Re: Problem z RT1900ac

#11
Z tego co pisał to już to zrobił.
projektkong pisze:Zaniepokojony zalogowałem się na router i zrobiłem przywracanie do ustawień fabrycznych.
Niestety po restarcie, ponownej konfiguracji (tworzenie sieci Wi-Fi itp.) sytuacja się nie zmieniła. Nadal żadne z urządzeń (oprócz komputera po LAN) nie ma dostępu do internetu.

Re: Problem z RT1900ac

#12
Tak reset do ustawień fabrycznych zrobiłem.
Przeszedłem przez proces tworzenia konta admin, podawanie PIN z naklejki routera i stworzyłem sieć WiFi.
Później pobrałem tylko ten SRM 1.1.6-6931 Update 1 i nic więcej nie kombinowałem.
psmanek pisze:Anteny sprawdzałeś?
O tym nie pomyślałem, ale przed chwilą sprawdzałem i wszystkie 3 przykręcone solidnie (od momentu pierwszego uruchomienia nigdy żadna z nich nie była odkręcana).

Re: Problem z RT1900ac

#13
hmmm piszesz że jak blisko podejdziesz to coś tam łapie ta sieć, wiec może jednak będzie to problem z zakłóceniem sygnału. spróbuj ten router przenieść na próbę w inne miejsce domu / mieszkania i sprawdź czy dalej to samo. jeśli tak to patrząc na wcześniejsze posty w tym wątku można zacząć brać na poważnie usterkę sprzętową.
jeszcze jedno: piszesz, że router zresetowałeś i na nowo ustawiłeś sieć. może na próbę zrób to z jednym z urządzeń, to jest usuń skonfigurowane połączenie wifi i zestaw je na nowo.
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Re: Problem z RT1900ac

#14
WILU pisze:hmmm piszesz że jak blisko podejdziesz to coś tam łapie ta sieć, wiec może jednak będzie to problem z zakłóceniem sygnału. spróbuj ten router przenieść na próbę w inne miejsce domu / mieszkania i sprawdź czy dalej to samo. jeśli tak to patrząc na wcześniejsze posty w tym wątku można zacząć brać na poważnie usterkę sprzętową.
Spoko jutro sprawdzę (napiszę tu jutro czy to coś zmieniło), ale dziwię się, bo kładę się spać i wszystko działa, budzę się i nie działa po Wi-Fi nic. Jeszcze gdybym instalował jakieś nowe sprzęty elektroniczne, które mogłyby zakłócać sygnał to tak, ale nic nowego się nie pojawiło, wszystko od roku (ba pewnie nawet więcej) w mieszkaniu bez zmian. Tak samo dziwi mnie ta siła sygnału (zawsze kilka "kresek") którą pokazują urządzenia które chcę do sieci podłączyć.

Jednak tak jak pisałem jutro sprawdzę i napiszę czy coś to dało.
WILU pisze: jeszcze jedno: piszesz, że router zresetowałeś i na nowo ustawiłeś sieć. może na próbę zrób to z jednym z urządzeń, to jest usuń skonfigurowane połączenie wifi i zestaw je na nowo.
Można powiedzieć, że zrobiłem to "z automatu", bo ta nowa sieć (po powrocie do ustawień fabrycznych) inaczej się nazywa niż poprzednia, więc siłą rzeczy każde z urządzeń musiałem sparować z nową siecią ponownie.

Re: Problem z RT1900ac

#15
A nie pojawiła się w okolicy jakaś nowa sieć zakłócająca twoją?
DS3018xs
DSM 6.2.2-24922
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x Samsung SM961 512GB M.2 read/write SSD cache @ M2D18
2x SilverStone FW91 fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.2-7915

Re: Problem z RT1900ac

#17
Ściągnąłem tego WiFi Analizera i takie mam odczyty (nazwę sieci zostawiłem taką jak zaproponował router przy konfiguracji):

W miejscu, w którym pracuję komputer główny gdzie do niedawna wszystko działało:
Obrazek


A to jakiś 1[m] od routera (telefon nie był w stanie podłączyć się do sieci WiFi):
Obrazek


Nawet myślałem, że może faktycznie jakiś kanał się nakłada, ale chyba nie.

Później przestawiłem router na środek mieszkania i niestety nadal nie mogę połączyć się przez WiFi (sygnał jest, ale podłączyć się nie można).
Już myślałem, że może coś z sieciówką w komputerze, ale przez WiFi nie działa nic (tylko np. telefon jak podejdzie się bardzo blisko, a i to nie zawsze). Dwa komputery na Windowsie, jeden na Linuksie. Przez LAN (podłączone do RT1900ac) działają, przez WiFi nie.

Re: Problem z RT1900ac

#19
Zalogowałem się i faktycznie Smart WiFi (Connect) było włączone. Wyłączyłem.
Niestety żadnych zmian (sieć nadal widoczna, siła sygnału doskonała, ale do WiFi nie mogę się podłączyć).

Obrazek


Teraz pytanie. Czy taka sytuacja może być podstawą do reklamacji?
No i jak wygląda reklamacja u Synology (ten router to jedyny sprzęt tej firmy jaki mam)?
Kupowałem na morele.net. Czy ewentualną reklamację muszę robić przez nich, czy jest jakiś oficjalny serwis do którego to zgłaszać?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron