Konfiguracja drukarki USB (DS214se)

ODPOWIEDZ
8szymon8
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt lis 27, 2020 8:12 am

Konfiguracja drukarki USB (DS214se)

Post autor: 8szymon8 »

Cześć,
Szukałem na forum ale nie znalałem żadnego tematu o konfigurowaniu drukarki USB.
Wiem, że od wersji DSM 6.2.3 Synology już nie wspiera urządzeń po USB, jednak serwer mam os sierpnia i wcześniej drukarka (samsung ML2165) dała się ustawić, a nowy sprzęt Brother DCP-L2512D za cholerę nie chce.

DSM widzi drukarkę. Ustawiłem ją jako zwykłą drukarkę (nie MFD) - jej status to Połączona. Synology Assitant również ją wykrywa, i nawet się poprawnie instaluje jednak jej status jest nie widoczny (brak). Po uruchomieniu komputera status w SA jest jako Dostępna. W programach Word lub Notatnik drukarka jest gotowa do druku jednak wysłane dokumenty się nie drukują. Stan drukarki w jej własnowolnościach to Bezczynna, a przy druku jest błąd - Drukarka zajęta lub wystąpił błąd.

Port we właściwościach jest poprawy TCP/IP o dobrym adresie IP.

Pomoc techniczna odesłała mnie do linka z którego notabene korzystałem nim się z nimi skontaktowałem :) https://www.synology.com/en-global/know ... nology_NAS oraz poleciła zmianę SMB na poziom 1 (co nie jest zalecane ze względów bezpieczeństwa jak czytałem). Niestety i zmiana SMB nie pomogła.

Dziękuje za wskazówki które pomogą to ustawić.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1087
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Konfiguracja drukarki USB (DS214se)

Post autor: Przemuss »

Sądziłem że do druku używany jest protokół snmp (port 161) a nie smb (445).
W firewall synka przepuściłeś właściwy port?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
8szymon8
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt lis 27, 2020 8:12 am

Re: Konfiguracja drukarki USB (DS214se)

Post autor: 8szymon8 »

Powiem tak, przy poprzedniej drukarce nie musiałem nic zmieniać z zaporą i portami, więc przy tej również nic nie ruszałem.
Ale dla testów wyłączyłem zaporę na Synology jak również w Win10 i nic to nie zmieniło (na dwóch komputerach). Jeśli mam coś zmienić z portami powiedz proszę gdzie tego szukać :)

Edit:
Zapora powiadomiła mnie o blokowaniu portów 515 i 631 więc te zezwoliłem, oraz dodatkowo dodałem do Usługę SNMP (port 161) ale wciąż nic..
ODPOWIEDZ