C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Przemuss »

Masz większe szanse trafić na debila na drodze niż to auto może być powodem kolizji.

Przedstaw szefostwo ofertę na zakup RS2218+ lub RS2218. Masz na start do dyspozycji 12 dysków. Wyjdzie taniej niż DS + DX-y.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
LordNikkon
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 28, 2018 9:31 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: LordNikkon »

Pomysł zacny ale wstyd się przyznać wszystkie trzy szafy mam wypełnione po brzegi a na kolejną nie mam miejsca. Są plany modernizacji serwerowni ale wiesz jak jest z działami IT w firmach które nie mają profilu IT. Jesteśmy jak niechciane dziecko, które ciągle chce pieniędzy ale jak coś pier... to IT dostaje w tyłek. Ludzie decyzyjni nie rozumieją pojęcia bezpieczeństwa danych dopóki coś się nie sypnie koncertowo. Cały czas myślę jak to rozwiązać. Mam jedną szafę która jest wciśnięta w kąt serwerowni i jest w niej obecny Synology ale ma głębokość tylko 450 mm i odsunięci nie może być mowy (nie będzie się dało normalnie przejść). Jutro pojadę i podłącze pierwsze dyski na USB i zacznę mozolnie robić kopię bezpieczeństwa. Wiem że to partanina ale lepiej mieć to niż nic.

Paradoksalnie DS1817 wygląda ciekawie bo mógłbym wykorzystać dwa 10Gbit interfejsy w switchu corowym który ma 10Gbitowe złącza na SFP+ a ja mam do nich miedziane wkładki, które zamówione zostały przez przypadek.

Ciekawe czy da się połączyć dwa fizyczne Synology aby wyglądały jak jeden logiczny, fajna opcja rozszerzenia (np przy wykorzystaniu jednego łącza 10Gbit)?
DS1515 + DX513 (Mod: 4GB, Noctua NF-R8 redux-1800)
RAID5: 6x3TB WD Red + Hot Spare
System: DSM 6.2-23739 Update 1
UPS: Eaton 5S550i
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Przemuss »

Delikatnie odjechaliśmy z tematu głównego. Proponuję go wydzielić zamiast zaśmiecać ten wątek.
W szafie 45 to nawet dobry switch się nie zmieści a co dopiero RS.

PS. Symulacja awarii czyni cuda. Tylko zanim to uczynisz daj szefostwu na piśmie potrzebę zakupu. W przeciwnym razie nie będziesz miał tzw dupochrona.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Konkurs Świąteczny 2018 - wlodekh - 4

Post autor: Przemuss »

Mhm to może być prawda. Ta seria prockoów miała problem ze zmiennym napięciem tj częstotliwością.
Możliwe że ten rezystor blokuje ta funkcję na stałe w efekcie synek wstaje jakby nigdy nic.
Podczas pracy synka procek ciągle pracuje z tym samym traktowaniem, ale podczas startu procek może przez przeprowadzać autotest czy też pracuje z aktywną funkcją która to jest blokowana jak DSM wystartuje.

Czekam na relację osoby która dokonała modyfikacji na martwym synku.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: michau »

Ja miałem wymieniony DS1515+ na nowy po tym jak nie chciał wstać i mam nadzieje, że ten trochę posłuży.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1977
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: mikhnal »

Sprawdź, czy masz wlutowany rezystor :)
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Ignatius
Amator
Posty: 29
Rejestracja: ndz gru 25, 2016 11:33 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Ignatius »

Czy wadliwa seria procesorów intela dotyczy też starych produktów synology: DS1813+ i DS1513+ ?
Czasem możne je spotkać na allegro i nie wiem czy warto się nimi interesować.
DS916+ 8GB
DS412+
danmar
Amator
Posty: 28
Rejestracja: wt lip 23, 2019 11:25 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: danmar »

Potwierdzam problem z Atomami. Mój DS415+ padł tydzień temu. Najgorsze, że nie dzieje się to tylko przy restartach serwera, które znając problem ograniczyłem do minimum. Może się również zdarzyć, że także pracujący serwer nagle wyłączy się sam z siebie i już nigdy więcej nie wstanie, jak było w moim przypadku :(

Także jeśli macie NASa od Synology z tym procesorem to albo sprzedajcie go czym prędzej, albo wlutujcie rezystor póki jeszcze serwer jest na chodzie i liczcie, że to faktycznie w całości rozwiąże problem a nie tylko opóźni go o kilka czy kilkanaście miesięcy :(
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Przemuss »

danmar pisze:Potwierdzam problem z Atomami. Mój DS415+ padł tydzień temu.

Moim zdaniem w twoim przypadku to nie procesor jest winien. Nikomu poza tobą nie poleciało wszystko co podłączone do UPS.
Więc nie siej paniki. Nie przypisywałbym tego wszystkiego Intelowi.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
danmar
Amator
Posty: 28
Rejestracja: wt lip 23, 2019 11:25 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: danmar »

Przemuss pisze: sob sie 03, 2019 8:30 pmNikomu poza tobą nie poleciało wszystko co podłączone do UPS.
Skąd wiesz, że nie poleciało? Bo nikt o tym nie wspomniał? Może po prostu nikt nie uznał tego szczegółu za istotny? A może takie wpisy były, tylko zginęły w całym gąszczu pozostałych, w których ludzie ograniczali się do stwierdzenia "serwer padł i nie wstaje" oraz hejtu na Synology za całą sytuację? Aha, i nic nie "poleciało" tylko sprzęty rano zastałem wyłączone. Po wyłączeniu/włączeniu UPSa wszystkie z wyjątkiem NASa uruchomiły się normalnie i pracują do teraz.

Ja starałem się opisać całe zdarzenie możliwie jak najbardziej szczegółowo, żeby umożliwić lepszą diagnozę przyczyny problemu. Wieczorem wszystko działało, poszedłem spać. Rano wstałem, nie miałem internetu. Poszedłem do szafy, wszystko było wyłączone. Myślałem, że nawalił UPS, ale ten normalnie pracował i wyświetlał wszystkie informacje na wbudowanym w górny panel wyświetlaczu, wyłączone były wyłącznie urządzenia do niego podłączone. Za pomocą przycisku wyłączyłem/włączyłem UPSa, wstały wszystkie urządzenia z wyjątkiem serwera. W nocy nie było żadnych przerw w dostawie prądu, które mogłyby doprowadzić np. do rozładowania UPSa, bo zegarek w piekarniku w kuchni się nie wyzerował.

Nie wiem co się zepsuło, ale na pewno nie zasilacz w serwerze. Jedyne co mi nie pasuje to to, że problemy z Atomami chyba faktycznie nie powinny powodować wyłączenia się pracującego urządzenia. Żeby to zweryfikować musiałby jeszcze raz prześledzić wszystkie tematy dotyczące tego problemu, a nie ma to chyba większego sensu. Prędzej wypróbuję Twoją sugestię z pamięcią RAM, jak to nie pomoże to zlecę komuś wlutowanie rezystora, a jak i po tym serwer nie wstanie to najwyżej kupię nową skrzynkę.
ODPOWIEDZ