Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: stanley99 »

look12 pisze: pt lut 12, 2021 7:13 am Dla połączenia z iOS na serwerze VPN dla protokołu L2TP zaznacz tryb zgodności SHA2.
...oraz dla pewności najpierw bym się próbował połaczyć z tego Maca przez VPN w sieci lokalnej, jeśli jest taka możliwość. A dopiero potem bawił się w konfigurację przekierowań i próby połączenia "z zewnątrz". Bo tak można się motać w nieskończoność. A czy rzeczywiście doszło do połączenia VPN można sprawdzać w logach serwera VPN. To tyle na szybkiego, bo niestety w tyrze trza tyrać. Dobrze, że już powoli robi się piąteczek, niedługo piątunio ;-)
Ostatnio zmieniony pt lut 12, 2021 7:22 am przez stanley99, łącznie zmieniany 1 raz.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
look12
Stały Bywalec
Posty: 320
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: look12 »

stanley99 pisze:
look12 pisze: pt lut 12, 2021 7:13 am Dla połączenia z iOS na serwerze VPN dla protokołu L2TP zaznacz tryb zgodności SHA2.
...oraz dla pewności najpierw bym się próbował połaczyć z tego Maca przez VPN w sieci lokalnej, jeśli jest taka możliwość. A dopiero potem bawił się w konfigurację przekierowań i próby połączenia "z zewnątrz". Bo tak można się motać w nieskończoność. A czy rzeczywiście doszło do połączenia VPN można sprawdzać w logach serwera VPN.
Słuszna podpowiedź.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

stanley99 pisze: pt lut 12, 2021 7:20 am
look12 pisze: pt lut 12, 2021 7:13 am Dla połączenia z iOS na serwerze VPN dla protokołu L2TP zaznacz tryb zgodności SHA2.
...oraz dla pewności najpierw bym się próbował połaczyć z tego Maca przez VPN w sieci lokalnej, jeśli jest taka możliwość. A dopiero potem bawił się w konfigurację przekierowań i próby połączenia "z zewnątrz". Bo tak można się motać w nieskończoność. A czy rzeczywiście doszło do połączenia VPN można sprawdzać w logach serwera VPN. To tyle na szybkiego, bo niestety w tyrze trza tyrać. Dobrze, że już powoli robi się piąteczek, niedługo piątunio ;-)
Witam,
są sukcesy, ale takie nie pełne :)
Serwer VPN działa, tzn. mogę się z zewnątrz połączyć z VPN i pojawia się to w logu aplikacji VPN Server, ale:
1) Tracę łączność z internetem wtedy. Niby pokazuje mi, że jestem połączony z VPN, ale żadna strona internetowa nie działa, ani (co najważniejsze dla mnie) nie mogę się połączyć z smb://192.168.02, czyli nie mogę zamontować dysków tak aby mieć do nich dostęp normalnie z Findera OSX. Chociaż przez stronę "mojadres.myds.me:5001" działa prawidłowo, mogę wejść do swojego DSM.
2) Uwzględniając Twoją poradę aby próbować połączyć się z VPN przez sieć lokalną, to w ogóle nie działa. To znaczy nie łączy się z VPN wtedy w ogóle, ani nawet w logu taka próba połączenia się nie wyświetla. Te "udane" połączenia działają tylko z sieci zewnętrznej.

Reasumując, niby działa, a nie działa.
Oczywiście będę dalej kombinował, ale w tej chwili nie potrafię powiedzieć co tu jeszcze jest do poprawy, więc będę działał po omacku. Gdyby komuś przyszło coś do głowy to będę bardzo wdzięczny. Może najpierw spróbuję wyłączyć całkowicie firewall. Dam znać jak coś się ruszy.

Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu (bez komputera, na sanki idźcie, a nie gnijcie przed kompem jak ja :) )
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

Ok. Sprawdziłem przy wyłączonym Firewall w DSM.
Wtedy internet działa, tzn. będąc podłączonym z zewnątrz do mojego servera VPN mogę już serfować po necie, ale podłączenie dysków (czy tam Shared Folderów przez smb://192.168.0.2) dale nie działa.

Próbowałem też wyłączać Firewall w Macbooku, ale bez zmian.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: stanley99 »

@pajczur: powiem może tak: jak widzisz ogólnie dostęp z zewnątrz już działa, w sensie przez publiczny adres, przekierowania portów, itp. Co do szczegółów ja nie podejmuję się dalej pomóc. Stety czy niestety nie posiadam Maca, a moja wiedza o sprzęcie/sofcie tej firmy kończy się na tym, że ma logo nadgryzionego jabłka ;-)

Zapytam tylko, a może i podpowiem inaczej: czy nie masz w swoim otoczeniu, wśród znajomych, a może zdolnych pociech znajomych, jakiegoś - nie wiem jak zgrabnie określić - kumatego informatyka? Niekoniecznie zawodowego, ale kogoś, kto jak się kiedyś mówiło "szybko kuma czaczę" (teraz chyba "kmini", chociaż chyba też już trochę przestarzałe ;-)) i pomoże Ci rozwiązać Twoje problemy?
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

stanley99 pisze: ndz lut 14, 2021 9:31 pm Zapytam tylko, a może i podpowiem inaczej: czy nie masz w swoim otoczeniu, wśród znajomych, a może zdolnych pociech znajomych, jakiegoś - nie wiem jak zgrabnie określić - kumatego informatyka? Niekoniecznie zawodowego, ale kogoś, kto jak się kiedyś mówiło "szybko kuma czaczę" (teraz chyba "kmini", chociaż chyba też już trochę przestarzałe ;-)) i pomoże Ci rozwiązać Twoje problemy?
Ale mi pojechałeś, ha ha ha. Ja sam jestem informatykiem, ale najwyraźniej nie do końca kumatym :) No ale ja bardziej programuje algorytmy, a mniej konfiguruję sieciowe systemy :) Może dlatego.
No w każdym razie, rzeczywiście mam to połączenie już. Sporo mi pomogliście, wygląda na to, że dalej muszę sam poeksperymentować.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie pomocne wiadomości.

Pozdrawiam,
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: stanley99 »

Hehe, chciałem dobrze a wyszło jak zwykle ;-) No ale na swą obronę mam to, że moja szklana kula w remoncie, a informatyka faktycznie jest szeroką dziedziną (nawiasem ja tylko amatorsko), zresztą jak chyba wszystkie obecnie.
W każdym razie jeśli mogę coś jeszcze podpowiedzieć, to to, że z tego Maca powinieneś móc pingować via VPN adres swojego serwera, czyli 192.168.0.2. Powinieneś również dostawać się do panelu DSM przez http://192.168.0.2:5000, bo w końcu jesteś jakby w swojej sieci lokalnej. Test traktowałbym jako podstawę do pomyślnego zamapowania dysków. Do prób możesz spróbować powyłączać wszystkie zapory, żeby coś nie "blokowało".
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

stanley99 pisze: pn lut 15, 2021 6:27 pm W każdym razie jeśli mogę coś jeszcze podpowiedzieć, to to, że z tego Maca powinieneś móc pingować via VPN adres swojego serwera, czyli 192.168.0.2. Powinieneś również dostawać się do panelu DSM przez http://192.168.0.2:5000, bo w końcu jesteś jakby w swojej sieci lokalnej. Test traktowałbym jako podstawę do pomyślnego zamapowania dysków. Do prób możesz spróbować powyłączać wszystkie zapory, żeby coś nie "blokowało".
No właśnie dziwne, ale kiedy jestem w innej sieci i połączę się do swojego VPN tego postawionego na DS220j, i w przeglądarce wpiszę "what is my IP" to pokazuje mi to IP, do którego jest podłączony NAS. Czyli niby super, o to chodzi, czyż nie? Ale mimo wszystko jak wpiszę w przeglądarce 192.168.0.1 to łączy mi się do routera z tej sieci do której jestem wpięty bezpośrednio, czyli nie ten router do którego jest NAS podłączony.

A tym samym 192.168.0.2 także nie działa.

Czyli musiałbym jakoś kompowi dać znać, że kiedy wpisuję 192.168.0.1 to chodzi mi o ten router, do którego podłączony jest NAS z serverem VPN. A nie o ten router, do którego jestem bezpośrednio kompem wpięty. Nie ma jakiegoś słówka kluczowego, jakiś "local" albo coś w tym stylu?
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: stanley99 »

Może najprościej "żeby się nie myliło" zmień adresację sieci, w której masz tego Technicolora i NAS-a.
Np. adres Technicolora (LAN IP Address) zmień z domyślnego 192.168.0.1 na np. 192.168.55.1. Str. 20 instrukcji, opieram się wciąż na pliku z tego adresu:
https://www.inea.pl/files/obsluga_klien ... -09-21.pdf
Tylko we wszystkich urządzeniach sieci Technicolora, tam gdzie miałeś wpisany adres statyczny (np. zapewne w NAS) zmień w adresie 0 na 55. Czyli adres Synka po zmianach powinien być 192.168.55.2. W ten sposób po adresach łatwiej będziesz wiedział w której jesteś sieci. No i odwołanie do 192.168.55.1 powinno prowadzić do właściwego routera, czyli w tym przypadku do Technicolora. Aha, po wprowadzeniu nowych adresów może być konieczny, a właściwe wskazany restart urządzeń.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

pajczur pisze: pn lut 15, 2021 9:58 pm Ale mimo wszystko jak wpiszę w przeglądarce 192.168.0.1 to łączy mi się do routera z tej sieci do której jestem wpięty bezpośrednio, czyli nie ten router do którego jest NAS podłączony.

A tym samym 192.168.0.2 także nie działa.
To oczywiste, że po adresie 192.168.0.1 łączysz się do routera, tak ma być. Spróbuj wpisać 192.168.0.2:5000, wtedy powinieneś logować się do NAS-a. Nie wiem jak jest w iOS, ale w Windowsie po połączeniu VPN w eksploratorze wystarczy wpisać \\192.168.0.2 i powinien pojawić się monit o login i hasło. Jeżeli Twój VPN działa, a eksplorator nie to coś blokuje, firewall na NAS lub na kompie. Możesz jeszcze spróbować wyłączyć firewall na NAS, a potem zrestartować serwer. Ta ostatnia porada jest trochę "od czapy", ale sam tak miałem i dopiero restart NAS-a pomógł.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
ODPOWIEDZ