Czas działania bez przerywania :)

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Unr3al2 » czw gru 31, 2015 5:41 pm

Ten fajnie wygląda : Obrazek
Wsadzone i zapomniane :D
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: WILU » czw gru 31, 2015 8:41 pm

Przemuss pisze: Dyski w trakcie wymiany z racji że zaczynają pojawiać się słabe sektory. Odbudowa RAID6 z 5 dysków trwa ok 54 godzin.
DS1511+ początkowo miał włączona hibernację dysków stąd też tak wysoki wskaźnik nr 4.
no nieźle. u mnie dyski też prawie tyle mają godzin przebiegu (ponad 38,5tyś godzin) - co ciekawe są to dyski WD Green, ogólnie nie polecane do serwerów (pracują w RAID-6). co do słabych sektorów / bad sektorów - wyłącz NAS, wyjmij dysk i wykonaj low level format, następnie odbuduj macierz. większość tego typu błędów znika po niskopoziomowym formacie i dyski pracują bez problemów kolejne tysiące godzin :)
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Unr3al2 » sob sty 02, 2016 12:18 pm

U mnie wygląda tak :)
dysk.png
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 652
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Przemuss » sob sty 02, 2016 6:41 pm

@WILU procedura jest mi doskonale znana. Jeśli zaczyna coś się dziać z dyskiem nie warto. To jest tylko chwilowe rozwiązanie, aż któregoś razu polecą ci 3 dyski z RAID6, albo padną 2 a w trakcie odbudowy poleci następny i w takiej sytuacji jeśli za to odpowiadasz brązowe spodnie będą bardziej niż wskazane;) Mając w takiej macierzy ważne dane (tym bardziej firmowe) wymienia się dyski póki jest na to czas.
Ja akurat mogę sobie pozwolić na ewentualną utratę danych z DS1511+ z racji że jest on kopią DS1513+ (cogodzinna synchronizacja) a oba synki pełnią one rolę serwerów backupu. Rozwiązanie kosztowne dla firmy, ale lepsze takie rozwiązanie niż pozostać z ręką w nocniku.

W warunkach biznesowych dyski której jeszcze nie sprawiają problemów warto rozważyć ich wymianę po 3 latach ciągłej pracy, ewentualnie mieć odpowiednią ilość dysków w zapasie. A jak pojawią się pierwsze remapowane sektory wymieniać. Wszystko zależy od administratora.
A takie dyski wykorzystać w mniej ważnym serwerze.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: WILU » sob sty 02, 2016 8:28 pm

Przemuss pisze:@WILU procedura jest mi doskonale znana. Jeśli zaczyna coś się dziać z dyskiem nie warto. To jest tylko chwilowe rozwiązanie...
i tak i nie :) oczywiście ja też mam pełny backup z wersjonowaniem danych, więc jestem w miarę spokojny o dane, ale wracając do tematu: większość tych słabych / bad sectorów to nie fizycznie uszkodzone sektory na dysku a jedynie błędy w warstwie logicznej. warto spróbować. oczywiście mam ustawiony codzienny szybki test SMART na wszystkich dyskach a raz w tygodniu wszystkie dyski przechodzą pełny test SMART.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1172
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: mikhnal » wt lut 02, 2016 8:03 am

Udało mi się dorwać serwer w ciekawym momencie :)
666_666_dni_serwerka.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1172
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: mikhnal » czw kwie 07, 2016 9:18 am

Chciałbym pochwalić się nowym wynikiem:
731_dni_serwerka.png
Pełne dwa lata, razem z dniem przestępnym.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: WILU » czw kwie 07, 2016 10:50 am

zacny wynik :ugeek:
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 326
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: krissos » czw kwie 07, 2016 1:27 pm

Jak się DSM nie aktualizuje to rekordy można pobijać :D.

Awatar użytkownika
jjLDN
Amator
Posty: 26
Rejestracja: czw sty 14, 2016 3:58 pm

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: jjLDN » pt kwie 08, 2016 9:55 pm

mikhnal pisze:Udało mi się dorwać serwer w ciekawym momencie :)
Przerażasz mnie :D
Unr3al2 pisze:Ten fajnie wygląda :
Wsadzone i zapomniane :D
Well
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS712+ | 2GB RAM mod - DSM 6.0 - 7321
DS3615xs | XPE - DSM 5.2 - 5967u2

ODPOWIEDZ