Docelowo mam zamiar zapchać dysk w 90% i robić backup kolejnych wersji folderu z ABFB - to będzie chyba zadanie wymagające zmian największej ilości danych - nadpisania, dopisania, kasowania. Zobaczymy jakie będą wyniki.
Poza tym muszę sprawdzić czy backupy da się przywrócić - to nawet ważniejsze niż szybkość ich wykonywania

edit:
tymczasem backup już dawno się zakończył. Dysk jest w 95% zapełniony i własnie trwa kopiowanie plików pod FS Średnia prędkość zapisu to 80-100MB/s !! Trudno mi uwierzyć w to co widzę; to przecież jest dysk SMR, który kręci się tylko 5500obr/min i na którym praktycznie nie ma miesca.
edit:
99,5% zajętości dysk zapisywał z prędkością 80-100MB/s. Teraz włączyłem testowanie integralności backupu HB ze sprawdzeniem czy dane można odczytać. Odczyt następuję z prędkością 140-190MB/s (na dysk 8TB SMR osiągam 60-90MB/s)
EDIT 29.04.2020 11:25
do tej pory dysk został kilka razy zapełniony do 100% pojemności, czyszczony w mniej niż 5% pojemności i nadal zachowuje się zupełnie nie jak dysk SMR. Obecnie ma ok 5% odzyskanego miejsca i trwa zapis kolejnej wersji kopii HB dodającej ok 300GB danych, oraz modyfikację istniejących. Zapis na dysk odbywa się z prędkością 50-100MB/s i co ważne nie wykazuje stałej 100% zajętości - czyli wahania szybkości zapisu nie są spowodowane "zapchaniem" jak było w przypadku innych systemów pliku w których taka wydajność była możliwa przy praktycznie czystym dysku.
Wszystko wskazuje na to CoW (kopiowanie przy zapisie) ewidentnie pomaga optymalizować wydajność pracy dysków DM-SMR od seagate.
Sądzę że optymalizacja formatu BTRFS stosowanego na dysku DM-SMR mogłaby przynieść dalsze korzyści.