Upgrade RAM w DS3018xs

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: mikhnal » czw lis 30, 2017 4:57 pm


Chcę poinformować, że udał się przeszczep pamięci RAM w DS3018xs.
Pamięć Kingstona o kodzie KVR24SE17S8/8 odpowiada parametrami oryginalnej pamięci Synology i nie powoduje błędów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: WILU » czw lis 30, 2017 5:08 pm

brawo Ty :D ostatnio robiłem upgrade pamięci z 2GB na 16GB w moim DS1817+. również użyłem kości Kingstona (2x8GB), przy czym oryginalną wymontowałem. również operacja się udała :) jak sobie teraz pomyślałem to we wszystkich NAS-ach którym kiedykolwiek robiłem upgrade ramu zawsze używałem pamięci firmy Kingston i jeszcze ani razu nie spotkałem się z sytuacją by były jakiekolwiek problemy.

PS. do czego to doszło że NAS ma więcej ramu niż mój jeden laptop (thinkpad t530) i tyle samo co drugi (thinkpad p51) :oops:
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: mikhnal » czw lis 30, 2017 5:20 pm

Crucial'e jeszcze pasują w modelach z pamięcią nie-ECC, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniej.
Ale jest Kingston.

PS: Synek ma więcej pamięci od moich wszystkich trzech kompów. Coś trzeba z tym zrobić :)
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 619
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: psmanek » pt gru 01, 2017 11:51 am

Teraz to będzie miotał jak szatan. Gratulacje!

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: mikhnal » pt gru 01, 2017 12:21 pm

Synek dostał jeszcze małego kopa do ogólnej wydajności ale nie przez ilość tylko dzięki dwukanałowości pamięci RAM.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 309
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: krissos » sob gru 02, 2017 2:12 pm

Pamięć wymieniona teraz wymień procesor i będzie rakieta, prawie tak dobry jak sprzęt konkurencji


Natapatalkane z IP7

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 619
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: psmanek » ndz gru 03, 2017 10:06 am

W przypadku Synology i QNAPa, jak tak samo jak z PCtami i MACami. Wiadomo, że PCty są mocniejsze, ale to MACa każdy chce mieć. Ci którzy mówią, że nie chcą, nigdy nie pracowali na macOSie.

Tak samo jest tutaj, piszesz o mocnym sprzęcie konkurencji, a z tylu głowy masz świadomość, że QTS jest beznadziejny w porównaniu do DSM.

Możemy się przepychać na argumenty, tylko po co. Mnie zastanawia jedno, po co zaglądasz na to forum skoro tak bardzo kochasz swoją markę? Chcesz coś podejrzeć? Podkraść? Nauczyć się?

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: Przemuss » ndz gru 03, 2017 10:50 am

Odpowiedz na poziomie godnym pochwały.
Szkoda że nie można tu dać plusa autorowi.

Czy ktoś mógłby zrobić jakiś test jakie dodatkowe korzyści daje większą ilość ram? Np większą wydajność przy operacjach na małych/dużych plikach, większą wydajność usługi iSCSI itd.
Pytam bo moje serwery synology do tej pory mają fabryczną pojemność pamięci RAM.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 309
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: krissos » ndz gru 03, 2017 4:20 pm

psmanek pisze: .......
Tak samo jest tutaj, piszesz o mocnym sprzęcie konkurencji, a z tylu głowy masz świadomość, że QTS jest beznadziejny w porównaniu do DSM.

Możemy się przepychać na argumenty, tylko po co. Mnie zastanawia jedno, po co zaglądasz na to forum skoro tak bardzo kochasz swoją markę? Chcesz coś podejrzeć? Podkraść? Nauczyć się?
Czy ja gdzieś napisałem że to qnap? Skoro piszesz o nim to jesteś świadomy że maja lepszy sprzęt, ja tego nie napisałem, a mógłbym coś napisać bo miałem sprzęt S i Q. Wystarczy spojrzeć na sprzedaż sprzętu, ale to nie temat w tym dziale.

Na tym forum jestem od początku i do samego końca poprzedniego forum byłem i nie Ty będziesz decydował gdzie będę i co będę pisał.
Nie oceniaj kogoś swoimi kategoriami.

A autor postu któremu odpisałem dobrze wie jaki był cel odpowiedz. Obrazek





Natapatalkane z IP7

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS3018xs

Post autor: mikhnal » ndz gru 03, 2017 5:57 pm

Nie wiem @Przemus, czy moja odpowiedź Cię usatysfakcjonuje.

Myślę, że tu nie chodzi o większą pojemność RAM'u (możesz ustawić więcej RAM'a dla maszyn wirtualnych oraz uruchomić więcej usług na raz), tylko o jej dwukanałowość. Tak samo jak w komputerach PC: większą sprawność będzie miał w konfiguracji np. 2x 8GB (wsadzone w odpowiednie sloty na płycie głównej) niż w 1x 16GB. Szybsze uruchamianie, większa responsywność systemu (listowanie dużych katalogów, równomierny transfer plików).
Jeśli chcesz uzyskać większą wydajność przy operacjach na małych/dużych plikach to od tego jest SSD Cache a iSCSI ratuje chyba Bonding kart sieciowych, nawet ten nowy rodzaj Balans-SLB niewymagający switcha IEEE 802.3ac LACP. Nawet połączone dwa porty już poprawiają wielodostęp.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

ODPOWIEDZ