Kilka pytań związanych z dyskami

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: veg » czw gru 15, 2016 6:02 pm

Witam,

Mam kilka pytań związanych z tematem dysków twardych (oraz ich konfiguracją/zarządzaniem nimi) i liczyłbym na Waszą pomoc.

1. Co sądzicie o tych dyskach, ewentualnie innych modelach Seagate'a? http://sklep.synologic.pl/dysk-10tb-sea ... p-543.html
Dotychczas korzystałem z dysków WD RED i byłem/jestem z nich zadowolony. Dyski pracują non-stop od niemal dwóch lat. Nie katuję ich jakoś strasznie ale też i nie oszczędzam. Błędami nie sypią, awarii żadnej (tfu tfu tfu) nie miałem, testy SMART przechodzą. Na wydajność też nie narzekam, a kulturą pracy nie odstają od innych dysków 3,5-calowych. Generalnie, gdyby WD miał w swojej ofercie (lub planował w najbliższym czasie zaprezentować) dysk 10-tearbajtowy to nie rozważałbym zmiany na Seagate'a. No ale nie ma... 8 TB to niby też dużo, ale 10 kusi i to mocno (zwłaszcza przy podobnym przeliczniku 200zł/TB). Mając SHR na swoim DS415+ dałoby to ok. 6TB większą przestrzeń, czyli z 4-zatokowca miałbym prawie 5-cio. Jak myślicie? Warto zaryzykować, czy wziąć jednak "sprawdzone" WD RED 8TB?

2. Zakładając, że zdecydowałbym się na dysk Seagate'a... Czy można w jednym NASie "mieszać" różne dyski różnych producentów? Posiadam tylko jeden serwer, więc nie mam możliwości postawienia nowego systemu, z nowymi dyskami na nowym serwerze. Musiałbym wymieniać dyski one by one. Czy można tak robić? I kolejne pytanie... Załóżmy, że najpierw kupiłbym tylko 2 Seagate'y, a kolejne 2 po sprzedaniu moich WuDeków. Czy serwer mógłby pracować z dwoma dyskami WD i dwoma Seagate przez dłuższy czas? I to w SHR z czterech dysków?

3. W jaki sposób można nieco oszczędzić dyski i czy warto to robić (pytałem o to kiedyś, ale nie dostałem jasnej odpowiedzi)? O co mi chodzi? Np. o torrenty albo monitoring. W tej chwili na NASie korzystam z SHR, a więc równomiernie obciążam wszystkie dyski. Czy jest jakiś sposób, by bardziej obciążyć tylko jeden, a reszcie dać odpocząć? I (tak jak zapytałem na początku) warto to w ogóle robić, skoro po prawie 2 latach normalnej pracy dyski u mnie mają się dobrze (w założeniu są przecież przystosowane do pracy 24/7)? Z tego co wiem, to na serwerach Synology system i tak instaluje się na wszystkich dyskach, więc wydaje mi się że np. takie Download Station niezależnie od konfiguracji dysków i tak w równym stopniu będzie korzystało ze wszystkich. Z tego co wiem to np. pobierane/seedowane dane zapisują się w jakimś ukrytym folderze tymczasowym/systemowym (czyli na wszystkich dyskach), a ustawienie folderu docelowego nic nie zmienia (plik po pobraniu jest tam tylko kopiowany, a DS seeduje nadal z folderu tymczasowego).

4. W jaki sposób można "wyczyścić" system (też o to pytałem, ale chciałbym pociągnąć nieco temat)? Przez 2 lata instalowałem różne paczki. Z części nadal korzystam, część odinstalowałem. Czy jest na DSM jakiś "eksporator", którym mógłbym przejrzeć wszystkie foldery i pousuwać te, zostawione np. przez Serviio, Plexa, itp. itd. To samo z np. Video Station. Wcześniej jakoś nie przywiązywałem większej wagi do tego, czy aplikacja ta pobiera prawidłowe dane (bo rzadko z niej korzystałem). Teraz chciałbym usunąć całą bazę (wszystkie opisy, okładki, itp.) i kopiując po 5-10 filmów stworzyć ją na nowo (systematycznie sprawdzając czy filmy są dobrze katalogowane).

Z góry dzięki, pozdrawiam ;]

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1130
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: mikhnal » czw gru 15, 2016 8:36 pm

1. Przecież to jest pytanie z kategorii "Jaki samochód kupić?" Kup, zamontuj i opisz nam wrażenia.
2. Można. Metoda wymiany dysków polega właśnie na tymczasowym działaniu macierzy na różnych modelach.
3. Nie można. Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego (Download Station i rozłożenie danych)
4. Przez konsolę SSH zobaczysz wszystko, poradników jest w bród w internecie.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: veg » czw gru 15, 2016 9:24 pm

Dzięki za odpowiedź.

1. Dysk jest drogi (bo pojemny), więc przed zakupem wolałbym poznać opinie innych (może ktoś już takowego posiada). Póki co opinii nt. tego Seagate'a nie znalazłem żadnej. Szkoda by było utopić ok. 4k zł w dyski (najpierw kupiłbym tylko dwa), które po np. pół roku normalnego używania zaczęłyby padać, podczas gdy REDy od dwóch lat działają bezawaryjnie. Samochodu też nie kupuję w ciemno, tylko szukam opinii na necie, a jak nie znajduję to pytam na forach. Ty nie?

2. Mógłbyś się jeszcze odnieść do dalszej części pytania? Czy "zdrowe" byłoby korzystanie z macierzy na różnych modelach nie tymczasowe, a np. przez pół roku czy rok? W tej chwili mam 4TB + 6TB + 6TB. Chciałbym dołożyć jeden dysk 10TB i zamienić 4TB drugim 10TB. Tak popracowałbym przez jakiś czas, a dyski 6TB zamienił kolejnymi 10TB dopiero później. W tej chwili nie potrzebuję aż 30TB danych (by od razu kupować 4 dyski i robić 4x10TB z Seagate'ów w SHR), a mimo wszystko chciałbym kupić możliwie najpojemniejszy dostępny dysk twardy, by opóźnić jego ewentualną wymianę na większy w przyszłości. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi...

3. Wolałem zapytać, bo na tym forum albo na "tym drugim" znalazłem wypowiedź jakiegoś magika, który wspominał o takim skonfigurowaniu dysków, które niby minimalizowało ich zużycie przy korzystaniu z DS i innych aplikacji. Abstrahując już od opłacalności/sensowności takiej zabawy, chciałem wiedzieć czy jest to możliwe, bo sam nie wiedziałbym jak to zrobić, a omawianego posta już nie mogę znaleźć. Załóżmy, że Twoja odpowiedź mnie przekonała, że nie jest to możliwe.

4. Ok, będę się dokształcał. Możesz mi jeszcze odpowiedzieć, czy np. odinstalowując Video Station DSM usuwa automatycznie wszystkie związane z Video Station dane? Czy usuwa tylko samą apkę, a schowane dane dalej gdzieś trzyma?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1130
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: mikhnal » czw gru 15, 2016 9:51 pm

1. Ja też. Fakt, nie ma opisów tego dysku.
2. Moim zdaniem będą działały. To są dyski do pracy w NAS'ach. Gorzej gdybyś mieszał greeny z dyskami nasowymi.
3. Cyba nie ma takiej konfiguracji, żeby "oszczędzać" dyski.
4. Nie wiem jak to jest akurat z Video Station, czasem przy usuwaniu niektórych apek DSM zapyta się, czy usunąć też bazę użytkownika - to są właśnie dane przez nie nagromadzone. Może coś zostaje w /etc i w /var, ale nie są to "gigabajty". Sprzątanie jest dość dokładne.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 631
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: Przemuss » pt gru 16, 2016 8:17 am

1. Nowy model. Awaryjność wychodzi po kilku/kilkunastu miesiącach. Osobiście nie chwaliłbym tego WD. Nowe serie RED-a nie są takie bezawaryjne jak te pierwsze.
2. Napisz może jakie masz aktualnie dyski i ile sztuk. Osobiście bym wymienił jeden z najmniejszych dysków na większy. I Jak tylko miejsce będzie się kończyć dorzucić kolejny lub wymienić najmniejszy. Oczywiście posiłkuj się kalkulatorem od synology: https://www.synology.com/pl-pl/support/RAID_calculator z racji że dodając do małych dysków duży dysk nie dostaniesz całej pojemności z ochroną danych.
Odpowiedz sobie na pytanie jaki masz roczny przyrost danych.
3. Wystarczy że nie będziesz usypiał dysków to pożyją dłużej.
4. Usunięta apka nie kasuje zapisanych danych. Jak masz wątpliwości przenieś dane z inne miejsce.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: veg » pt gru 16, 2016 12:53 pm

Dzięki ;]

1. W pierwszym poście chwaliłem WD, bo mam ich 3 dyski o różnej pojemności kupowane w różnych odstępach czasu u różnych sprzedawców, które są jednakowo obciążone i póki co żaden z nich nie zgłasza awarii. Stąd moja wątpliwość czy pozostać wierny marce, czy zaryzykować i przesiąść się na Seagate'a, który w tej samej cenie oferuje jakby nie było nieco więcej. Skoro odnośnie tego konkretnego modelu nie ma żadnych opinii, może zapytam inaczej - czy ma ktoś inne dyski Seagate'a i mógłby napisać jak się u niego sprawują?

2. Mam serwer 4-ro zatokowy (którego póki co raczej nie planuję zmieniać) i 3 dyski: 4TB, 6TB, 6TB. Daje to "powiedzmy" 10TB przestrzeni dyskowej, a potrzebowałbym ok. 15TB (żeby mieć nieco zapasu). Znam ten kalkulator i dzięki niemu wiem, że żeby mieć zadowalający mnie przyrost pojemności (i nie tracić niewykorzystanych TB) wystarczy zakup i dołożenie do czwartej kieszeni dysku 6TB. Dlaczego zamiast 6TB wolę więc np. 10TB (kosztem początkowo 4TB niewykorzystanych danych)? Bo w przypadku, gdy za np. pół roku znów będę potrzebował większej pojemności, to mając konfigurację 4, 6, 6, 6 niewiele więcej zrobię (musiałbym sprzedać większość dysków ze stratą), a przy 4, 6, 6, 10 wymienię tylko pierwszy dysk 4TB na 10TB i znów otrzymam kilka dodatkowych terabajtów na dane.

Zastanawiam się tylko nad wyborem między zakupem dysku 8TB, a 10TB. Między 4, 6, 6, 8, a 4, 6, 6, 8 (czyli konfiguracji na najbliższe kilka miesięcy) różnicy nie ma żadnej (obie dają 16TB). Między 8, 6, 6, 8, a 10, 6, 6, 10 praktycznie też (20, a 22TB). Różnica pojawia się dopiero przy zamianie trzeciego (i czwartego) dysku. 8, 8, 6, 8 da 22TB, a 10, 10, 6, 10 aż 26TB. 4TB różnicy to już sporo, tylko że jest to perspektywa dopiero na 2018 rok, albo i później. Wtedy pewnie znów pojawią się większe pojemności i do pierwszego zestawu 8, 6, 6, 8 mógłbym dołożyć 2 dyski np. 12TB (zamiast 6) i znów znacznie zwiększyć pojemność. Mimo wszystko decyzja między wyborem pojemności (8 a 10TB) powiązana jest z pierwszym pytaniem, dotyczącym marek.

3. Nie usypiam dysków. Chciałem wiedzieć, czy mogę zrobić coś więcej i czy gra jest w ogóle warta świeczki. Temat uważam za zamknięty ;]

4. Ok. Mi raczej zależało na tym, by właśnie usunęła ;p Chciałem wyczyścić serwer ze wszystkich niepotrzebnych danych. Ale ok, zrobię to za radą Mikhnala przy pomocy SSH.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 631
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: Przemuss » pt gru 16, 2016 2:38 pm

Nie wiem czy tak bez problemu powiększysz wolumen ponad 16TB bez tworzenia go na nowo. Wiele osób miało z tym problem. Może w DSM6.0 to poprawili.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: veg » pt gru 16, 2016 5:09 pm

Mam tego świadomość. O ewentualnych problemach dowiedziałem się z tego forum, gdy o rozszerzenie wolumenu pytałem po raz pierwszy jakiś czas temu. Poszperałem wtedy nieco na anglojęzycznym forum Synology i z tego co tam znalazłem dowiedziałem się, że większość problemów (jeśli nie wszystkie) dotyczy użytkowników, którzy najpierw korzystali z serwera z 32-bitowym procesorem, następnie zmigrowali na taki z 64-bitowym i dopiero próbowali rozszerzyć wolumen, dokładając kolejne dyski. W takiej sytuacji DSM podobno "zapamiętywał" 32-bitowe ustawienia ze starego serwera i dlatego, nawet po migracji na nowszy, nie pozwalał na zwiększenie wolumenu ponad 16TB - trzeba było tworzyć nowy wolumen od zera. Niestety nie znalazłem tam ani jednego użytkownika, który tak jak ja od początku był posiadaczem serwera z 64-bitowym procesorem, początkowo utworzył na nim wolumen mniejszy niż 16TB, a następnie powiększając wolumen z powodzeniem tę wartość przekroczył (by być pewnym, że u mnie problemu nie będzie). Niestety nie mam gdzie przekopiować wszystkich danych z serwera (do backupu wykorzystuję kilka mniejszych, zewnętrznych dysków na USB na które kopiuję tylko najważniejsze pliki), by móc na nim od zera postawić wolumen większy niż 16TB, więc wymyśliłem taki scenariusz (który gwarantuje powiększenie wolumenu ponad 16TB):

Kupię 2 dyski WD RED 8TB (lub Seagate 10TB - procedura byłaby identyczna) i nowy 4-ro zatokowy serwer "tymczasowy".

Na nowym serwerze utworzę wolumen z 3 dysków: 6TB z pierwszego serwera (zdegraduję tam na chwilę macierz) + dwóch nowo-zakupionych 8TB. Przełożony dysk 6TB ze starego serwera w macierzy SHR w nowym serwerze będzie mi potrzebny z dwóch powodów. Po pierwsze, żeby nowy/czysty wolumen przekroczył 16TB (przy 2x8TB z samych nowych dysków byłoby to 16TB). Po drugie, żeby w przyszłości (o której za chwilę) do tej macierzy móc dołożyć stary/ostatni dysk 6TB z pierwszego serwera, który tam został (do macierzy SHR stworzonej tylko z dwóch nowych 8TB nie mógłbym tego zrobić, bo pojemność dokładanych dysków nie może być mniejsza od najmniejszego dysku w macierzy). Następnie przekopiuję wszystkie pliki ze starego serwera, na nowy serwer. Na starym miałbym max 9TB danych, pojemność nowego to 14TB (6+8+8), więc wszystkie dane się zmieszczą.

Teraz, ze starego serwera (w którym w tej chwili znajdowały się będą 2 stare dyski 4TB + 6TB) przełożę dysk 6TB do nowego serwera i zwiększę wolumen (6+8+8+6) do 20TB. Potem w nowym serwerze wyjmę pierwszy dysk 4TB i odłożę go na półkę z zamiarem sprzedaży. Na końcu przełożę wszystkie dyski (6+8+8+6) z nowego serwera na stary serwer, a nowy odeślę do sklepu, korzystają z prawa jakie mi przysługuje przy "zakupach na odległość".

Mam świadomość, że będzie trochę z tym zabawy, ale innego rozwiązania nie znajduję. Szkoda, że Synology wprost nie informuje o problemach z powiększaniem wolumenów ponad 16TB (mamiąc ludzi, że nowsze serwery pozwalają na stu i więcej terabajtowe wolumeny), ich wsparcie na forach nie udziela jasnych odpowiedzi w kwestii tego problemu (pojawią się ogólniki typu "może tak", "może nie", itp.), a żaden ze sprzedawców tego nie prostuje.

Mam świadomość, że prościej byłoby najpierw sprawdzić, czy problem z powiększeniem wolumenu w ogóle mnie dotyczy. Oszczędziłoby mi to całej tej zabawy + niepotrzebnego kupowania/odsyłania drugiego serwera (ten "kupiłbym" dopiero po wystąpieniu problemu). Kłopot w tym, że przy mojej konfiguracji (4+6+6) nie mam możliwości tego sprawdzić. Niezależnie czy kupiłbym 8TB, czy 10TB, po dołożeniu czwartego dysku wolumen powiększyłby się do 16TB i nie zdiagnozowałbym ewentualnego problemu. Ten mógłby się pojawić dopiero przy próbie wymiany dysku 4TB na większy, a wtedy nie miałbym możliwości wygodnego utworzenia wolumenu większego niż 16TB od zera.

W pierwszym serwerze miałbym wtedy użyte 4 dyski (4+6+6+8) w SHR, więc nie miałbym "z czego" utworzyć w nowym serwerze tymczasowym wolumenu większego niż 16TB. Jeden dysk 8TB mógłbym przełożyć (degradując macierz), drugi 8TB kupić (i tak planuję to zrobić), ale zabrakłoby trzeciego do przekroczenia 16TB. Dyski zewnętrzne są na USB i nie chcę ich rozkręcać, poza tym mam tam ważne pliki. Innych dysków nie mam, a kolejnego dysku z pierwszego serwera nie mógłbym już wyjąć (wyjąłbym już przecież jeden).

Trochę długi post, ale nie wiedziałem jak go skrócić. Jeśli źle myślę (i istnieje prostszy sposób) to prosiłbym o uświadomienie.

Pozdrawiam ;]

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: veg » sob sty 14, 2017 12:51 am

Zaryzykowałem, przycebuliłem i kupiłem Seagate'a Ironwolfa 10TB. Zachciało mi się m.in. większej pojemności (nie ma jeszcze REDów 10TB), korzystniejszego przelicznika zł/TB (8TB RED ponad 200zł, Ironwolf sporo poniżej), czujnika drgań i teraz chyba zaczynam żałować. Trzeba było brać sprawdzone REDy. Dlaczego?

Ironwolfa mam od kilku dni, Power On Hours ok. 80, a LCC zdążyło urosnąć do 1800. Masakra... Da się coś z tym zrobić? Hibernacja w DSM oczywiście wyłączona.

Dla porównania w REDach wygląda to tak:
4TB: POH 15853 LCC 138
6TB: POH 13569 LCC 255
6TB: POH 11247 LCC 376

W REDach LCC też początkowo szybko rosło (w trzecim wartość 200-300 pojawiła się z tego co pamiętam już pierwszego dnia), ale po pierwsze nie tak szybko jak w Seagacie, po drugie już drugiego/trzeciego dnia wyhamowało, więc o "problemie" zapomniałem. Aż do zakupu Ironwolfa...

edit: Mały update. Od ostatniego posta (czyli przez niecały dzień) LCC w Ironwolfie wzrosło do prawie 3800. Strach się bać ile będzie jutro, za tydzień, za miesiąc, rok, dwa lata... Zastanawiam się nawet, czy do czasu rozwiązania problemu nie wyjąć tego "złomu" z serwera i pracować na zdegradowanym wolumenie. Swoją drogą ktoś wie jak wygląda procedura zwrotu dysku zakupionego przez internet? Ktoś "coś takiego" robił? I ostatnie pytanie... Zakładając, że jakimś cudem pozbyłbym się tego Ironwolfa (oddał/sprzedał), w jaki sposób mógłbym odbudować (naprawić?) macierz? Ironwolf ma 10TB, mógłbym to zrobić wkładając 8TB REDa (zakładając, że danych mam mniej niż dałoby mi SHR z dysków 4, 6, 6, 8)? Czy musiałbym czekać, aż WD wypuści 10TB wersję?

Koszmar... Nigdy więcej produktów Seagate'a...

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 631
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Kilka pytań związanych z dyskami

Post autor: Przemuss » ndz sty 15, 2017 3:14 pm

Podaj który konkretnie parametr rośnie. Jeśli to 225 to nie ma się czym przejmować. Niektóre modele mają nadmierną ilość cykli parkowania głowicy.
Jak jest nowszy FW to wgraj. Może ale nie musi pomóc.

Więc może nie wieszaj psów na seagate.

PS. skoro tak oceniasz produkt po jednym parametrze to aż jesteś ciekaw co wypisujesz jak wyskoczy ci 1 błąd po zakupie nowego auta... Brak słów.
Ciekaw jestem także co napiszesz nt parametru 01 który w seagate jest bardzo wysoki.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ