Strona 1 z 1

DX513 - przewod eSATA - uszkodzony?

: pn cze 17, 2019 10:32 am
autor: zbychu
Witam;
Zaposiadłem z drugiej ręki jednostkę rozszerzającą DX513. Podłączenie pomiędzy nią, a ds-em zachodzi właśnie przez kabel eSATA. Od początku mam wrażenie, że z tym kablem jest coś nie tak. Zaraz po podłączeniu ds nie chciał mi wykryć dx-a. Kiedy już w końcu wykrył, to zaczął raportować błędy na dyskach (rozszerzone testy smart nic nie wykryły). Temat się skończył kiedy odwróciłem kabel czyli przełączyłem wtyczkę z dx-a do ds-a i odwrotnie (pierwszy symptom, że z kablem jest coś nie tak). Finalnie założyłem wolumen oparty na RAID5 i wszystko było pięknie do momentu kiedy zgasła kontrolka komunikacji eSATA na dx-ie (nie tracąc połączenia). Pogmerałem przy kablu (nie wyjmując wtyczek), co spowodowało utratę połączenia pomiędzy dx-em i ds-em. Restart macierzy przywrócił połączenie, ale kontrolka się dalej nie pali.
I teraz pytania:
1. Czy kabel eSATA Synology jest zwykłym kablem eSATA, tyle że przykręcanym do obudowy? W dokumentacji opisuje się ten kabel jako dedykowany lub wręcz specjalny. Zamierzam po pracy przejść się do sklepu po zwykły kabel eSATA, ale może któryś z forumowiczów zna jakieś przeciwskazania do stosowania takiego kabla.
2. Czy można gdzieś kupić oryginalny kabel Synology eSATA? Sprawdziłem sklepy sprzedające Synology i oddzielnie kabli eSATA tam nie ma (a przynajmniej ja nie znalazłem). Nawet jeśli zwykły kabel eSATA zadziała, to wolałbym mieć oryginał z powodu dodatkowego mocowania do obudowy.
Oczywiście może to być również kwestia uszkodzonego gniazda, ale najpierw chcę wyeliminować błąd kabla. Potem się będę martwił jak wyjdzie, że to nie to.
Pozdrawiam
zbychu

Re: DX513 - przewod eSATA - uszkodzony?

: pn cze 17, 2019 2:12 pm
autor: Przemuss
To jest prawie zwykły kabel esata ze śrubkami.
Prawie gdyż sam wtyk jest nieco dłuższy (gniazdo jest głębiej obsadzone niż normalnie).

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka


Re: DX513 - przewod eSATA - uszkodzony?

: pn cze 17, 2019 6:45 pm
autor: psmanek
Zadzwoń np. do EPA Systemy i zapytaj. Powinni mieć oryginalne kable.