Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

ODPOWIEDZ
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: Szubi »

Hej, zauważyłem że mój NAS jak tylko zorientuje się że znika prąd w gniazdku i UPS wchodzi na tryb baterii od razu Synek wchodzi w stan bezpieczeństwa, odłącza dyski i się wyłącza (pomimo że szacunkowy czas pracy na baterii to ok 2h). Czy takie ustawienie jak teraz zrobiłem, pozwoli Synkowi pracować jeszcze przez 30 minut, a dopiero potem odmontować dyski i się wyłączyć - jeżeli prąd nie powróci ?

Oraz czy wystarczy że NAS będzie w trybie bezpieczeństwa ? Czy lepiej by się wyłączył ?
Obrazek EDIT:
Gdy zastosowałem ustawienia jak wyżej, dostałem powiadomienie na maila o takiej treści:

Szanowny Użytkowniku,

Urządzenie UPS podłączone do Synology przeszło do trybu akumulatorowego. Synology wyłączy się po wyczerpaniu baterii w urządzeniu UPS. Jak najszybciej wyłącz ręcznie Synology lub przywróć zewnętrzne źródło zasilania.

Od Synology


Gdy wyłączyłem ponownie opcję "Czas przed przejściem Synology NAS do trybu bezpiecznego", dostałem ponownie maila o takiej treści:
Szanowny Użytkowniku,

Urządzenie UPS podłączone do Synology powróciło do trybu prądu przemiennego.

Od Synology


Nie rozumiem... Nie miałem przerwy w dostawie prądu.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2003
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: mikhnal »

Ja mam tak ustawione i Synek bez problemu czeka na wyładowanie baterii i dopiero pod koniec się wyłącza.

ups2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: Szubi »

mikhnal pisze: pn cze 14, 2021 7:22 am Ja mam tak ustawione i Synek bez problemu czeka na wyładowanie baterii i dopiero pod koniec się wyłącza.

Czyli nie musiałeś określać jaki czas ma pracować na baterii. Po prostu sam przy niskim stanie się wyłącza? Gdy zmieniłem na Twoje ustawienia, od razu dostałem taki komunikat:
Obrazek hmmm

Czy tak ma właśnie być ?
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2003
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: mikhnal »

Nie wygląda to dobrze, moim zdaniem Synek nie dogaduje się z UPSem, tzn. przynajmniej źle odczytuje stan "prąd z sieci/baterii".

Na jakim modelu Synka to ustawiasz - bo jeszcze nie padła nazwa. I czy masz wgranego najnowszego DSMa bo po drodze były jakieś poprawki do obsługi UPSów.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: Szubi »

Ufff szalony okres - nie miałem nawet kiedy posta napisać.

A więc synek cały czas myśli, że jest na baterii no ale działa. A mam DS220+ a UPS z listy kompatybilnych CyberPower UT 850VA.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2003
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy może ktoś zerknąć na moje ustawienia zasilania z UPS ?

Post autor: mikhnal »

Może jest na forum użytkownik, który posiada ten UPS i napisze, czy u niego też działa w ten sposób. Ja na APC nie mam takiego efektu.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
ODPOWIEDZ