 pm

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: krzysiek » pt sty 26, 2018 7:56 pm

O super. Dziękuję koledzy. To jeszcze dwa pytania :)

1. WOL działa? Nie giną wpisy z tablicy ARP? Obecnie wzbudzam komputery przez apkę na telefonie, poprzez przekierowanie portów 7 lub 9 i wpuszczanie magic pakietu przez WAN lub WAN 2. Wiem, że ten routerek ma wbudowane w aplikacji DSM wzbudzanie, ale wolę apkę, dzięki temu nie muszę się logować. Ale miałem niedawno Cisco RV320 i nie pomyślałbym w życiu, że nie obsłuży to WOL. Wszystkie TP LINKI działają w tej kwestii bezbłędnie. W Cisco kilka sekund po wyłączeniu komputera jakby czyściła się lista ARP i nie szło wzbudzić urządzeń.

2. Load balance. Nie wiem czy ktoś korzysta, bo mając 600 Mbps jak kolega mikhnal może nie mieć potrzeby :)
W każdym razie, w Synku jest dziwny podział suwakowy, tj możemy ustawić 50:50, 70:30 itd a nie można np. 100% pasma WAN1 i 100% pasma WAN2?

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: SnejX » pt sty 26, 2018 9:32 pm

krzysiek pisze:
pt sty 26, 2018 7:56 pm
2. Load balance. Nie wiem czy ktoś korzysta, bo mając 600 Mbps jak kolegs mikhnal może nie mieć potrzeby :)
W każdym razie, w Synku jest dziwny podział suwakowy, tj możemy ustawić 50:50, 70:30 itd a nie można np. 100% pasma WAN1 i 100% pasma WAN2?
źle to interpretujesz, parametr ten oznacza ile % ruchu chcesz wysłać jednym łączem a ile drugim. Tu się określa "kierunek".

krzysiek
Amator
Posty: 12
Rejestracja: pt gru 18, 2015 1:15 pm

Re: Jaka maksymalna przepustowość za NAT - RT2600ac. Pilna prośba

Post autor: krzysiek » pn sty 29, 2018 12:13 pm

I wszystko jasne ;)

ODPOWIEDZ