Dysk do wymiany?

Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: michau »

Wrzucam do wglądu wynik jaki otrzymałem ze skanowania 4-go dysku, który wymieniłem jakiś czas temu bo wypadł z macierzy.

04-stycznia-2021_05-16.png

1.png

Czym jeszcze sprawdzić dysk?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1087
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: Przemuss »

No to masz odpowiedz. Smart czysty a błędy są.
Sądzę że jakbyś go przeleciał skanerem od WD to on by ukrył te błędy i wykorzystał sektory zapasowe na tyle by dysk mógł służyć jako zewnętrzny backup.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: pdz »

Nie wiem jak obecnie ale kiedyś błędne sektory to była oznaka problemu z łożyskami/głowicą i kwestią czasu były kolejne.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: krowka1978 »

To zależy. Na jednym z moich WD Red 3TB jeden realokowany błędny sektor jest od 3 lat, nic nowego nie przybyło.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1087
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: Przemuss »

Pierwsze słyszę by problem z łożyskiem był widoczny jako błędy powierzchni (fizyczne czy też logiczne).
Prędzej bym obstawiał parametr dot ponownego rozpędzania talerzy.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: michau »

Przemuss pisze:No to masz odpowiedz. Smart czysty a błędy są.
Sądzę że jakbyś go przeleciał skanerem od WD to on by ukrył te błędy i wykorzystał sektory zapasowe na tyle by dysk mógł służyć jako zewnętrzny backup.

O którym skanerze mowa?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1087
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: Przemuss »

Mam na myśli "Data LifeGuard Diagnostics".

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Dysk do wymiany?

Post autor: michau »

Znalazłem, na stornie Producenta napisane że już nie jest wspierany i zalecają Western Digital Dashboard.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ