Brak dostępu do Internetu

kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Cześć, przeprowadziłem się ostatnio i odkurzyłem swojego Synka. Niestety w nowej lokalizacji mam z nim jakiś problem.

Po pierwsze to nie działa mi ściąganie plików w Download Station: Dostaję komunikat: "Odnośnik nieprawidłowy" w statusie.
Natknąłem się też na komunikat w Panel Sterowania - Aktualizacja i przywracanie - Status: Połączenie nie powiodło się, sprawdź połączenie Internetowe.

Czyżbym w nowej lokalizacji miał problem z dostępem do Internetu z Synka?
Jak to jednoznacznie sprawdzić?

Nie wiem o co może chodzić. Załączam konfigurację sieci. Jakieś sugestie?
Obrazek Próbowałem łączuć się na SSH, ale przy próbie ping dostaje komunikat o braku uprawnień, może zostawmy to narazie.

Pozdrawiam
Adam
DSM 5,2, DS 110j
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: SnejX »

adres IP synka jest statyczny - czy jest zgodny z ustawieniami sieci w nowym mieszkaniu? jakie IP dostają komputery z DHCP w tej nowej sieci?
Szczególnie istotny jest trzeci oktet, tzn: 192.168.0.x
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

IP bramy i maska podsieci jest widoczna na załączonym obrazku, tu błędu nie ma. Jest tak samo jak na urządzeniach z IP z DHCP.
BTW nie wiem czemu tak słabo widać ten obrazek, na podglądzie dawało się go powiększyć.

Czy z tych komunikatów wynika, że Synek nie ma dostępu do sieci?
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: pdz »

A w nowej lokalizacji masz inny czy ten sam router ?
Jakiś FW na nim masz ?
Jakie reguły ?
Czy masz w sieci DHCP , jaka pula , może coś dostało taki sam adres ?
Odłącz NAS i zrób ping na ten adres , jak odpowie to masz inne urządzenie z takim samym adresem.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Mam inny ruter, to Vectra, mam bardzo ograniczone możliwości jego konfiguracji. Jest DHCP, próbowałem już ustawiać adresy z puli DHCP i spoza niej, myślałem że może te spoza puli nie są rutowane. Efekt jest taki sam. Nie ma konfliktu adresów. Zasadniczo czuje się jak ślepiec nie mając odpowiednich narzędzi. Co jest powodem poniższego?

Kod: Zaznacz cały

Synek> ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
ping: permission denied (are you root?)
Synek> sudo ping 8.8.8.8
-sh: sudo: not found
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: mikhnal »

Źle, najpierw

Kod: Zaznacz cały

sudo -i
hasło jak do admina, dopiero potem

Kod: Zaznacz cały

ping 8.8.8.8
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Jeśli komenda jest "not found" to modyfikacja jej parametru raczej nie pomoże w jej odnalezieniu :-). Poniżej cała sesja:

Kod: Zaznacz cały

PS C:\Users\ak> ssh 192.168.0.252 -l admin
admin@192.168.0.252's password:
Could not chdir to home directory /var/services/homes/admin: No such file or directory

BusyBox v1.16.1 (2016-04-26 17:12:35 CST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

Synek> sudo -i
-sh: sudo: not found
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Kod: Zaznacz cały

Synek> more /etc.defaults/VERSION
majorversion="5"
minorversion="2"
productversion="5.2.3"
buildphase="hotfix"
buildnumber="5967"
smallfixnumber="0"
builddate="2016/04/26"
buildtime="16:29:54"
Synek> uname -a
Linux Synek 2.6.32.12 #5967 Tue Apr 26 16:30:14 CST 2016 armv5tel GNU/Linux synology_88f6281_110j
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Nie bawiłem się zaporą, nie mam takiej technicznej możliwości.
Mam bardzo ograniczone możliwości konfiguracji i wglądu do tego rutera. To urządzenie Vectry.
Zresztą dotąd nadałem Synkowi dwa randomowe numery z tym samym efektem, a reszta urządzeń w podsieci działa bezproblemowo. Jak tu ruter mógłby coś psuć?

Poza tym nikt z was chyba dotąd nie potwierdził, że to problem z brakiem Internetu na Synku:-)
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: pdz »

Jeżeli masz np. laptopa/komputer na którym działa net to odłącz go, daj ten adres Synkowi i jak ping nie będzie działał, czyli access denied to masz coś z fw na Synku
Ewentualnie coś w ustawieniach sieci , trasy statyczne , routing , cokolwiek.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
ODPOWIEDZ