DSM 6.1.1-15101

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: psmanek » pt kwie 28, 2017 8:17 am

Support odpisał, ale wkleili w maila klasyczne formułki, także na razie nie pomogli.

Po wyjęciu dysków i włożeniu ich ponownie, status w Synology Assistant jest Migrowalny, ale potrzeba nowego DSM, bo obecnie wgrany to 6.1.1-15101, a nie można go ściągnąć ;/

Problemem jest jeszcze fakt, że na forum kilku użytkowników pisało, że po zakończeniu procesu migracji stracili dane. Także coś jest mocno nie tak z 6.1.1-15101.

Generalnie zawsze można przywrócić dane z backupu, ale nie jest to backup 1:1, także wolałbym jednak uruchomić serwer w obecnym stanie, ponieważ przywracanie danych z kopii zajmie całkiem sporo czasu ;/

@mikhnal Ty zrobiłeś update na swoim DS415+ ? Może masz pliczek .pat 6.1.1-51101 na dysku?

Awatar użytkownika
michau
Trochę Wie
Posty: 113
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: michau » pt kwie 28, 2017 9:55 am

Ja już wróciłem na wcześniejszą wersję DSM. Problem z indeksowanie multimediów cały czas trwa ;(
NAS:
[ main ] Synology DS1515+ | 6 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX ext4 RAID 5

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: psmanek » pt kwie 28, 2017 10:00 am

Support niezbyt sobie radzi. Polecili mi pobranie najnowszej wersji DSM i podali link do... usuniętego już pliku.

Awatar użytkownika
michau
Trochę Wie
Posty: 113
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: michau » pt kwie 28, 2017 10:03 am

Jakby ktoś chciał plik DSM_DS1515+_15101.pat to mogę wrzucić na jakiś serwer.
NAS:
[ main ] Synology DS1515+ | 6 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX ext4 RAID 5

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: psmanek » pt kwie 28, 2017 10:51 am

Swoją drogą, właśnie odkryłem piętę achillesową HyperBackupu, a dokładniej HyperBackupExplorera. Jeśli backupujemy na zewnętrzny serwer (chmurę, nie Synology), to nie mamy możliwości podłączenia się do tego backupu, aby pobrać część danych. Tylko całościowo, co przy wersjonowaniu jest dość problematyczne, ponieważ w moim przypadku takie archiwum zajmuje ok 40TB (tylko dla jednego z serwerów)

---EDIT

Dostałem od supportu dostęp do serwera ftp z nowymi plikami. Obecnie znajdują się tam takie modele.

Obrazek

---EDIT #2

Sytuacja wygląda na opanowaną.

W sumie dobrze, że się wydarzyła taka sytuacja. Uświadomiło mi to, że muszę dopracować backup, a majówka nie spowodowała przestoju w pracy. Ten serwer akurat był backupowany (backup bieżący) tylko w chmurze. Backup był bardzo częsty, ale brak możliwości odtworzenia częściowo danych z backupu w tym przypadku byłby bardzo dużym problemem przy normalnym obciążeniu. C2 Synology jest zbudowane odrobine lepiej, ale też nie jest dobrze. Jest możliwość przejrzenia danych przez stronę, ale nie jest dobrze o tyle, że nie pozwala pobierać całych katalogów, tylko pliki.

k0pablo
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 11:55 am

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: k0pablo » sob kwie 29, 2017 9:13 am

michau pisze:Jakby ktoś chciał plik DSM_DS1515+_15101.pat to mogę wrzucić na jakiś serwer.
Poproszę. Przed resetem postanowiłem zaktualizować synka i teraz chce żebym użył 15101 tylko nie ma skąd pobrać. Tylko czy instalacja ma jakiś sens? Czy jest jakaś możliwość zainstalowania wcześniejszej wersji? Myślałem, że przy majówce na spokojnie nadrobię a tu taki fake wypuścili.

Awatar użytkownika
michau
Trochę Wie
Posty: 113
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: michau » sob kwie 29, 2017 10:32 am

psmanek pisze:Swoją drogą, właśnie odkryłem piętę achillesową HyperBackupu, a dokładniej HyperBackupExplorera. Jeśli backupujemy na zewnętrzny serwer (chmurę, nie Synology), to nie mamy możliwości podłączenia się do tego backupu, aby pobrać część danych. Tylko całościowo, co przy wersjonowaniu jest dość problematyczne, ponieważ w moim przypadku takie archiwum zajmuje ok 40TB (tylko dla jednego z serwerów)

---EDIT

Dostałem od supportu dostęp do serwera ftp z nowymi plikami. Obecnie znajdują się tam takie modele.

Obrazek

---EDIT #2

Sytuacja wygląda na opanowaną.

W sumie dobrze, że się wydarzyła taka sytuacja. Uświadomiło mi to, że muszę dopracować backup, a majówka nie spowodowała przestoju w pracy. Ten serwer akurat był backupowany (backup bieżący) tylko w chmurze. Backup był bardzo częsty, ale brak możliwości odtworzenia częściowo danych z backupu w tym przypadku byłby bardzo dużym problemem przy normalnym obciążeniu. C2 Synology jest zbudowane odrobine lepiej, ale też nie jest dobrze. Jest możliwość przejrzenia danych przez stronę, ale nie jest dobrze o tyle, że nie pozwala pobierać całych katalogów, tylko pliki.
To może udostępnij link, chciałbym pobrać wersję do DS1515+
k0pablo pisze:
michau pisze:Jakby ktoś chciał plik DSM_DS1515+_15101.pat to mogę wrzucić na jakiś serwer.
Poproszę. Przed resetem postanowiłem zaktualizować synka i teraz chce żebym użył 15101 tylko nie ma skąd pobrać. Tylko czy instalacja ma jakiś sens? Czy jest jakaś możliwość zainstalowania wcześniejszej wersji? Myślałem, że przy majówce na spokojnie nadrobię a tu taki fake wypuścili.
Czekamy na wersję z dnia 28 kwietnia o której wspomina @psmanek
NAS:
[ main ] Synology DS1515+ | 6 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX ext4 RAID 5

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: psmanek » sob kwie 29, 2017 10:48 am

Proszę.

DS1515+
https://we.tl/E7qDTYuaQD

Awatar użytkownika
michau
Trochę Wie
Posty: 113
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: michau » sob kwie 29, 2017 11:42 am

Sumy kontrolne pliku DSM_DS1515+_15101.pat tego pobranego z linku powyżej są takie same co pliku z serwera Synology. Czekamy na całkowicie nową wersję.
NAS:
[ main ] Synology DS1515+ | 6 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX ext4 RAID 5

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 432
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.1.1-15101

Post autor: psmanek » sob kwie 29, 2017 11:45 am

A bo Ty spodziewałeś się nowych "poprawionych" wersji? Nowa wersja prawie na pewno będzie miała inne oznaczenie niż 15101.

ODPOWIEDZ