Prośba o pomoc - dodawanie dysku

ODPOWIEDZ
jacokolwiek
Amator
Posty: 39
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 9:30 pm

Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: jacokolwiek » śr lut 21, 2018 3:42 pm

Jak w temacie

Dziś włożyłem nowy dysk 4TB i zainstalowałem system
Następnie dołożyłem dysk 2,5 cala wcześniej sformatowany w laptopie - Nas nie widział tego dysku

Następnie postanowiłem przywrócić ustawienia fabryczne i dokonać instalacji przy włożonych obydwu dyskach
1.4TB 3,5 CALA
2. 1TB 2,5 CALA

Chciałem mieć podobnie jak w laptopie - na czwórce system i ogolna praca na plikach
- na drugim dysku 2,5 cala prowadzić backup - harmonogram -

Jednak nie widzę dwóch osobnych dysków jak np w laptopie a wydaje mi się że system jest jednak na 1 TB

Będę wdzięczny za wskazówki - załączam zdjęcie obecnej sytuacji
qqqqqqq.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: psmanek » śr lut 21, 2018 3:50 pm

Musisz utworzyć po jednym wolumenie dla każdego z dysków. System zawsze będzie na obu dyskach.

jacokolwiek
Amator
Posty: 39
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 9:30 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: jacokolwiek » śr lut 21, 2018 3:58 pm

Dziękuję Ci za konkret.
Ok więc jestem w tym momencie gdzie włożone są oba dyski i wgrany system.

Co teraz zrobić? p.s zależy mi aby ten mniejszy był tylko do utworzenia na nim folderu backup do którego z automatu będą kopiowane jakieś katalogi z dysku 4 TB

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: psmanek » śr lut 21, 2018 4:19 pm

Nie mam teraz dostępu do DSMu, więc screenów nie podeślę, postaram się to opisać.

- Usuwasz wszystkie wolumeny, teraz masz z tego co widzę tylko jeden.
- Tworzysz pierwszy wolumen - wybierasz jeden z dysków, podczas tworzenia wolumenu.
- Tworzysz drugi wolumen - wybierasz drugi dysk w kreatorze.

Gdy masz już utworzone wolumeny tworzysz zasoby udostępnione. Np. Zdjęcia na Wolumenie 1 i Backup na Wolumenie 2.

jacokolwiek
Amator
Posty: 39
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 9:30 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: jacokolwiek » śr lut 21, 2018 4:46 pm

lipa....

zrobię tak - zostawię tylko 4TB 3,5 CALA
reset do fabrycznych

potem już po zainstalowaniu na świeźo dołoże i skonfiguruję drugi dysk

Da radę w ten sposób?
2018-02-21_164447.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jacokolwiek
Amator
Posty: 39
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 9:30 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: jacokolwiek » śr lut 21, 2018 5:16 pm

Który typ ?
2018-02-21_171619.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jacokolwiek
Amator
Posty: 39
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 9:30 pm

Re: Prośba o pomoc - dodawanie dysku

Post autor: jacokolwiek » śr lut 21, 2018 5:18 pm

ok już ogarnąłem

ODPOWIEDZ