Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Post autor: WILU » pn lut 12, 2018 11:07 am

do wymazania dysku możesz użyć Erasera. patrząc na dane smart tego dysku nie ma z nim tak tragicznie - są co prawda błędy w pozycji "multi zone error rate" ale "reallocated sector ct" i "current pending sector" mają wartości 0. być może trafiły się jakieś "słabe sektory" w czasie zapisu / odczytu danych, ale nie zostały one jeszcze oznaczone jako uszkodzone. zerowanie dysku mogłoby tu pomóc, ale wiadomo, zaufanie do takiego dysku na pewno będzie małe, do tego jeszcze nieścisłości z gwarancją. daj znać co Ci odpiszą.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 633
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Post autor: Przemuss » wt lut 13, 2018 8:30 am

W dyskach WD pierwsza pozycja ID1 winna mieć wartość zerową.


Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

dawidb33
Amator
Posty: 14
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Post autor: dawidb33 » wt lut 13, 2018 10:14 am

Mam jeszcze dwa inne dyski WD RED 3 TB kupione w redcoon i tu z gwarancją nie ma problemów. Normalnie podana jest data - 3 lata gwarancji.

Wszystkie 3 dyski przeszły test rozszerzony S.M.A.R.T.
W uszkodzonym dysku dane bez zmian (przebieg około 9000h) (nazwę go A, DS218+) pozycja ID1 ma wartość 16, ID200 = 15,
W dysku (nazwę go B) (przebieg około 12000h, DS218+) pozycja ID1 ma wartość 5, ID200=0,
W dysku (nazwę go C) (przebieg około 12000h, DS116) pozycja ID1 ma wartość 0, ID200=0.

dawidb33
Amator
Posty: 14
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Post autor: dawidb33 » pt lut 16, 2018 11:29 am

Witam,
SFERIS przeprosił za nieścisłości oraz przysłał kompletnie nowy dysk z pełną 3 letnią gwarancją (tym razem sprawdziłem od razu na stronie producenta i wszystko jest ok) - nawet nie musiałem odsyłać starego dysku.
Nowy już w DSie. Odbudowuje się SHR.
Dzięki za naprowadzenie na tok postępowania.
Pozdrawiam
Dawid

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1134
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wystąpił błąd we/wy dysku 2 WD RED

Post autor: mikhnal » pt lut 16, 2018 11:52 am

Wszystko dobre co się dobrze kończy.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

ODPOWIEDZ