Weryfikacja dwuetapowa

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: krowka1978 »

pdz pisze: śr mar 03, 2021 11:46 am Nie wiem jak inne metody ale z Google to słaba argumentacja z zepsutym telefonem.
Dlaczego słaba? Bo gdy zginie apka Google'a (pomijam kwestię zepsutego telefonu, bo i tak do tego samego się sprowadza), czy zresetujesz Androida, to trzeba we wszystkich serwisach na nowo definiować logowanie dwuetapowe, gdy sobie eksportu na drugie urządzenie nie zrobiłeś? 2FA używam nie tylko do Synology, a definiowanie na nowo jest uciążliwe - wiem, bo definiowałem na nowo po rezygnacji z Google Auth.
Apka jest w tyle, czy to za apką od MS, czy Synology w temacie kopii.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: pdz »

Jak masz czytnik linii papilarnych to może Ci amputować rękę i po autentykacji.
Masz na siatkówkę oka, możesz stracić oko.
Tak można mnożyć.
Korzystam z telefonu od ok. 25 lat, raz mi się uszkodził jak zsiadłem z roweru i oparłem się o siodełko a telefon był w kieszonce.
W domu korzystam z autentykatora Google, raptem 2-3 konta, czy to problematyczne zrobić coś na nowo w przypadku uszkodzenia czy zagubienia telefonu ? Chyba nie.
W pracy korporacyjnie mamy MS.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: krowka1978 »

Godzinę wolę jednak przeznaczyć na coś innego niż ponowne definiowanie kodów, ale co kto lubi.
Awarie telefonów miałem, musiałem robić resety z powodu niestabilności.
Piszesz o 2-3 kontach, to można sobie pisać, ale nie przy kilkudziesięciu. Tak, nie wszyscy mają tylko 3 konta, ja mam około 30 z 2FA. Zapewniam, że skala zmienia punkt siedzenia.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: pdz »

Wiesz, pytanie, czy co miesiąc 30 osobom psuje się telefon.
Apeluje tylko o zdrowy rozsądek.
Sam w domu przechodziłem z DS118 na 220+ i znacznie więcej roboty zajęły mi inne rzeczy niż 2F.
Ktoś kto pyta o rozwiązanie 2F nie ma 100 czy 200 kont, robi to w domu lub małej firmie, nie dyskwalifikowałbym z tego powodu Google ... do którego nie pałam szczególnymi uczuciami, nie trzymam tam nic, staram się być obiektywny.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: krowka1978 »

To moje prywatne "logowania" :) Wyraziłem tylko opinię o GA, są bardziej funkcjonalne apki. GA używałem około 2 lat, w końcu od miesiąca już odinstalowana. Każdy niech używa co mu pasuje, mi GA nie podchodzi z powodu braku kopii zapasowych.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: pdz »

W kwestii zagubionego czy uszkodzonego telefonu to można sobie darować tę uciążliwość, w końcu nie dzieje się to często.
W kwestii backupu ... po co ... jak przenosisz na inny telefon, to jest opcja eksportu kont, nawet jest kod QR, który skanujesz na drugim telefonie i gotowe.
Także tylko piszę to co myślę a do tego, jak ktoś korzysta z produktów MS to zapewne użyje ich autentykatora, jak ktoś (jak mój kolega) ma firmę całą na Google, zapewne użyje Googlowego.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: SnejX »

krowka1978 pisze: śr mar 03, 2021 12:17 pm mi GA nie podchodzi z powodu braku kopii zapasowych.
Google Authenticator ma już opcję eksportowania kont czyli backup.
I tak, to był problem bo jak coś się stało z telefonem to trzeba przeklikiwać się przez wszystkie serwisy, uwierzytelniać,generować na nowo kody itd. To nie jest przysłowiowe 5 minut.
Ja używam Google Auth do produktów MS i w niczym to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2021 5:58 pm przez SnejX, łącznie zmieniany 1 raz.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: krowka1978 »

SnejX pisze: śr mar 03, 2021 5:56 pm Google Authenticator ma już opcję eksportowania kont czyli backup.
I tak, to był problem bo jak coś się stało z telefonem to trzeba przeklikiwać się przez wszystkie serwisy, uwierzytelniać,generować na nowo kody itd. To nie jest przysłowiowe 5 minut.
Ja używam Google Auth do produktów MS i w niczym to nie przeszkadza.
Pseudo backup ;)
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: SnejX »

dlaczego pseudo backup? zrobiłem próbę i poszło bez piknięcia. Co więcej miało by się zrobić?
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Weryfikacja dwuetapowa

Post autor: krowka1978 »

Wyeksportuje jeszcze raz to samo, albo z dodanym kodem, na to samo urządzenie :) Pomimo zmian w kodach z drugiego urządzenia trzeba najpierw usuwać, albo zaznaczać co, nie ma scalania. Po drugie trzeba pamiętać i mieć drugie urządzenie.
Nie pamiętam, czy nie pozwoli, czy powieli.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
ODPOWIEDZ