Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

Jako że gwarancja już minęła , a mi dokucza brak ramu w RS2212+ postanowiłem trochę dołożyć. Na różnych forach czytałem dyskusje że dołożenie kości 4GB powoduje wzrost obciążenia procesora, producent przewiduje upgrade o 2 GB. Razem z wbudowanym 1GB to tylko 3 Gb trochę krótko. Zaopatrzony w kilka kosci 2GB i 4GB DDR3 postanowiłem po próbować . Kilka kości powodowało tylko mruganie niebieskiej diody , ale jeden memorek 4GB zaskoczył. Synology startuje wyraźnie szybciej , DSM też żwawiej reaguje . Instalacja jest banalna , odkręcamy dwie śrubki z obudowy , zdejmujemy płytę górną wtykamy kostkę ramu w dedykowany slot. Widać że synek bardzo dobrze radzi sobie z 5GB ram. Polecam wszystkim użytkownikom taką modyfikacje sprzęt wyraźnie odżywa.
ram3.png
ram2.png
ram.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss »

Pochwal się jaki model pamięci ram zaskoczył. Mam w robocie RS2212RP+ wiec właściwie to samo poza zasilaczem.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

Nie pomyślałem i nie zapisałem zrobię po nowym roku fotkę tego memorka i załączę to był jakiś Kingston Pc3 (DDR3) 10600 CL9 wyciągnięty z jakiegoś laptopa ;-)
@ Przemuss dałbyś rade zrobić fotkę swojej płyty głównej i zasilacza u mnie siedzi zwykły "pecetowy" zasilacz ciekaw jestem czy płyta ma inne złącza czy tylko zasilacz jest podwójny.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1944
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: mikhnal »

Zastanawiające, że działają wspólnie dwie kości pamięci 1GB i 4GB.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

Z tym 1GB to jest torba o tyle że jest wlutowany w płytę ;/ i jest nie do ruszenia.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss »

Jak patrzę na zdjęcie tej płyty głównej co pokazałeś to nie widzę różnicy, ale w wolej chwili zrobię zdjęcie.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

Fota kradziona z sieci ale dokładnie taka płyta jest w moim RS2212+

-------------------------------------------------------------------------------------------------\

Wcześniej synchronizacja z Amazon Cloud baaaaardzo spowalniała synka teraz jest sympatycznie ;-)
ram4.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

Niestety po kilku dniach problem z obciążeniem procka się pojawił :o
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: lepian »

av.png
Sprawę trochę uspokaja wyłączenie kompresji pamieci
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w RS2212+ do 5GB

Post autor: Przemuss »

Ale za to jaka różnica w ilości zajętej pamięci.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ