Serwer "Składak"

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 308
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Serwer "Składak"

Post autor: krissos » sob mar 18, 2017 9:18 am

Składał ktoś serwer od podstaw na własnych podzespołach?
Jest to opłacalne i czy się sprawdza?
Z czego trzeba złożyć i czym się sugerować przy takim składaniu.
Tak mnie coś naszło na jakieś zmiany Synology miałem Qnapa mam, może czas na jeszcze coś innego :D

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 564
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Serwer "Składak"

Post autor: Przemuss » sob mar 18, 2017 10:03 am

Ja taki robiłem ale na tzw trupie. Prosty serwer plików na freenasie.
Komputer użyty to P4 1.6ghz, 256MB ram Rambus, i 3dyski z czego jeden to system a 2 do Raid1. Serwer dziala po dzis dzień i spełnia swoje zadanie od ok 8 lat. Z tego co wiem jest używany do dziś.

Co do samych komponentów. Zależy jakie masz zamiar używać oprogramowanie. Jak nr freenas to czym więcej pamięci ram tym lepiej.
Osobiście bym szukał w używkach markowego kompa/serwera gdzie można zamontować min 6 dysków. A system na USB.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Serwer "Składak"

Post autor: WILU » sob mar 18, 2017 10:20 am

ja sam składałem kiedyś, zarówno z komponentów do zwykłych PC jak i na serwerowej platformie Intela (miałem swego czasu w domu serwer na Xeonie, z pamięciami ECC i obudową serwerową :ugeek: ). ale teraz bym kupił gotowy zestaw - albo nówkę albo markową używkę w dobrej cenie - teraz na Allegro jest tego od zawalenia, w cenie 1.5 -2tyś zł można kupić "rakietę". tylko pytanie czy taka "rakieta" jest nam potrzebna?
wlaśnie przeglądam Allegro i są tam nowe serwery Lenovo na Xeonie w obudowie tower, ceny zaczynają się od 1700zł, za racka 1U na Xeonie trzeba dać od 2400zł. ceny jak się porówna z gotowymi rozwiązaniami typu NAS - mega atrakcyjne (za 2.4tyś zł z Synology można dostać RS816 na ARM-ie).
jak ktoś jest średnio kumaty to bez problemu poradzi sobie z softem typu FreeNAS czy OpenMediaVault.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 308
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Serwer "Składak"

Post autor: krissos » sob mar 18, 2017 10:29 am

Co do softu to oprócz DSM i QTS to z niczym inny nie miałem do czynienia. Mniej niż 6 dysków to bym nie chciał (nie lubię się cofać). Też bym chciał żeby był wielkością podobny do S czy Q co mam.
Możesz dać jakiś linki z przykładami? Myślę że cena to ok 2 tys Z HP widziałem ale miał tylko 4 kieszenie był za ok 1k i można by rozbudować pamięć i procesor https://www.senetic.pl/product/819185-4 ... oCfpTw_wcB

Natapatalkane z5

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Serwer "Składak"

Post autor: WILU » sob mar 18, 2017 10:58 am

ten HP jest fajny. wielu ludzi go kupuje w zastępstwie NAS. Ty szukasz czegoś w rozmiarze NAS-a a z tym może być problem - większość rozwiązań jest w obudowie tower albo rack, wszystkie większe niż typowy NAS.
Silverstone ma fajne obudowy serwerowe w niewielkim rozmiarze:
http://www.silverstonetek.com/product.p ... 52&area=en
albo coś takiego na dyski 2.5"
http://allegro.pl/silverstone-sst-cs280 ... 16265.html

ALBO coś takiego :ugeek:
http://www.u-nas.com/xcart/product.php?productid=17617
http://www.u-nas.com/xcart/product.php? ... 249&page=1
czad! obudowa jak w typowym NAS-ie. trochę drogo (cena ok 1tyś zł) ale jak się doliczy cenę płyty z prockiem i ramem to i tak wyjdzie sporo taniej niż 8 zatokowy NAS (cena DS1815+ - ponad 4yś zł).
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 564
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Serwer "Składak"

Post autor: Przemuss » sob mar 18, 2017 11:35 am

Na allegro są fajne zestawy 12 dyskowe. Wpisz STORAGE SERWER 2x DC 2.20GHz 8GB DDR2 12xHDD FV GW tylko by kontroler był na pcie inaczej będzie problem z dyskami ponad 2TB.
Znajomy taki kupił do firmy. Jest zachwycony. Niestety jest to rozwiązanie wieksze, głośniejsze i bardziej prądożerne niż rozwiązanie gotowe takie jak S i Q.

@wily super ta klatka.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 308
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Serwer "Składak"

Post autor: krissos » sob mar 18, 2017 12:52 pm

@WILU Ciekawie wyglądają, cś w tym kierunku bym szukał, tylko na dyski 2,5 to nie za bardzo bo wtedy dochodzi koszt dysków więc odpada.
@Przemuss to jest rack, a ja szukam zwykły.
Jak zrobiłem wymiary to Wysokość max 28 cm Głębokość max 30 cm Szerokość max 50 cm.
Jeśli chodzi o głośność to mi nie przeszkadza bo serwer stoi w takim miejscu że go nie słychać.

Przeglądając to tylko taki model najciekawiej wychodzi i wymiarami by spasował http://www.u-nas.com/xcart/product.php? ... 249&page=1 , w Polsce go nie widzę niestety :(. Na alledrogo przeważnie są rack lub w obudowie zwykłego kompa czyli wysoka.

ODPOWIEDZ