Strona 2 z 2

Re: Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: czw maja 02, 2019 9:47 am
autor: psmanek
Obawiam się, że Ci go już nie wymienią. Który to WD? Ile miał gwarancji? Dyski podsyłane przez WD przejmują gwarancje starego dysku. Jeśli się zamieściłeś w gwarancji pierwszego (3 lata - WD Red, 5 lat - WD Red Pro) to się uda.

Re: Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: pt maja 03, 2019 8:29 am
autor: R70
dawidb33 pisze:
czw maja 02, 2019 7:42 am
Pomoc techniczna prosi o dostęp do danych administratora. Czy to jest bezpieczne?
Jeżeli dyski padły a ja mam kopię zapasową to w czym oni mogą mi jeszcze pomóc?
Kilka razy korzystałem z ich pomocy i na czas realizowania serwisu tworzyłem dodatkowe konto admina z ograniczeniem czasowym.
Być może mogą ustalić co mogło być powodem takiej sytuacji poza oczywiście nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności ?

Re: Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: pn maja 06, 2019 10:57 am
autor: dawidb33
Być może, jednak nie przywróci mi to już dysków a NAS służy do pracy więc muszę działać.

Zakupiłem nowy dysk. Na razie jeden (chcę wykluczyć że dyski będą z tej samej serii). Jak przywrócić system do działania? Dane tak jak wspomniałem wyżej, mam ich kopię na innym dsie, więc podejrzewam że postawię w jednej sieci lokalnej i skopiuję dane. Jednak bardziej chodzi mi o użytkowników, foldery współdzielone, wszystkie ustawienia itd. Rozumiem że jak dyski padły to te ustawienia także?

Re: Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: pn maja 06, 2019 7:36 pm
autor: PawelTrier
Kopi ustawień systemu nie robiłeś co jakiś czas?

Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: pn maja 06, 2019 7:43 pm
autor: look12
Jeżeli używałeś Hyper Backup, to jakiekolwiek zadanie kopii danych zawsze robi kopię ustawień DS’a.

Re: Serwer usunął wolumen - padły dwa dyski na raz?

: czw maja 09, 2019 11:03 pm
autor: dawidb33
Tu było moje zdziwienie. Pomimo że padły dwa dyski wszystkie ustawienia się zachowały. Przywróciłem dane z dsa zastępczego (skopiowałem przez LAN) i już powróciłem na docelowy ds218+.

Kopii ustawień nie robiłem ale teraz zacznę robić na wszelki wypadek.

Dzięki wszystkim za pomoc. Szkoda dwóch dysków (jeden został wymieniony na nowy przez WD), dziwna okoliczność że dwa na raz padły ale nie ma co się nad tym dłużej zastanawiać. Wszystkie dane są więc backup był ok.

Pozdrawiam