Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » pt gru 30, 2016 5:44 pm

Jako że gwarancja już minęła , a mi dokucza brak ramu w RS2212+ postanowiłem trochę dołożyć. Na różnych forach czytałem dyskusje że dołożenie kości 4GB powoduje wzrost obciążenia procesora, producent przewiduje upgrade o 2 GB. Razem z wbudowanym 1GB to tylko 3 Gb trochę krótko. Zaopatrzony w kilka kosci 2GB i 4GB DDR3 postanowiłem po próbować . Kilka kości powodowało tylko mruganie niebieskiej diody , ale jeden memorek 4GB zaskoczył. Synology startuje wyraźnie szybciej , DSM też żwawiej reaguje . Instalacja jest banalna , odkręcamy dwie śrubki z obudowy , zdejmujemy płytę górną wtykamy kostkę ramu w dedykowany slot. Widać że synek bardzo dobrze radzi sobie z 5GB ram. Polecam wszystkim użytkownikom taką modyfikacje sprzęt wyraźnie odżywa.
ram3.png
ram2.png
ram.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 571
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss » pt gru 30, 2016 7:59 pm

Pochwal się jaki model pamięci ram zaskoczył. Mam w robocie RS2212RP+ wiec właściwie to samo poza zasilaczem.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » pt gru 30, 2016 8:11 pm

Nie pomyślałem i nie zapisałem zrobię po nowym roku fotkę tego memorka i załączę to był jakiś Kingston Pc3 (DDR3) 10600 CL9 wyciągnięty z jakiegoś laptopa ;-)
@ Przemuss dałbyś rade zrobić fotkę swojej płyty głównej i zasilacza u mnie siedzi zwykły "pecetowy" zasilacz ciekaw jestem czy płyta ma inne złącza czy tylko zasilacz jest podwójny.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: mikhnal » pt gru 30, 2016 8:16 pm

Zastanawiające, że działają wspólnie dwie kości pamięci 1GB i 4GB.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » pt gru 30, 2016 8:23 pm

Z tym 1GB to jest torba o tyle że jest wlutowany w płytę ;/ i jest nie do ruszenia.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 571
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss » pt gru 30, 2016 10:09 pm

Jak patrzę na zdjęcie tej płyty głównej co pokazałeś to nie widzę różnicy, ale w wolej chwili zrobię zdjęcie.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » sob gru 31, 2016 12:49 am

Fota kradziona z sieci ale dokładnie taka płyta jest w moim RS2212+

-------------------------------------------------------------------------------------------------\

Wcześniej synchronizacja z Amazon Cloud baaaaardzo spowalniała synka teraz jest sympatycznie ;-)
ram4.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » śr sty 04, 2017 3:32 pm

Niestety po kilku dniach problem z obciążeniem procka się pojawił :o
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian » śr sty 04, 2017 11:38 pm

av.png
Sprawę trochę uspokaja wyłączenie kompresji pamieci
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 571
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss » czw sty 05, 2017 8:09 am

Ale za to jaka różnica w ilości zajętej pamięci.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ