Jak ustawić dyski w DS212?

ODPOWIEDZ
adacho40nl
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: śr kwie 06, 2022 7:09 am

Jak ustawić dyski w DS212?

Post autor: adacho40nl »

Mam DS212, a w środku 2 dyski 3 TB (WD Red, typowe pod NASa). Tylko co mi po tym, jak miejsca widzi jakby był tylko jeden dysk. Niestety odpowiedzi typu: "jedna pula, 3 wolumeny" nic mi nie mówią. Niestety nie każdy jest informatykiem. Po co mi takie urządzenie jak nie widzi połowy miejsca. Mało tego, po ostatniej "pomocy" supportu przestało widzieć masę plików. A ich porada była "postaw system od nowa, tylko zrób kopię". To po cholerę mi jakieś raidy jak i tak muszę wszystko kopiować?
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1174
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Jak ustawić dyski w DS212?

Post autor: Przemuss »

RAID to nie kopia. RAID to dostęp do zasobów kiedy jeden z dysków odmówi posługi.
Jak chcesz całą przestrzeń trzeba utworzyć 2 osobne pule dyskowe i osobne wolumeny na nich. W efekcie będziesz miał 100% zakupionej przestrzeni. Przy RAID1 czy SHR z ochroną danych z 2 dysków otrzymuje się połowę pojemności dysków.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 248
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Jak ustawić dyski w DS212?

Post autor: krowka1978 »

"jakieś raidy" - wyszukiwarka i czytać co to jest, i po co...
ODPOWIEDZ