Przeniesienie dysków do nowej macierzy

ODPOWIEDZ
Jazz
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:41 am

Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Jazz » sob mar 10, 2018 5:11 pm

Witam serdecznie Wszystkich!

Poprzednio miałem macierz DS413, teraz zakupiłem DS218+. Wymontowałem dysk z 413 przełożyłem do 218, pojawił się komunikat o migracji i wszystko poszło OK. Oczywiście komunikat o Degradacji. Włożyłem nowy dysk, funkcja Reperuj, komunikat o skasowaniu danych z nowego dysku..... i szcześliwie dysk dodany do Wolumenu 1. Rozpoczęty proces naprawy i pojawił się kłopot a właściwie 2 kłopoty:
1 - postęp sprawdzenia parzystości idzie w tempie że do przyszłej niedzieli chyba nie skończy - 1% to parę godzin,
2 - maleje mi dostępna przestrzeń - 1% to około 300GB zmniejszonej przestrzeni - no nie mam mocnych nie starczy.

Prośba o pomoc, co robie źle.

Dzięki i Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ignatius
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz gru 25, 2016 11:33 am

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Ignatius » sob mar 10, 2018 6:17 pm

Sprawdzanie parzystości idzie wolno, ale nie warto z tego zrezygnować, bo przecież można w tym czasie korzystać z synology.
U mnie sprawdzanie parzystości po dodaniu dwóch dysków WD Red 8TB trwało dokładnie 1,5 dnia. Mój dysk synology to DS916+.

Jazz
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:41 am

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Jazz » sob mar 10, 2018 6:28 pm

ok, a co z przestrzenią? Miałem przy dysku 3TB wolne 600GB i przy drugim podejściu do naprawy zostało mi 40GB...

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 652
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Przemuss » sob mar 10, 2018 9:22 pm

Miejsce nie powinno maleć podczas tego procesu. Pytanie jakie usługi ci działają w tle. Co do procesu parzystości dysków to przy 2 dyskach to nie powinno zając dłużej niż 2 dni. Wiele tu zależy od aktualnego obciążenia serwera jak i działających usług w tle.
Czym więcej takich które mielą deskami tym wolniej to idzie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: xurc » pn mar 12, 2018 2:55 pm

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wg mnie gdyby od razu przełożyć oba dyski do nowego i przeprowadzić migrację, to nie trzeba by robić żadnych dodatkowych akcji (chyba, że na starym serwerze była inna macierz niż SHR). Ja tak zrobiłem w przypadku przejścia z 215j do 718+ i cała migracja trwała 20min.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1173
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: mikhnal » pn mar 12, 2018 6:26 pm

@xurc, tak trzeba przenosić od razu wszystkie dyski.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Jazz
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:41 am

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Jazz » pn mar 12, 2018 7:09 pm

Niestety to był mój błąd, że przenosiłem je kolejno - trochę się bałem o dane przy migracji. Na szczęście wszystko ok i cała operacja juz się zakończyła.
ale... mam "wyszarzoną" funkcję "Zarządzanie" w Zarządzanie przechowywaniem - Wolumen co uniemożliwia mi operacje na Wolumenie.
Znacie może powód i receptę na przywrócenie funkcjonalności?

Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: xurc » wt mar 13, 2018 5:52 pm

Z tego co się orientuję opcja "Zarządzaj" jest dostępna jeśli wolumen jest zdegradowany lub dodajesz nowy dysk. Też mam obecnie tą funkcję niedostępną.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 652
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: Przemuss » wt mar 13, 2018 8:00 pm

Zależy to też od poziomu RAID.
Przy R10 opcja nie dostępna (dopiero przy zdegradowanym). Natomiast przy R5 zawsze ze względu na potrzebę okresowej weryfikacji sum kontrolnych (efekt URE). Przy R6 nie pamiętam a mam ten poziom na 2 serwerach.
Przy SHR nie wiem.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Przeniesienie dysków do nowej macierzy

Post autor: WILU » śr mar 14, 2018 12:50 pm

Przemuss pisze:
wt mar 13, 2018 8:00 pm
Przy R6 nie pamiętam a mam ten poziom na 2 serwerach.
tu jest tak jak przy RAID-5, czyli jest ten guzik aktywny i są te same opcje.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ