NAS jako pilot tv Panasonic

ODPOWIEDZ
stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: stanley99 » ndz kwie 24, 2016 8:07 pm

Witam

Przedstawiam trochę nietypowe zastosowanie mojego NAS: sieciowy pilot telewizora Panasonic Viera. Jakkolwiek realizacja nie jest niczym nadzwyczajnym - wykorzystuje serwer web i skrypt PHP.

Parę słów celem wyjaśnienia. Telewizory Panasonic, jak chyba współczesne tv-smart wszystkich firm, posiadają swoją aplikację umożliwiającą kontrolowanie sprzętu przez sieć. Niestety "apka" pt. Viera Remote 2 przeznaczona jest tylko na urządzenia mobilne z Androidem lub iOS. Brakuje softu pod Windows. A przecież nieraz zdarza się tak, że siedząc przed laptopem/pecetem, i zerkając kątem oka (albo ucha) na telewizor chciałoby się bez zbytniego odrywania od klawiatury zmienić kanał, czy podregulować głośność. W dodatku pilot IR akurat gdzieś zniknął z widoku, po telefon/tablet też nie bardzo chce się sięgać... ;)

Rozwiązanie znalazłem na jednym z forów. Przyznam widziałem już dosyć dawno, ale przyznam się również, że w ogóle nie siedzę w technologiach webowych (co nie znaczy, że zupełnie nie miałem do czynienia...). A tam było coś o postawieniu serwera www, odpaleniu PHP... Spodziewałem się raczej gotowej aplikacji typu .exe, ktorą po prostu zainstaluję na kompie, uruchomię i już. Jednak niedawno zacząłem znów drążyć temat, przeczytałem uważnie posta... i olśniło mnie. Przecież mam gotowy serwer, czynny niemal całą dobę. Nie trzeba niczego dodatkowo instalować na moich laptopach/pecetach. Uruchomiłem zatem na Synku usługę web (dotychczas w ogóle z niej nie korzystałem, w domu nie było potrzeby), wrzuciłem skrypt PHP (przedtem zmodyfikowałem tylko IP na właściwy dla mojego telewizora) i... ruszyło od pierwszego strzału! :)

OK, po tym przydługawym wstępie - garść konkretów. Przed uruchomieniem należy w kodzie skryptu zmodyfikować IP (192.168.1.102) na właściwy dla posiadanego telewizora. Tutaj zalecam nadanie swojemu tv adresu statycznego, gdyż jeżeli jest przydzielany automatycznie przez DHCP, może ulec zmianie i telewizor przestanie reagować na skrypt.

Topic, z którego skrypt został pobrany:
http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/ ... emote.html

A tu znaleziona lista komend do tv Panasonic. Niektórych nie ma ani w skrypcie, ani w oryginalnym pilocie (przynajmniej u mnie), np. bezpośrednie ustawianie sleep-timera: NRC_OFFTIMER-ONOFF. Może kogoś zainspirują?
https://github.com/samuelmatis/viera-co ... /codes.txt

Do postu załączam screeny przeglądarkowego "pilota" oraz oczywiście właściwy skrypt PHP.

Pozdrawiam.

[EDIT 24.04.2016 20:40] Jeszcze raz wrzuciłem skrypt. Minimalnie poprawiony: w komendzie 'NRC_REC-ONOFF' (nagrywanie) brakowało pierwszego apostrofu. Tak było w "oryginale".

P.S. Oczywista oczywistość: jako że do "pilotowania" wykorzystywana jest przeglądarka, rozwiązanie będzie funkcjonowało praktycznie na każdej platformie, nie tylko pod Windows. Np. działa także na Androidzie, zapewne ruszy również na MAC-u czy pod linuxem.
Jednak drugiej strony pod Windę przydałaby się "normalna", samodzielna aplikacja .exe. Nie każdy posiada NAS, lub jest biegły by na swoim kompie postawić serwer web, wrzucić skrypt, itp. Niestety jestem za cienki, żeby coś takiego wyrzeźbić.
Screeny.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 24, 2016 10:01 pm przez stanley99, łącznie zmieniany 2 razy.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: WILU » ndz kwie 24, 2016 9:58 pm

hehe co jak co, ale w życiu bym nie wpadł by NAS-a używać jako pilota :roll:
mój stary (ale jary) Soniak niestety nie ma sieci więc nie mam jak sprawdzić powyższego rozwiązania, ale jak już zmienię TV to pewnie się tym pobawię.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: stanley99 » pn kwie 25, 2016 7:46 am

WILU pisze:hehe co jak co, ale w życiu bym nie wpadł by NAS-a używać jako pilota :roll:
Też bym na to nie wpadł, gdyby nie to, że rozwiązanie które znalazłem wymagało serwera web... ;)
mój stary (ale jary) Soniak niestety nie ma sieci więc nie mam jak sprawdzić powyższego rozwiązania, ale jak już zmienię TV to pewnie się tym pobawię.
Obawiam się, że powyższe zadziała z każdym telewizorem. Pod warunkiem, że będzie to Panasonic... ;) Przypuszczam, że każdy producent w kwestii "pilotowania przez sieć" stosuje swoje autorskie rozwiązania, nie ma tu żadnego standardu. Zatem w przypadku innych marek trzeba rozeznać temat. Dodam, że z moich poszukiwań, pobieżnej lektury zagranicznych forów wynikało, iż całe to rozwiązanie sterowania Pansonicami, przedstawiony w poprzednim poście "wykaz komend", itp., zostało prawdopodobnie "rozczajone" przez użytkowników, przy pomocy programów typu Wireshark, itp.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: Unr3al2 » pn kwie 25, 2016 11:57 am

Ja dzisiaj sprawdzę i dam znać :)
U mnie nie działa głośniej/ciszej.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: stanley99 » ndz maja 08, 2016 5:59 pm

Unr3al2 pisze:U mnie nie działa głośniej/ciszej.
Hm, u mnie śmiga bez problemu... Zresztą jedna z podstawowych funkcji...
Z ciekawości: jaki model telewizora?
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: NAS jako pilot tv Panasonic

Post autor: Unr3al2 » ndz maja 08, 2016 7:34 pm

TV: TX-P42XT50E
Pewnie musiałbym wprowadzić inne kody do guzików. Może jak będę miał więcej czasu to nad tym posiedzę :)

EDIT:
W nowej wersji już działa :)
Pewnie chodzi o tę poprawkę :)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

ODPOWIEDZ