Comarch Optima a Synology

adach
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pn gru 28, 2015 9:05 am

Comarch Optima a Synology

Post autor: adach »

Witam, ma ktoś z was może doświadczenie w użytkowaniu pakietu Optima firmy Comarch? Czy jest możliwość zainstalowania bazy na synku?
-
DS212+
DSM 5.2-5644 Update 1
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: Unr3al2 »

Wikipedia podpowiada, że działa to na silniku : Microsoft SQL Server.
Czyli bazy na serwerze nie możesz trzymać.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
adach
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pn gru 28, 2015 9:05 am

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: adach »

Hej, tak czytałem, chciałem się upewnić. Ale jeżeli jest ktoś ma doświadczenie z pakietem Optima to proszę o info.
-
DS212+
DSM 5.2-5644 Update 1
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: Unr3al2 »

Najszybciej takie osoby znajdziesz na :https://spolecznosc.comarch.pl/.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
adach
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pn gru 28, 2015 9:05 am

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: adach »

Heheh, dzięki, znam te strony, bo używam ich programów dość długo, ale jakby się trafił ktoś i od synków i od optimy to byłoby super.
-
DS212+
DSM 5.2-5644 Update 1
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: mikhnal »

Nie znajdziesz takiej osoby. Już w drugim poście Unr3al2 wyjaśnił Ci dlaczego, a ty nadal uparcie swoje.
Więc powtórzę ostatni raz: licencja oprogramowania Optima nie pozwala na używanie bazy programu na serwerze innym niż MSSQL, czyli wyklucza bazę na Synology. Do rozmów o jakimkolwiek nieoficjalnym rozwiązaniu (jeśli w ogóle takie istnieje) tutaj nie dopuszczę.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
adach
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pn gru 28, 2015 9:05 am

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: adach »

Hej, ja jestem osobą która używa zarówno synka jak i optimy, więc już 1 zdanie Twojej wypowiedzi jest nieprawdą. Mój apel nie dotyczy poszukiwania nieoficjalnego rozwiązania, wiemy wszak, że się nie da. Z doświadczenia wiem, że często nowych/ciekawych rzeczy można dowiedzieć się nie tylko na oficjalnych, dedykowanych stronach. Chciałem się dowiedzieć czy można w jakiś sposób, którego nie znam dodatkowo wykorzystać synka przy pracy z optimą. Do upartości myślę, że bardzo mi daleko, korzystam jedynie z dobrodziejstw jakie oferują fora internetowe.
-
DS212+
DSM 5.2-5644 Update 1
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: Przemuss »

Możesz wykorzystać iSCSI by trzymać bazy danych optimy, wykorzystać wirtualizację z bety DSM (ale nie wiem jak to działa). Nie zmienia to faktu że w obu przypadkach potrzebujesz licencji na Windows-a.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: mikhnal »

iSCSI - zgoda, ale wirtualizacja z DSM 6.0 nie ma tu zastosowania. To tylko powielenie pulpitów, zwielokrotnienie DSM'ów na mocnych maszynach.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Comarch Optima a Synology

Post autor: WILU »

szkoda że Synology nie ma supportu dla wirtualizacji z prawdziwego zdarzenia, jak Virtualization Station z qnap. oczywiście trzeba zakupić licencję na Windows ale dla firm nie stanowi to dużego wydatku. w tym konkretnym przypadku (opisanym przez adach) qnap wg mnie byłby lepszym wyborem...
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
ODPOWIEDZ