Konfiguracja NAS - Sieć - DNS (Ręcznie czy automatycznie)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Konfiguracja NAS - Sieć - DNS (Ręcznie czy automatycznie)

Post autor: michau »

Czy w swoich NAS macie skonfigurowane ręcznie DNS?

Zauważyłem, że ja jak nie mam ręcznie wpisanych serwerów od dostawcy Internetu to niektóre usługi nie działają poprawnie.

Nie pamiętam od czego się zaczęło, że tak muszę mieć wpisane?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Konfiguracja NAS - Sieć - DNS (Ręcznie czy automatycznie)

Post autor: mikhnal »

Synka mam ustawionego na sztywno, więc tak, mam wpisane ręcznie, ale reszta urządzeń poprawnie wszystko zaciąga z DHCP, mam tylko na routerze przypisanie MAC adresu do konkretnego IP.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Konfiguracja NAS - Sieć - DNS (Ręcznie czy automatycznie)

Post autor: michau »

U mnie jak nie mam na ręcznie wpisanych to usługi nie mogą zaciągać informacji z Internetu. Niby nie jest to jakiś problem ale dziwi mnie to że przy automatycznej konfiguracji NAS nie może pobrać tych danych z routera.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ