Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

ODPOWIEDZ
jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 231
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: jacek1008 » ndz lut 26, 2017 9:02 pm

Mam pytanie jak w temacie. Czy mogę podłączyć dwa serwery skrętką RJ45 ?
Pierwszy serwer jest połączony z routerem skrętką RJ45 i od tego pierwszego serwera do drugiego też ciągnę skrętkę RJ45. Będzie problem czy nie? A może crossową skrętką?

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 957
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: mikhnal » ndz lut 26, 2017 9:08 pm

A jak się dostaniesz do drugiego serwera?
DS3018xs
DSM 6.2-23511 Beta 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 1
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 231
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: jacek1008 » ndz lut 26, 2017 9:40 pm

Drugi serwer byłby połączony z routerem, uruchomiony z nowym DSM a potem po poustawianiu wszystkiego, z danymi, folderami itp, odłączony.
Chciałbym potem ten serwer podłączać przez RJ45 bezpośrednio do innego serwera, by tylko przez ten pierwszy serwer dostać się na przykład przez File Station.

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: Przemuss » pn lut 27, 2017 11:20 am

Przełóż to na nasze. Opisałeś to w takich słowach że bez tłumacza się nie obędzie.
Co masz, jaki sprzęt i co i jak chcesz podłączyć. Kolejna kwestia co dzięki temu chcesz zyskać?
Nie lepiej oba do routera?
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 231
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: jacek1008 » pn lut 27, 2017 4:52 pm

Wiedziałem że zamotam. Jest serwer A i serwer B.
Obydwa są zainicjowane i gotowe do pracy.
Serwer A jest podłączony do routera jedną skrętką.
Serwer B podłączam do serwera A też skrętką.
Serwer B nie jest bezpośrednio podłączony do routera skrętką.
Chcę uzyskać bezpośrednie kopiowanie między serwerami, brak bezpośredniego wejścia z sieci routera do serwera B - lepsza ochrona danych, możliwość odłączenia serwera B z wrażliwymi danymi od sieci.
Czy połączenie pomiędzy serwerem A i serwerem B jest możliwe?

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: psmanek » pn lut 27, 2017 5:42 pm

W teorii jeśli ustawisz statyczne IP na obu serwarach połączonych ze sobą, to po zalogowaniu się na serwer A powinno dać się połączyć z serwerem B.

look12
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: look12 » pn lut 27, 2017 9:00 pm

Łącząc bezpośrednio karty sieciowe serwerów musisz mieć skrętkę odpowiednio przygotowaną. Para nadawcza musi trafić do pary odbiorczej i odwronie. Jeżeli to samo rozumiesz przez skrętkę crossową to OK. Statyczne adresy ustawiane na kartach tak jak pisze pasmanek i konfiguracja zapory powinny przynieść oczekiwany przez Ciebie efekt.
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 /
DS112+ / DSM 6.1.3-15152 /
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 /

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: Przemuss » pn lut 27, 2017 10:03 pm

Ooo teraz rozumiem.
Tak komunikacja między A i B jest możliwa bez żadnego problemu (statyczne IP). Sam mam tak w pracy połączone 2 synki.
Ale wątpię byś z sieci dostał się do serwera B poprzez serwer A. Dlatego też proponuję wykorzystać 2 porty sieciowe w obu synkach.
W oby LAN1 to sieć firmowa, LAN2 to połączenie bezpośrednie między synkami. Jeśli nie chcesz by urządzenie było widoczne dla innych definiujesz tak firewall dla LAN1 byś sam mógł się do niego dostać + ewentualne wybrane hosty.

@look12 nie trzeba już stosować kabla krosowanego dlatego że aktualnie wszystkie sieciówki same się dostosowują do kabla (MDI-MDIX). U siebie synki mam połączone kablem prostym.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 231
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: jacek1008 » wt lut 28, 2017 1:05 am

O no i super. Dzięki. Spróbuję.

look12
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Połączenie bezpośrednio skrętką RJ45 dwóch serwerów.

Post autor: look12 » wt lut 28, 2017 8:11 pm

Przemuss pisze:@look12 nie trzeba już stosować kabla krosowanego dlatego że aktualnie wszystkie sieciówki same się dostosowują do kabla (MDI-MDIX). U siebie synki mam połączone kablem prostym.
O to nawet nie wiedziałem, musiałem przegapić informacje o takim udogodnieniu, ostatni raz jak zestawiałem bezpośrednie połączenie między kartami sieciowymi był to obowiązek, ale to było jakieś 20 lat temu :D @Przemuss, dzięki za sprostowanie.
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 /
DS112+ / DSM 6.1.3-15152 /
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 /

ODPOWIEDZ