Ubiquiti

maciuj
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pt sty 27, 2017 10:04 am

Re: Ubiquiti

Post autor: maciuj »

Z ubiquiti zeby miec kontroler potrzebny jest Unifi Cloud Key - zakładam że chodzi tylko o Unifi, czyli ten biały sprzęt.
Ale może być też sterownik na Win, lub Dockerze. Sam korzystam z jednego postawionego właśnie na docekrze na Synology.
Jeśli chodzi o parametry to w moim przypadku transfery/stabilność duże lepsze niż na DLinkach/TPLinkach i innych wynalazkach. Za to porównywalne jak na Netgear/Mikrotik ale dużo łatwiejsze i przyjemniejsze konfigurowanie. Z tym że własnie do sprawnego zarzadzania jest potrzebny dedykowany kontroler, na ktorym bedzie odpalona aplikacja.
Z istotnych cech przy wiekszej ilosci AP bezproblemowe przelaczanie sie pomiedzy roznymi AP.
Dla niektorych wazna moze tez byc mozliwosc postawienia kilku sieci na Wifi, tylko w tu dosyc mocno moze byc ograniczony transfer.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1087
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Ubiquiti

Post autor: Przemuss »

Unifi Cloud Key nie jest potrzebny do lokalnego kontrolera który ktoś chce postawić np na synku.
Co innego gdy ktoś niczym nie dysponuje to i owszem.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Ubiquiti

Post autor: michau »

A które urządzenia (routery) są kontrolerami?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 92
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: Ubiquiti

Post autor: dawidb33 »

Ja mam 3 ap , każde na piętro. Super działają. Kontroler postawiony na pc z Windows. Zamierzam rozszerzyć o switch poe (aby zasilał ap) oraz do konfiguracji vlan.
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Ubiquiti

Post autor: michau »

dawidb33 pisze: śr kwie 01, 2020 10:22 pm Ja mam 3 ap , każde na piętro. Super działają. Kontroler postawiony na pc z Windows. Zamierzam rozszerzyć o switch poe (aby zasilał ap) oraz do konfiguracji vlan.


A Router jaki masz do tego?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 364
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Ubiquiti

Post autor: krissos »

Przemuss pisze: śr kwie 01, 2020 12:32 am Unifi Cloud Key nie jest potrzebny do lokalnego kontrolera który ktoś chce postawić np na synku.
Co innego gdy ktoś niczym nie dysponuje to i owszem.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Używam od dawno ich urządzeń, mam od nich kilka https://prnt.sc/rrgp72 i też miałem na docker, ale jak kupiłem Cloud Key to dużo wygodniej i pewniej.
maciuj
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pt sty 27, 2017 10:04 am

Re: Ubiquiti

Post autor: maciuj »

Do AP nalezy pamietac jeszcze o tym ze prostsze wersje (Lite i LR) korzystaja z pasywnego POE, dopiero od AP PRO jest zwykle POE.
Zeby miec kontrole nad Unifi potrzebny jest kontroler, tak jak napisalem:
maciuj pisze: wt mar 31, 2020 11:22 pm Z ubiquiti zeby miec kontroler potrzebny jest Unifi Cloud Key (...).
Ale może być też sterownik na Win, lub Dockerze.
Co do routerow to zalezy co kto potrzebuje. Zdecydowanie lepsze parametry ma USG PRO-4, pozwala np. podlaczyc 2 wejscia netu (np. jako zapasowy net).
Ale nawet zwykly USG ma duzo zaawansowanych opcji. Jednak USG ma jeden znaczony minus, przez budowe (pasywne chlodzenie) moze byc bardzo goracy.
Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 364
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Ubiquiti

Post autor: krissos »

maciuj pisze: czw kwie 02, 2020 12:54 pm Do AP nalezy pamietac jeszcze o tym ze prostsze wersje (Lite i LR) korzystaja z pasywnego POE, dopiero od AP PRO jest zwykle POE.
Co do AP LR to są obie wersje i przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na to, więc nie tylko Pro ma zwykłe POE.
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Ubiquiti

Post autor: michau »

A macie jakąś opinie o UniFi Dream Machine (UDM) ?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 92
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: Ubiquiti

Post autor: dawidb33 »

michau pisze: czw kwie 02, 2020 9:47 am
dawidb33 pisze: śr kwie 01, 2020 10:22 pm Ja mam 3 ap , każde na piętro. Super działają. Kontroler postawiony na pc z Windows. Zamierzam rozszerzyć o switch poe (aby zasilał ap) oraz do konfiguracji vlan.


A Router jaki masz do tego?
Ze względu na ograniczenie internetu (lokalizacja) wybór był tylko jeden. LTE do czasu wybudowania światłowodu. Miałem jeszcze wybór neostrada, przez kilka lat, nie polecam! LTE zdecydowanie lepiej chodzi ale zabawa też jest gdy zaczyna być wolno.
Router Huawei ze względu na wbudowany modem.
ODPOWIEDZ