Brak lokalizacji w wynikach UniversalSearch

#1
Po ostatniej migracji dysków z NAS do DX z instalacją nowych dysków w serwerze, instalacją systemu od nowa i przywracaniem konfiguracji i aplikacji z HB, zauważyłem problem z UniversalSearch (choć nie wykluczam że nie jest to powiązane z migracją i działo się przed nią)
Wiele wyszukiwanych efektów nie ma wskazanej lokalizacji. Przykład poniżej:
Obrazek
Zrobiłem całą indeksację od początku; usunąłem wszystkie foldery z grupy indeksowanej, "z palca" zainstalowałem od nowa pakiet UniwersalSearch, dodałem foldery do indeksacji od nowa. Cały proces trwał dość długo bo danych bardzo dużo. Ostatecznie ślepych trafień jest mniej ale nadal są. Czy jakieś sugestie ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Re: Brak lokalizacji w wynikach UniversalSearch

#3
Faktycznie mam bardzo często sporo plików o takiej samej nazwie, ale oczywiście w różnych lokalizacjach i o różnej zawartości. Licznik zdjęć w aparacie przekręca się jak widać po numeracji co 9999zdjęć a do tego są zdjęcia z kilku aparatów. Łącznie jest indeksowanych 700-800tyś plików głównie graficznych
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Re: Brak lokalizacji w wynikach UniversalSearch

#5
dzięki za radę, pewnie jak skończę z grubsza porządki i segregację to tak zrobię ;)

Edit:
Chyba rozwiązałem problem. Winowajcą była uszkodzona baza - Zakładam że na skutek migracji dysków i wywołanej tym numeracji wolumenów (to oczywiście tylko podejrzenia i zakładam że gdyby to było oczywiste pomoc zasugerowałaby rozwiązanie)
Problem z UniversalSearch polega na tym że nie można tego pakietu odinstalować razem z bazami.Nadgrywanie ręczne tez nie pomogło, podobnie jak reindeksacja.
Ostatecznie wykasowałem wszystkie foldery z listy indeksowanych i dodałem zupełnie inny, mały folder. Uniwesrsal Search w końcu raczył zgłosić problem z uszkodzoną bazą i pozwolił ją naprawić. Po tym zabiegu usunąłem ten ostatnio dodany folder, ręcznie nadgrałem UniversalSearch (taką samą wersją) i dodałem pierwszy folder który ostatecznie miał być indeksowany. Po kilkudziesięciu minutach zakończył i widać było że wszystko już jest ok, więc systematycznie dodawałem następne. Ostatecznie po ok 18h, ok. 8TB danych test już zaindeksowana i przeszukiwanie jej jest błyskawiczne.
Wnioski z całej operacja mam takie, że przy kolejnych rotacjach wolumenami (a może i folderami współdzielonymi należącymi do grupy indeksowanych) wyłączę indeksację tych folderów a po zakończeniu działania na wolumenach włączę do kolejki indeksowanych ponownie :)
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość