Czas działania bez przerywania :)

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Unr3al2 »

Szukam właśnie photoshopa :)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: WILU »

takie czasy uptime to można "kręcić" na odseparowanych od internetu serwerach. w czasie ich uptime'u (ponad 617 dni) było kilka groźnych luk związanych z bezpieczeństwem DSM i/lub pakietów i ich nieinstalacja to proszenie się o problemy...
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: mikhnal »

Masz rację, Synki są odseparowane od wanu. Nie jest im potrzebny.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Przemuss »

@WILU wszystko zależy kto do czego używa synka. Jak nie ma do niego dostępu z zewnątrz i jest dobrze skonfigurowany Firewall to może sobie działać latami nawet na DSM 4.0
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
redi
Amator
Posty: 48
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: redi »

Może pokażcie przebiegi dysków twardych - to będzie ciekawsze. W dyskach czas się sumuje a na DS czas to pierwszej aktualizacji.
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Unr3al2 »

No właśnie o to chodzi by pokazać jak serwer jest stabilny i ile czasu można go nie ruszać.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: mikhnal »

Proszę bardzo, oto przebieg dysków z DS1513+:
dyski_wszystkie.png
dysk1.png
dysk2.png
dysk3.png
dysk4.png
dysk5.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
redi
Amator
Posty: 48
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: redi »

No tak, ale jak masz aktualizacje i jest wystawiony na świat to każda aktualizacja resetuje licznik. Co do dysków to masz fajnie, że wszystkie 5 kupiłeś na raz a u mnie każdy w innym czasie i jeden na 25 tys, inny 15 tys a jeszcze inny 10 tys godzin. Na SMART też widać ile razy był dysk wyłączany.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Przemuss »

A tu z mojego DS1513+
DS1.JPG
DS1_1.JPG
Wszystkie dyski mają taki sam przebieg.
A tu z DS1511+
DS2.JPG
ps. dziwne nie mogłem dodać 4 obrazków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw gru 31, 2015 5:07 pm przez Przemuss, łącznie zmieniany 1 raz.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Post autor: Przemuss »

DS2_1.JPG
Dyski w trakcie wymiany z racji że zaczynają pojawiać się słabe sektory. Odbudowa RAID6 z 5 dysków trwa ok 54 godzin.
DS1511+ początkowo miał włączona hibernację dysków stąd też tak wysoki wskaźnik nr 4.

ps. nie wiem dlaczego nie mogłem dołączyć 4 obrazków do odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ