Poszukuję serwera do małej firmy

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: psmanek » ndz cze 17, 2018 1:58 pm

@JimUSA edytuj posty, jeśli coś dopisujesz.

DS918+ ma cztery miejsca na dyski + dwa na NVM. Czyli możesz wziąć 4x4TB + 2x250 NVM.

JimUSA
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob cze 16, 2018 2:52 pm

Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: JimUSA » ndz cze 17, 2018 2:03 pm

Co do edycji postów to spoko, myślałem że automatycznie połączy moje odpowiedzi. A co do DS918+ to tak wiem ze mogę 4x4TB ale nie wiem czy jest sens od razu tyle kupować. Chodziło mi jaki model dysku kupić by był dobry i nie padł po kilku tygodniach. Uznajmy ze bede brał juz w ostateczności 4x4TB i 2x250 SSD


PS. Wiem ze stronę można postawić na takim serwerze, a co z domena? Musze ją kupić osobno gdzieś czy tez da się bezpośrednio stworzyć na serwerze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 82
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: Krzys » ndz cze 17, 2018 6:03 pm

Nie trzeba kupować domeny, stronę można hostować za darmo do wyboru jest kilka alisów np. synology.me Dyski bezsprzecznie WD RED, tylko jak to z dyskami bywa trzeba zweryfikować rewizję bo któreś tam były felerne. U mnie WD40EFRX. Co do pojemności ja kupiłbym raz a dobrze by oszczędzić sobie w przyszłości zabawy z migracją.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

JimUSA
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob cze 16, 2018 2:52 pm

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: JimUSA » ndz cze 17, 2018 6:44 pm

Zastanawiałem się nad tymi dyskami: https://www.morele.net/dysk-serwerowy-t ... a-1132914/

a co do NVM to jakie?

Fixer
Trochę Wie
Posty: 111
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: Fixer » ndz cze 17, 2018 7:43 pm

Szkoda czasu i pieniędzy na cache jeżeli nie masz zamiaru wejść w wirtualizację OS'ów - żeby przyspieszyć stronę czy silnik DB? w żadnym razie poprawy nie odczujesz - co więcej "keszowanie" też zajmuje czas co w efekcie może w niektórych przypadkach negatywnie wpływać na czasy i/o a same SSD szybko padną (patrz duże pliki w odczycie sekwencyjnym).

Krótko - jak masz powiedzmy już te 4 dyski w RAID'zie (5/6 lub SHR) to cache Ci nie potrzebne jest.

Dowód?
a proszę...

Dobzi koledzy wklepią to za Ciebie do konsoli swoich nasów (na prawach root'a) i przetestują uzyskane prędkości (zrobimy taki mały "benchmark") - będzie można wtedy debatować czy warto wydać mamonę na SSD czy nie.

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=temp.txt bs=1M count=100
dd if=temp.txt of=/dev/null
***powyższy kodzik ma za zadanie utworzyć plik temp.txt i wypełnić go 100MB "byle czym", następnie podać czas zapisu
następna linia ma odczytać ów plik i podać czas odczytu

Przy cache powinieneś uzyskać prędkość na poziomie 1G/s
Ja na DS1515+ i 5 dyskach 6TB w SHR uzyskuję (wewnętrznie) 455MB/s a to chyba wystarczająca prędkość (dodam tylko, że router 1-dno gigabitowy ma ograniczenie do max 125mb/s) mam przy tym pierdylion włączonych usług + monitoring, który cały czas w tle zapisuje, wiec jak będziecie robili testy to proszę wyłączyć pierw usługi! Chcesz szybciej po sieci lokalnej (patrz montaż filmów)? Musisz kupić lepszy-drogi router (patrz bond dostępnych interfejsów/link aggregation)

A co do samej strony to gorąco polecam hosting - jakikolwiek będzie lepszym rozwiązaniem od NAS'a. To samo serwer poczty - lepiej wykupić za grosze usługę niż męczyć się z przypadłościami prądowo-internetowymi drapiąc się w głowę czemu poczta nie przychodzi/wychodzi jak trzeba czy dlaczego strona nie jest widoczna pod naszą domeną - szczególnie jak chodzi o jakiś sklep itd... A jak już wszystko na nasie skonfigurujesz to po najbliższej aktualizacji dowiesz się, że wszystko się rozsypało i znowu musisz siedzieć żeby to wszystko poskładać do kupy. A jak Nie zaktualizujesz to Ci się włamią. Co starci koledzy na pewno podzielą się z Tobą podobnymi doświadczeniami.

Jak byś potrzebował dobrego i sprawdzonego hostingu z pocztą gdzie po 2-giej stronie siedzą rozumni ludzie za rozsądną cenę to daj znać na priv.

PS. nie kupuj dysków w morele - nie poważni pracownicy robią sobie jaja z klientów - było o tym już wiele razy... Do nasów bierz dyski dedykowane do nasów gdzie jest długa gwarancja i które działają cicho.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1204
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: mikhnal » ndz cze 17, 2018 8:45 pm

@Fixer: wypunktuję błędy jakie przekazałeś w poprzednim poście:
  • właśnie "kesz" pomaga przy bazach danych a odczyt sekwencyjny jest wyłączony, jest opcja do tego, domyślnie zaptaszkowana
    Obrazek
  • nie 125mb/s tylko 120MB/s
  • w nowym sofcie bonda zrobisz na zwykłym switchu, nawet stworzony z dwóch sieciówek już poprawia transfery przy wielodostępie
    Obrazek
Hosting to sprawa indywidualna. Bez wymaganej wiedzy lepszy jest dedyk, jeśli się umie w stronach www to coś można postawić na Synku - i nie psuje się, to nie qnap.

[EDYTA]

@JimUSA: Mogą być Toshiby, mogą być WD Redy.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

JimUSA
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob cze 16, 2018 2:52 pm

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: JimUSA » ndz cze 17, 2018 9:27 pm


Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1204
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: mikhnal » ndz cze 17, 2018 9:42 pm

Dobry wybór!
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: Przemuss » ndz cze 17, 2018 9:59 pm

Od siebie dodam iż na synku nie postawić bazy MSSQL. Będzie działać dopiero z poziomu Windows którego możesz zwirtualizować na synku ewentualnie jako zasób iSCSI.
Przez kilka lat bazy danych miałem na synku jako dyski iSCSI. Różnica w wydajności była bardzo duża.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: psmanek » ndz cze 17, 2018 10:02 pm

Z tego co można wyczytać na stronie producenta programu, obsługuje on różne bazy danych.
Program mpFirma wszystkie swoje dane przechowuje w tzw. bazach danych. Istnieje wiele różnych prodcentów tworzących własne implementacje serwerów SQL. Najbardziej popularne to: MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MS SQL, Firebird, SQLite. Niektóre z tych serwerów są darmowe, inne płatne. Oprogramowanie mpFirma wspiera każdy z tych serwerów. Oznacza to, że jeśli w swojej firmie masz zainstalowany któryś z tych serwerów, możesz z niego skorzystać i przechowywać w nim swoje bazy. Jeśli nie masz jeszcze żadnego serwera, możesz pobrać go ze strony producentów i zainstalować lub też wykupić taką usługę i firmach hostingowych. Wszystkie firmy hostingowe oferujące hosting stron internetowych oferują także bazy SQL. Najczęściej MySQL i PostgreSQL.

ODPOWIEDZ