Cześć wszystkim.

ODPOWIEDZ
Hamster
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 08, 2021 6:47 pm

Cześć wszystkim.

Post autor: Hamster »

Witam szanownych forumowiczów. Ponieważ jestem kompletnie zielony w kwestii sprzętu Synology, a jutro lub pojutrze, dotrze do mnie DS720+, będę Was zapewne męczył i dręczył pytaniami.
Mam nadzieję, że mnie nie pogonicie. :-)
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: michau »

Cześć. Czekamy...
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: SnejX »

cześć,
niezły sprzęcik na początek :)
Hamster
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 08, 2021 6:47 pm

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: Hamster »

Zastanawiałem się nad DS420+. Ale możliwości rozbudowy 720+ i dwa dodatkowe rdzenie przekonały mnie do zakupu tego modelu. Zastanawiam się teraz nad dodaniem RAM. Tylko muszę znaleźć odpowiedni model. No i sama pojemność. Niby procek obsługuje 8GB, ale widziałem jakieś screeny, gdzie po dodaniu 8GB, alokowane było 10GB. Więc mam zagłostkę.
Jarol
Amator
Posty: 49
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: Jarol »

Hamster pisze: śr mar 10, 2021 9:18 am Zastanawiałem się nad DS420+. Ale możliwości rozbudowy 720+ i dwa dodatkowe rdzenie przekonały mnie do zakupu tego modelu. Zastanawiam się teraz nad dodaniem RAM. Tylko muszę znaleźć odpowiedni model. No i sama pojemność. Niby procek obsługuje 8GB, ale widziałem jakieś screeny, gdzie po dodaniu 8GB, alokowane było 10GB. Więc mam zagłostkę.
Też - nie będąc informatykiem - zastanawiam się nad tym i sam się przekonałem, że po wczorajszym dołożeniu 8 GB do 2 GB mam informację od Synka, że alokował wszystko.

Na temat zamienników i samodzielnego instalowania (i ile jedno gniazdo jest wystawione użytkownikowi do łatwej wymiany tylko dzięki wyjęciu dysków, o tyle drugie, z modułem zainstalowanym fabrycznie, jest głębiej na płycie, trzeba zdemontować płytę główną, bo zwykle jest od strony metalowego korpusu, co w sumie nie jest trudne) znajdziesz wiele albo wyszukując na tym forum po modelu, albo bezpośrednio na YT do modelu dodając :ram upgrade" czy "memory upgrade". W moim DS218+, który zamówiłem z powiększoną pamięcią, u dystrybutora dodali kość ADATA (w cenie kości Synology).
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: SnejX »

Ja swojego DS220+ upgradowałem o dodatkowe 16GB
opis tutaj => viewtopic.php?f=47&t=2830
Hamster
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 08, 2021 6:47 pm

Re: Cześć wszystkim.

Post autor: Hamster »

ADATA u mnie nie działa. Oprócz migającego światełka zasilania, serwerek się nie uruchamia. A Crucial praktycznie nieosiągalny w sklepach.
ODPOWIEDZ