DSM 6.2.4-25554

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Ja mam z nim upierdliwe drobne problemy, więc jeżeli ktoś to lubi, to czemu nie.
Swoją drogą pierwszy raz po aktualizacji coś u mnie nie działa jak trzeba, a kilka lat już w tym siedzę. Kiedyś musiało to nastąpić.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: michau »

krowka1978 pisze: śr lut 24, 2021 9:33 am Niestety ten system jest dostępny na stronie głównej pobierania, więc jeżeli ktoś konfiguruje nowy NAS to zainstaluje 6.2.4.

Jak ktoś konfiguruje nowy NAS to ma możliwość ręcznego wgrania DSM przez wskazanie pliku.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Ma możliwość, ale z domysłu pobierze najnowszy, szczególnie jeżeli pierwszy NAS. Żeby pobrać poprzednią wersję trzeba już więcej poklikać na stronie i wiedzieć, że z nową są jakieś problemy.
Kilka lat temu właśnie najnowszą dla mojego pierwszego DS1513+ wybrałem :)
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: michau »

Za chwilę wyjdzie jakiś kolejny update i naprawią. A przy okazji coś inne zepsują ;)
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Szybko się odezwali. Już posłałem debug.log z DS1819+ i DS1513+ w kontekście sieciowego serwera UPS. Co do problemów logowania dwuetapowego chcą zdalny dostęp. Jako, że DS1819+ ma dużo, a nie chcę, żeby obcy macał, to dam im dostęp do DS1513+, który nie ma wrażliwych plików. Logowanie np. DS File też idzie na niego tak samo krzywo przy dwuetapowym.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

No to pozostaje czekać.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
look12
Stały Bywalec
Posty: 320
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

DSM 6.2.4-25554

Post autor: look12 »

mikhnal pisze:Coś takiego się pojawiło:

ame.jpg
AME pojawiło się u mnie na arm, na intelu nie, może tak ma być, a może niekoniecznie.
W centrum pakietów brakuje Video Station, jak wcześniej był zainstalowany, to się zaktualizuje i jest widoczny w zainstalowanych pakietach. Jak instalacja idzie na czysto, to trzeba poszukać poza centrum pakietów. W opcji wszystkich pakietów apki brak.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Coś odkryłem w temacie sieciowego serwera UPS. Podczas restartu IP klienta jest usuwane z listy dozwolonych - jest wpis w logu. W konfiguracji dozwolonych pomimo wpisu w logu jest widoczny, ale ów host połączyć się nie może do momentu ponownej konfiguracji serwera sieciowego UPS. Synology ma zdalny dostęp, więc niech działają. Dałem im do sprzętu, na którym nie trzymam wrażliwych danych - mam obawy przed przekazaniem dostępu do sprzętu obcym.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Cóż, mam mieszane uczucia. Niby z centrali sprawą UPS się zajęli, ale dla nich wszystko w porządku. Co więcej nie czytają, bo chcą informacje o modelu UPS, a im podawałem w zgłoszeniu. restartowali NAS-a, odpisali, że wszystko ok, a nie jest, bo drugi ma błąd połączenia z UPS. Zakończyli słowami pasującymi do mechaników "jeździć i obserwować". Dałem im zrzuty ekranu, bo nawet w logi chyba nie zajrzeli...
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DSM 6.2.4-25554

Post autor: krowka1978 »

Chyba coś skumali po mojej odpowiedzi, bo padło pytanie, czy jakiś admin się logował i usunął NASa klienckiego z listy dozwolonych, a mogli w logach sprawdzić, czy inny zaraz po restarcie był, tylko oni się logowali. Ale chyba temat już pójdzie do przodu. Z weryfikacją dwuetapową działają, będą badać scenariusz.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
ODPOWIEDZ