UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

Hej, po podłączeniu Synka DS220+ do tego UPSa i restarcie systemu, pokazał się że jest podłączony w dziale zasilania. Jednak DSM nie rozpoznawał ile jest baterii i jaki jest jego stan. Po prostu miałem info, że został UPS podłączony. Gdy wypiąłem wtyczkę z prądu, w celu weryfikacji czy Synek się zamknie (a w opcjach miałem zaznaczone by wszedł w tryb bezpieczeństwa) Synek niby coś zrobił, jednak się nie wyłączył. Przestała migać dioda "STATUS" ale nadal był włączony i dyski pracowały. Po ponownym podpięciu zasilania do UPSa Synek już jak by się powiesił. Dopiero twarde wyłączenie znów go obudziło do życia a w powiadomieniach miałem takie komunikaty jak na obrazku.

Synek sam się nie wyłączył, bo nie do końca gada z UPSem tak?

Bo teraz nie wiem czy odsyłać UPSa czy to tak właśnie ma wyglądać?

1.jpg
2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ElectricMan
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pt gru 25, 2015 11:13 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: ElectricMan »

Na razie wyglada ze bateria wystarcza na jakieś 3min. Naładuj UPSa i zrób test jeszcze raz, ale poczekaj dłużej, powinien zgasnąć całkowicie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1940
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: mikhnal »

Nie miałbym zaufania do takiego UPSa, teraz masz po prostu filtrowaną listwę zasilającą, która w dodatku wiesza Synka. Tak to ma działać:

ups2.jpg

W cenie tego szajsu mogę ci sprzedać APC BackUPS ES 700G bez baterii (który okazał się po prostu za słaby do mojego Synka) i podpowiem jaką baterię kupić do niego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

ElectricMan pisze: wt lut 16, 2021 9:16 pm Na razie wyglada ze bateria wystarcza na jakieś 3min. Naładuj UPSa i zrób test jeszcze raz, ale poczekaj dłużej, powinien zgasnąć całkowicie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kurde boje się że znów się wyłączy podczas pracy dysków. Już podczas testowania tak się stało 2x - boje się że uszkodzę moje WD Red Pro.
mikhnal pisze: Nie miałbym zaufania do takiego UPSa, teraz masz po prostu filtrowaną listwę zasilającą, która w dodatku wiesza Synka. Tak to ma działać:

ups2.jpg

W cenie tego szajsu mogę ci sprzedać APC BackUPS ES 700G bez baterii (który okazał się po prostu za słaby do mojego Synka) i podpowiem jaką baterię kupić do niego.

No, niestety nie widziałem tych parametrów Bateria naładowana (nieznane) i szacowny czas (również niedostępny był). Dzięki za ofertę, ale jest on trochę za duży - nie wsadzę w szafkę.

A co sądzicie o tym ? Gdzieś tam się przewija ta marka na stronie Synology. Co prawda nie ma akurat w kompatybilności z DS220+, ale może ruszy.

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-ups- ... 7700245273
Ostatnio zmieniony wt lut 16, 2021 10:15 pm przez Szubi, łącznie zmieniany 1 raz.
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: pdz »

Miałem 700-kę i działała bezproblemowo , tylko dałem ją pod router na strych a pod Synka coś większego.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

pdz pisze: wt lut 16, 2021 10:10 pm Miałem 700-kę i działała bezproblemowo , tylko dałem ją pod router na strych a pod Synka coś większego.
Nie no wykonanie mega. Metal, wszystko ładnie spasowane, jest cichy, mały - wszystko super. No ale chyba nie do końca gada z synkiem ds220+. No i to produkt Polski. Lubię wspierać Polskie marki. Zupełnie inna liga co VOLT Polska - widać że to chinol z Polskim napisem. Za to Amac, super. Szkoda że nie działa :(
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

E, zaraz bezużyteczny. http://armac.pl/ ... Przynajmniej nie wali plastikiem hehe.
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

No dobra chłopaki, ten:
https://www.cyberpower.com/eu/pl/product/sku/ut650eg-fr

Czy ten:
https://www.cyberpower.com/eu/pl/product/sku/vp700eilcd

Który dłużej podtrzyma ds220+ z routerem.
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: pdz »

Wczoraj Kolega , którego namówiłem na DS220+ kupił i podłączył : CyberPower UT850EG , ładnie pokazał ile % baterii , ładnie zwinął Synka i później podniósł.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: UPS ARMAC OFFICE 650E - nie do końca kompatybilny - objawy.

Post autor: Szubi »

Ale nic ich chyba porównywalna ? Trochę martwi mnie te USB z przodu. Ciężko będzie mi szafkę zamknąć.
ODPOWIEDZ