Strona 2 z 3

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: czw lip 12, 2018 9:08 pm
autor: danielt

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: czw lip 12, 2018 11:12 pm
autor: adjustin
Dziękuję :)
Pytanko: rozumiem, że nie wpływa to na gwarancję? Właśnie zajrzałem do swojego DS718+ i widzę, że to nie będzie takie proste, żeby wymienić kość podstawową :lol:

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: pt lip 13, 2018 8:28 am
autor: danielt
Bez najmniejszego problemu, tylko trochę zdolności manualnych. Na początek 8GB dołożone Ci wystarczy, już będziesz i tak mógł sporo nowych rzeczy zrobić.

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: wt sty 29, 2019 4:40 pm
autor: adjustin
Którą kość wsadzić do DS 718+ i czy zrobi to dużą różnicę?
HyperX 8GB 1600MHz Impact Black CL9 1.35V - (https://www.x-kom.pl/p/237625-pamiec-ra ... 1-35v.html),
HyperX 8GB 1866MHz Impact Black CL11 1.35V - (https://www.x-kom.pl/p/333060-pamiec-ra ... 1-35v.html),
HyperX 8GB 2133MHz Impact Black CL11 1.35V - (https://www.x-kom.pl/p/333061-pamiec-ra ... 1-35v.html).

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: wt sty 29, 2019 4:55 pm
autor: psmanek
Oryginalna kość to:
2GB DDR3L 1866MHz CL13 1.35V

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: wt sty 29, 2019 4:58 pm
autor: adjustin
Czyli idąc tym tokiem myślenia i parametrami mógłbym dołożyć HyperX 8GB 1866MHz Impact Black CL11 1.35V?
Widzę na stronce Synology, że nie przewidują więcej niźli 2 GB. Przeglądając posty tego forum i tego tematu widzę, że niektórzy z powodzeniem korzystają z większych pamięci.

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: wt sty 29, 2019 7:37 pm
autor: mikhnal
Do Synków kupuje się pamięci jak najbardziej zbliżone parametrami do oryginału. Wiele ludzi z angielskiego forum posiada w tym modelu właśnie owe HyperX'y 1866 MHz. A tu jest dowód ich działania:
https://www.youtube.com/watch?v=FUJY7_qc4qI

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: wt sty 29, 2019 8:41 pm
autor: adjustin
Dzięki za odpowiedź. Tak się zastanawiam nad pewną różnicą: oryginalne kości a alternatywne, tj. innych firm. Ceny są zróżnicowane.
Parę miesięcy temu znajomy we firmie rozbudował właśnie DS718+ do 16 GB i "wywaliło serwer" po paru dniach (serwer nowy). Serwer przeszedł w tryb do odczytu. Jak się zalogowaliśmy po SSH... Jezu... pytanie powinno brzmieć: "Których błędów nie wywaliło" :) Doszliśmy do tego, że przez RAM. Założyliśmy nowy (sprzedawca wymienił) i po paru dniach to samo. Serwer poszedł do serwisu, stwierdzili, że wszystko z nim OK. Przyczepili się do RAMu (co było oczywiste).
Więc nie wiem, czy nie kupię oryginalnej. Może skostniałem, ale nie chce mi się babrać w migrację danych z backupu (przy tej ilości ile mam, nocka nie moja).
Dodam, że spotkałem się z podobną sytuacją nieopodal w Urzędzie Miasta.
Oczywiście nie neguję sytuacji, w których komuś takowe rozwiązanie działa, ale sami wiecie, nie uwierzę jak nie zobaczę i dotknę :twisted:

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: sob lut 02, 2019 2:49 pm
autor: adjustin
Widzę, że co poniektóre sklepy nie szczypią się :)
https://www.span.com/product/Synology-D ... RAM-~64106

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

: sob lut 02, 2019 3:45 pm
autor: SnejX