Brak dostępu do Internetu

Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 486
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: SnejX »

kradam pisze: śr gru 30, 2020 10:08 pm IP bramy i maska podsieci jest widoczna na załączonym obrazku, tu błędu nie ma. Jest tak samo jak na urządzeniach z IP z DHCP.
BTW nie wiem czemu tak słabo widać ten obrazek, na podglądzie dawało się go powiększyć.

Czy z tych komunikatów wynika, że Synek nie ma dostępu do sieci?
Hej
widzę co jest widoczne / ustawione na Synology ALE zapytałem czy to co widać na obrazku jest właściwe dla sieci w której obecnie jesteś. Tzn czy adresy dla urządzeń są z tego samego zakresu.
Prosiłem, żebyś sprawdził na jakimś komputerze podłączonym do tej sieci - jaki adres dostanie z routera (z dhcp).
Porównaj to z tym co jest ustawione na Synology.
kradam
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 7:39 am

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: kradam »

Problem leżał w DNS. Błędnie założyłem, że należy użyć adresu rutera. Po wpisaniu jakiegoś zewnętrznego DNS ruszyło. Gdybym miał ping doszedłbym do tego w 3 minuty. Pozdrawiam.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1117
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: Przemuss »

Skoro przez dns routera nie działało tzn ze coś z routerem nie halo. Pytanie jaki to i od kogo.
Swego czasu routery od orange livebox 1 i 2 mialy problemy z DNS. Ale czy to w końcu naprawili to niewiem.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 333
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: stanley99 »

Przemuss pisze: pt sty 01, 2021 10:30 pm Skoro przez dns routera nie działało tzn ze coś z routerem nie halo. Pytanie jaki to i od kogo.
kradam pisze: czw gru 31, 2020 7:08 am <....>
To urządzenie Vectry.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1117
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Brak dostępu do Internetu

Post autor: Przemuss »

Osobiście te wynalazki od operatorów traktuję jaki modemy. Tam gdzie to możliwe staram się stawiać między nimi s siecią router który wiele zniesie.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ