RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

ODPOWIEDZ
michael98
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 05, 2021 10:40 am

RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: michael98 »

Witam, mamy w firmie Synology RS815RP+ ze stacją rozszerzająca RX418 w każdej obudowie jest po 4 dyski o pojemności 4TB spięte w RAID 5. Obecnie są tam dwa wolumeny, chce połączyć go w jeden cały wolumen o pełnej pojemności. Da się tak zrobić bez utraty danych? Mamy tam ponad 8TB danych i nie ma opcji ich przenieść gdziekolwiek indziej choćby na chwile. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, system to oczywiście DSM 6.3.
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 662
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: R70 »

Wydaje mi się że nie ma takiej możliwości. Ale generalnie tworzenie jednego wolumenu na dyskach serwera i jednostki jest dość ryzykowne - w przypadku jakiejkolwiek awarii RX418 stracisz cały wolumen. Wystarczy, że zawiedzie kabel zasilający, albo połączeniowy.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1136
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: michau »

Też mnie to zawsze zastanawiało. Mając jednostkę główną i do niej jednostkę rozszerzającą i co się stanie gdy będzie jeden wolumen i coś zawiedzie.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 662
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: R70 »

Już nie będziesz miał wolumenu ;) Nie wiem, być może pod ponownym uruchomieniu jednostki pojawi się on jako tylko do oczytu ? Spróbuję to sprawdzić w wolnej chwili.
Bezpiecznie jest mieć wszystkie dyski jednej jednego wolumenu na jednym urządzeniu.
Mnie zastanawia co będzie jeśli na półce dyskowej będzie wolumen/wolumeny, a na serwerze SSD Cache r/w ? Czy w przypadku awarii półki półki taki wolumen się rozsypie czy nie ? Od wsparcia synology nie udało mi się do tej pory uzyskać jednoznacznej odpowiedz - znów trzeba będzie samem sprawdzić :/
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1093
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: Przemuss »

Jakiej pojemności masz dyski w każdym urządzeniu. 4TB spięte w R5 jest co najmniej nieprecyzyjne.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 662
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: R70 »

Teraz się wczytałem w liczby które podał autor wątku - jeśli ma 2x RAID5 składające się z 4x 4TB to każdy ma ok. 10.9TB. Jeśli więc wszystkie dane przerzuci do jednego wolumenu (których jest podobno powyżej 8TB - zakładam więc że poniżej 10TB) to można usunąć RAID5 z RX418 i dyski wykorzystać do rozbudowy RAIDa5 z serwera. Czyli uzyskać ok. 25,5TB w RAID5 albo ok. 21,8TB w RAID6.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
michael98
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 05, 2021 10:40 am

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: michael98 »

Dziękuję za informacje. Dokładnie są to 6TB dyski, ale abstrahując od wielkości dysków czy RAID'ów mam pytanie - bo na głównej maszynie mamy zainstalowane Ferro Backup, natomiast chciałbym podmapować w ferro tylko jednostkę rozszerzającą aczkolwiek za nic w świecie nie wiem jak to zrobić, może ktoś z Państwa korzysta z ferro i podpowie co tutaj można zdziałać?
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1093
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RS815RP+ i jednostka rozszerzająca RX418 - łączenie wolumenów

Post autor: Przemuss »

Mając 2 osobne wolumeny po jednym dla jednostki wystarczy utworzyć folder współdzielony na wolumenie będącym na rx - ie. Zapis będzie gdzie chcesz.
Tworząc jeden duży wolumen zapis będzie na wszystkich dyskach wchodzących w skład wolumenu.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ