Upgrade RAM w DS415+

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1173
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Upgrade RAM w DS415+

Post autor: mikhnal » wt gru 15, 2015 11:30 pm


Witajcie

Chciałbym poinformować szanowne grono użytkowników o udanym przeszczepie pamięci w DS415+.

Posiłkując się tym poradnikiem nabyłem drogą kupna pamięć SODIMM Crucial DDR3 8GB 1600 CL11:
[attachment=4]crucial.jpg[/attachment]
To może być dowolna pamięć o parametrach jak oryginał: DDR3 1600 CL11. DS415+ nie jest przystosowany do wymiany pamięci, ale uspokoję, oryginalna pamięć nie jest zaplombowana:
[attachment=3]pamiec_oryg.jpg[/attachment]
Najtrudniejszą operacją jest zdjęcie dużej części plastikowej obudowy. Pomagając sobie płaskim śrubokrętem należy delikatnie podważyć zaczepy oraz jednocześnie naciskać ją w stronę wiatraków. Stan przed modyfikacją:
[attachment=2]ds415_2gb.png[/attachment]
Zajętość pamięci wynika z uruchomienia serwera pocztowego wraz z antywirusem. O wirtualizacji DSM nie może być mowy, ponieważ minimalna ilość pamięci RAM to 3GB.

Stan po wymianie, pik po prawej to uruchomienie wirtualnego DSM:
[attachment=1]ds415_8gb.png[/attachment]
[attachment=0]ds415_info.png[/attachment]
Oczywiście teraz bez problemu można uruchomić Virtual DSM Station.

Pozdrawiam odważnych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Krwiak
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 11, 2015 1:55 pm

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: Krwiak » śr gru 23, 2015 10:43 am

Twój podpis jest nieaktualny, brakuje QNAP :)

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1173
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: mikhnal » śr gru 23, 2015 10:46 am

A żebyś wiedział, że dopiszę :)
Żeby było widać, że łączę obydwie platformy i korzystam z ich najlepszych rozwiązań.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Krwiak
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 11, 2015 1:55 pm

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: Krwiak » śr gru 23, 2015 11:00 am

:)

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: Unr3al2 » śr gru 23, 2015 11:05 am

Brawo Ty.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1173
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: mikhnal » śr gru 23, 2015 11:06 am

Brawo Ja :)
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

kolin
Amator
Posty: 21
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

Re: Upgrade RAM w DS415+

Post autor: kolin » wt lut 02, 2016 6:24 pm

dzięki za poradnik, mój DS415+ ma teraz też 8GB RAM :)

Pozdrawiam
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.1.4-15217 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2 - beta / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin

ODPOWIEDZ