Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

Witam,
nie wiem czy sprawdzaliśmy czy IP jest publiczny, bo nie wiem jak to sprawdzić. Ale w Netia to jest chyba dodatkowo płatna usługa, więc nie sądzę, żebym miał taką usługę, bo bym raczej pamiętał, że ją zamawiałem.

Natomiast czy jakiekolwiek przekierowanie na Synology działa? Mam wrażenie, że poza QuickConnect to nic nie działa, jeżeli o to pytasz.

Po prostu ze swoim DSM łączę się na dwa sposoby:
192.168.0.2 - to gdy jestem w tej samej sieci co NAS
QuickConnect - kiedy jestem poza siecią.

Nic innego nigdy nie zadziałało.
Co mogę jeszcze dodać to to, że kiedy jestem w tej samej sieci co NAS, to nawet jak próbuję połączyć się przez QuickConnect, to w przeglądarce automatycznie ustawia się na 192.168.0.2

Dodatkowo, korzystam z file service SMB i to także działa, ale tylko jak jestem w tej samej sieci co NAS.

Jutro będę się kontaktował z działem technicznym netii, ale z jakimiś technikami profesjonalnymi i będę starał się temat publicznego IP wyjaśnić, a także inne tematy jak przekierowanie portów (forward ports), czy ten tajemniczy port 443 i jak go ewentualnie zmienić.

Pozdrawiam
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

wlodekh pisze: wt sty 26, 2021 8:07 pm Publicznym adresem się nie przejmuj, po to jest DDNS.
Przepraszam, mój błąd, powinienem napisać zmiennym, sugerowałem się obrazkiem 04.png ze str. 3 tego wątku gdzie status DDNS jest na zielono, czyli łączy się. Upewnię się tylko: przez adres TwójDDNS:5000 dasz radę wejść do DSM?


No właśnie, podałem nawet adres skanera portów https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ ale odpowiedzi brak.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

wlodekh pisze: wt sty 26, 2021 9:08 pm Upewnię się tylko: przez adres TwójDDNS:5000 dasz radę wejść do DSM?

MójDDNS:5000 na pewno nie działa, ani 5001 też nie działa, ani żaden inny port. Testowałem duże ilości razy i na różnych ddns'ach. Jako "MójDDNS" próbowałem podawać różne DDNSy ;) , takie jak:
- mój DDNS utworzyny w Synology DSM w sekcji Control Panel->External Access->DDNS;
- adres, który dostaję w googlach po wpisaniu "what is my IP";
- a także jak próbowałem zrobić zdalny dostęp do routera, to utworzyłem sobie DDNS na www.noip.com i ten DDNS także próbowałem i nic.

Próbowałem także innych opcji, już nie pamiętam wszystkich.
wlodekh pisze: wt sty 26, 2021 9:08 pm No właśnie, podałem nawet adres skanera portów https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ ale odpowiedzi brak.
Natomiast jeżeli chodzi o to narzędzie spod linka, nie ukrywam, że nie sprawdzałem, przepraszam, po prostu gdzieś mi umknęło, pewnie dlatego, że po prostu nie jestem pewien jak tego użyć.
Czy mam się zalogować do tej samej sieci (Wi-fi), w której jest mój NAS i podać tam adres jaki mi się wyświetla w googlach po wpisaniu "what is my IP"???
Czy może jakiś inny adres?
I trzeba tam też podać port, to jaki ja powinienem podać?

Zaraz to sprawdzę. Mam trochę problem, bo nie ma mnie w domu gdzie jest NAS i muszę prosić sąsiadkę, która jest na miejscu, aby połączyła się z moim Wi-Fi i następnie udostępniała mi ekran z możliwością kontroli, więc rozumiecie, dlaczego to nie idzie tak sprawnie :)
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

Skoro TwojDDNS:500 nie działa to mamy jasność: to wina Netii i bez rozmowy z nimi nic tu więcej nie zdziałamy. Jak uda Ci się coś u nich wywalczyć to sprawdź czy DDNS zadziała, jeśli tak to będziemy walczyć dalej, jeśli nie to nic tu więcej nie poradzimy i szkoda nerwów. Daj znać jak poszło.

PS.
Skaner portów sam wykrywa adres IP, wystarczy tylko wpisać port i kliknąć Check.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

wlodekh pisze: wt sty 26, 2021 9:42 pm Skaner portów sam wykrywa adres IP, wystarczy tylko wpisać port i kliknąć Check.
Hejka, właśnie przeskanowałem, wszystkie porty, które podałem w forward ports, a potem także wybrałem funkcję "scan all common ports",
i dla wszystkich wykonanych testów za każdym razem było:
Port XXXX is closed on XX.XX.XXX.XXX.

Sprawdzałem to oczywiście zdalnie z komputera sąsiadki, która się tam połączyła z moją siecią.

Więc chyba rzeczywiście pozostaje tylko rozmowa z netią. Pytanie tylko co miałbym od nich uzyskać, czy właśnie ten publiczny IP to jest to czego potrzebuję?

Pozdrawiam
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

Fajna ta sąsiadeczka ;)

Czegoś tu nie rozumiem:
1. Czemu no-ip.com czy inny dostawca DDNS "widzi" Twój adres IP?
2. Czemu w Panel sterowania -> Dostęp zewnętrzny -> DDNS masz status "Normalny"?
3. Czemu w https://account.synology.com/ Synology DDNS masz na zielono (dostępny)?
Chcę się upewnić:
1. Czy w Panel sterowania -> Sieć -> Interfejs sieciowy -> IPv4 masz zaznaczone Użyj ręcznej konfiguracji i adres IP 192.168.0.2, Brama i DNS Server 192.168.0.1?
2. Czy w Panel sterowania -> Dostęp zewnętrzny -> Zaawansowane w Nazwa hosta lub zaawansowane masz wpisany swój DDNS, a w DNS(HTTP) port 5000?
2. Czy w Panel sterowania -> Sieć -> Ustawienia DSM -> Porty DSM masz dla HTTP 5000, a dla HTTPS 5001?

Może ja czegoś nie wiem, ale jak DDNS działa, QC działa, to przekierowanie portów też powinno. Znalazłem w necie stary wątek i tam przekierowanie działa:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3063946.html
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli @pajczur z zewnątrz wbija się gdzieś do węzła Netii, a nie do swojego routera. Pozostaje zatem uzyskanie od nich publicznego adresu IP.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: pajczur »

wlodekh pisze: śr sty 27, 2021 2:46 pm Dzięki za wyjaśnienie. Czyli @pajczur z zewnątrz wbija się gdzieś do węzła Netii, a nie do swojego routera. Pozostaje zatem uzyskanie od nich publicznego adresu IP.
Witam, dziękuję za całą pomoc jaką mi tu udzieliliście.
Czyli najwyraźniej to problem publicznego IP, a właściwie jego brak.
Rozmawiałem dzisiaj z Netią. Niestety to nie jest takie hop siup.
Trzeba całą umowę zmienić na firmową.
Niestety u mnie to nie jest umowa na mnie, więc wszystko się kompilkuję. Jak tylko uda mi się załatwić ten publiczny IP to dam znać jak mi poszło.

Ale tak jeszcze dla jasności - bo wciąż gdzieś się tli nadzieja, że można to jakoś łatwiej rozwiązać - czy kiedy wpisuję w google "what is my IP" to czy to co się wyświetla nie jest właśnie publicznym IP?

Bo skoro google to widzi to chyba jest to publiczne czyż nie?
A jeżeli tak to przecież jakiś port musi prowadzić do mojego routera...

Ach sam już nie wiem.
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: wlodekh »

W mojej opinii - proszę jeszcze o potwierdzenie - jest rozwiązanie, które tu od dawna proponowaliśmy: swój router i odpowiednia jego konfiguracja. Możesz sam to sprawdzić i mieć pewność przed zakupem: podłącz tego starego grata, którego ponoć masz, Technicolor ustaw w tryb bridge.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jak się dostać do DSM DS220j kiedy router jest w trybie bridge

Post autor: stanley99 »

Witam
Poczytałem trochę tę jakże fascynującą opowieść i moim skromnym zdaniem wciąż nie jest pewne czy Autor topicu ma ten publiczny adres od dostawcy, czy nie. Bo bez publicznego na nic cała ta zabawa w przekierowania portów, stawianie własnego serwera VPN, itp.

Uważam chyba najprościej sprawdzić, porównując adres publiczny, wyświetlany przez strony typu:
https://www.speedtest.net/ , http://www.jakie-mam-ip.pl/ , https://moj-ip.pl/ itp.
czy wspomniana wcześniej https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
z:
adresem pokazywanym na porcie WAN routera. Jeżeli oba adresy są takie same, mamy na routerze przydzielony adres publiczny.

Natomiast jak sprawdzić parametry portu WAN w danym modelu routera, np. w rzeczonym Technicolorze? Tutaj niestety konkretnej reguły nie ma. Trzeba po prostu wejść w konfigurację i poszukać... Często routery mają opcję-zakładkę pokazującą stan/status połączenia z internetem - czyli m.in. właśnie adres IP przydzielony na porcie WAN przez dostawcę.
EDIT. Spojrzałem do już wspomnianej w wątku instrukcji https://www.inea.pl/files/obsluga_klien ... -09-21.pdf
Adres IP przydzielony przez dostawcę prawdopodobnie będzie można zobaczyć w zakładce "Status" -> "Internet Status". A być może w "About Gateway". P 4.1.3 instrukcji, str. 13. Niestety nie ma przykładowych screenów jak dokładniej te zakładki wyglądają. EDIT. Przyjrzałem się jeszcze dokładniej instrukcji (powiększyłem pdf-a ;-) ) - i już w zakładce Basic , na zielonym polu "Status" widać przykładowy "RG WAN IP Address". Punkt 4.1 Ustawienia Basic, str.10.

Można jeszcze kombinować przestawiając Technicolora w tryb bridge oraz podłączyć ten stary router. Następnie sprawdzić IP przydzielony porcie WAN tego starego, oraz oczywiście porównać z pokazywanym na wspomnianych stronach. Albo - Technicolor nadal w trybie bridge - podłączyć po prostu jakiś komputer (tylko jeden!) i sprawdzić IP na karcie sieciowej tegoż kompa. Niemniej najpierw zacząłbym od poszukania statusu portu WAN w samym Technicolorze (pracującym w trybie routera).

EDIT. Około rok temu rozważałem przejście do Netii. Jednym z podstawowych warunków był publiczny IP, który mam u obecnego dostawcy, bez żadnych dopłat oraz jako użytkownik "prywatny". Na forach pisali, że różnie z tym jest, infolinia zarzekała się, że w mojej lokalizacji na pewno dostanę. Summa summarum zostałem przy starym dostawcy. Chodzi mi jednak o to, że publiczny IP na łączu dla "zwykłego" użytkownika jest w Netii potencjalnie możliwy - i być może Autor wątku jednak go posiada.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ