Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Szubi »

Witam,
rozumiem że port 5001 jest szyfrowany. Tak więc zaznaczyć w opcjach Synka "Automatycznie przekieruj połączenia HTTP na HTTPS w wersji na pulpit w systemie DSM" a następnie otworzyć w routerze tylko port 5001? Co prawda piszczy mi przeglądarka że jest niezaufany certyfikat, ale działa. Czy wtedy będę bezpieczniejszy?

A co z Photo Station, który pracuje na porcie 80? Czy go też muszę otworzyć? Ale chyba on nie jest szyfrowany, tak?
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Przemuss »

Jak chcesz kłopotów to wystawiaj. Jak już musisz wystawić to go zmień na no 6044.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Szubi »

Przemuss pisze: czw lut 11, 2021 6:02 pm Jak chcesz kłopotów to wystawiaj. Jak już musisz wystawić to go zmień na no 6044.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Po quickconnect działa to tragicznie. Czyli nie otwierać portu 80 a 5001 zmienić na 6044 ? Ten jest bezpieczniejszy ?
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: michau »

Na zewnątrz wystawiasz port, który nie jest domyślnym portem DSM (lub innych usług) ale router musi ruch kierować na 5001.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Szubi »

Tak by to miało wyglądać ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Szubi »

Czy może tak ? Ale chyba w tym przypadku, otwieram porty od 6044 do 5001 tak ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: mikhnal »

Tak jak na pierwszym obrazku, a zamiast 0.0.0.0 wpisujesz IP Synka w swojej sieci lokalnej.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: SnejX »

tak jak na pierwszym screenie ale 0.0.0.0 zamień adres swojego Synology.
Ta reguła mówi tak:
jak cokolwiek przyjdzie ze świata na twój adres zewnętrzny (publiczny) na port 6044 to przekieruj to do sieci lokalnej (prywatnej) na adres_ip_synology port 5001
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Przemuss »

Ta pierwsza wersja.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Szubi
Trochę Wie
Posty: 80
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Czy w routerze otworzyć port 5001 i 5000?

Post autor: Szubi »

SnejX pisze: czw lut 11, 2021 8:18 pm tak jak na pierwszym screenie ale 0.0.0.0 zamień adres swojego Synology.
Ta reguła mówi tak:
jak cokolwiek przyjdzie ze świata na twój adres zewnętrzny (publiczny) na port 6044 to przekieruj to do sieci lokalnej (prywatnej) na adres_ip_synology port 5001
A czy mogę dowolny port wpisać zamiast 6044 ? I później logując się przez ddns będę musiał łamać przez ten port który wystawiłem na zewnątrz tak ?
ODPOWIEDZ