Problem z RT1900ac

projektkong
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 27, 2017 11:20 am

Problem z RT1900ac

Post autor: projektkong » śr gru 27, 2017 11:37 am

Witam

Postanowiłem zarejestrować się na forum żeby spróbować dowiedzieć się co mogło się stać z moim RT1900ac.
Już wyjaśniam o co chodzi:

Router zakupiłem dokładnie rok temu 27/12/2016. Podłączyłem i działa tak od roku (ani razy nie był odłączany, stoi dokładnie w tym samym miejscu itd., itp.). Jedyne co robiłem do od czasu do czasu logowałem się i dokonywałem aktualizacji.
Z routera w domu korzystają 3 komputery (1 przez LAN, 2 przez Wi-Fi) i 2 telefony komórkowe. Dokładnie przez rok nie było żadnych problemów i wszystko działało w porządku.

Dziś rano stwierdzam, że żadne z urządzeń nie może korzystać z Wi-Fi.
Stworzona sieć Wi-Fi jest widoczna, ale przy próbie podłączenia do niej komputera wyskakuje za każdym razem komunikat, że komputer nie może nawiązać połączenia z siecią.

Komputer podłączony po LANie działa bezproblemowo.
Zauważyłem też że telefon komórkowy gdy podejdzie się naprawdę blisko nawiązuje połączenie, można korzystać z sieci, ale wskaźnik siły sygnału Wi-Fi na telefonie raz się włącza, raz się wyłącza i tak non stop. Korzystanie to też "czysta loteria". Raz działa, a po odświeżeniu strony w przeglądarce pojawia się informacja o braku połączenia z internetem.

Zaniepokojony zalogowałem się na router i zrobiłem przywracanie do ustawień fabrycznych.
Niestety po restarcie, ponownej konfiguracji (tworzenie sieci Wi-Fi itp.) sytuacja się nie zmieniła. Nadal żadne z urządzeń (oprócz komputera po LAN) nie ma dostępu do internetu.

O co może chodzić? Reklamować router?
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Problem z RT1900AC

Post autor: WILU » śr gru 27, 2017 11:45 am

najpierw upewnij się że masz najnowszy firmware zainstalowany - 26 grudnia ukazała się najnowsza wersja:
viewtopic.php?f=52&p=7223#p7223
sprawdź też czy nie zostało coś zmienione w ustawieniach dotyczące zabezpieczeń (np włączony filtr adresów MAC)
jeśli nic się w temacie nie poprawi kolejny krok to poszukanie ewentualnych zakłóceń sygnału wifi, choć mało prawdopodobne jest by coś mogło aż tak bardzo zakłócać sygnał. zakłócać mogą inne urządzenia wifi, mikrofalówki, silniki.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: mikhnal » śr gru 27, 2017 11:45 am

Masz jakieś urządzenie podłączone do portu LAN1?
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

projektkong
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 27, 2017 11:20 am

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: projektkong » śr gru 27, 2017 11:59 am

WILU pisze:najpierw upewnij się że masz najnowszy firmware zainstalowany - 26 grudnia ukazała się najnowsza wersja:
viewtopic.php?f=52&p=7223#p7223
sprawdź też czy nie zostało coś zmienione w ustawieniach dotyczące zabezpieczeń (np włączony filtr adresów MAC)
Właśnie sprawdziłem i zrobiłem update do SRM 1.1.6-6931 Update 1.
Żadnych zmian:
Sieć jest widoczna, ale przy próbie podłączenia do niej wyskakuje błąd. Po LANie działa.
Również żadne adresy MAC nie są blokowane.
WILU pisze:[...] kolejny krok to poszukanie ewentualnych zakłóceń sygnału wifi, choć mało prawdopodobne jest by coś mogło aż tak bardzo zakłócać sygnał. zakłócać mogą inne urządzenia wifi, mikrofalówki, silniki.
To odpada, bo nic nowego nie pojawiło się w domu, a przez rok wszystko działało dokładnie w takim ustawieniu jak mam teraz.
mikhnal pisze:Masz jakieś urządzenie podłączone do portu LAN1?
Tak. Ten komputer, który od zawsze korzysta z sieci przez LAN.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: mikhnal » śr gru 27, 2017 12:41 pm

Przełącz kabel z LAN1 do np. LAN4, zrestartuj router i zobacz czy coś się zmieniło.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

projektkong
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 27, 2017 11:20 am

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: projektkong » śr gru 27, 2017 12:54 pm

Przewód przełączony (na LAN4), router zrestartowany i znów to samo.
Sieć widoczna, siła sygnału znakomita (wszystkie "kreski") i nie można się do niej podłączyć.
Po LANie wszystko działa znakomicie.

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 619
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: psmanek » śr gru 27, 2017 7:45 pm

Sprawdź czy można się połączyć do sieci 2,4GHz i 5GHz przy wyłączonym Smart Wi-Fi.

projektkong
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 27, 2017 11:20 am

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: projektkong » śr gru 27, 2017 9:22 pm

Na 5GHz nic obecnie nie sprawdzę, bo żaden ze sprzętów nie obsługuje. Na 2,4GHz nic nie działa tak jak jeszcze wczoraj.
Powiem tak:
Najdziwniejsze jest to, że jak podejdę blisko (około 0,5-3 [m]) do routera z urządzeniem to da się podłączyć do sieci, natomiast z miejsc w których zawsze stały komputery pod Wi-Fi już nie da się podłączyć. Telefony miały zawsze zasięg w całym mieszkaniu bez problemów. Obecnie tylko w pobliżu routera.

Jednak gdy wyszukuję sieci Wi-Fi na komputerze, to tak jak pisałem siła sygnału jest znakomita (wszystkie "kreski").
Każda próba podłączenia do tej sieci kończy się niepowodzeniem.

Wygląda to tak jakby zasięg transmisji spadł do 2-3 [m]

Już nie wiem co robić.
Czy takie zachowanie sprzętu może być podstawą do reklamacji?

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 619
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: psmanek » śr gru 27, 2017 9:28 pm

Anteny sprawdzałeś?

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z RT1900ac

Post autor: mikhnal » śr gru 27, 2017 9:39 pm

Zacznij od resetu ustawień do ustawień domyślnych aby wyeliminować problemy programowe. Najpierw zapisz sobie ustawienia SRM do pliku żebyś mógł do nich wrócić.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

ODPOWIEDZ