DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

ODPOWIEDZ
redi
Amator
Posty: 47
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: redi » czw sty 19, 2017 10:23 am

W DS415+ chciałbym podłączyć pod LAN 2 drugiego operatora. Byłaby to sieć niezależna służąca jako backup, ale też do wysyłania poczty (u pierwszego mam problem z revDNS i odbieraniem poczty). Czy da się skonfigurować tak, by poczta była wysyłania tylko przez LAN 2 z racji revDNS. Przychodzącą to sobie konfiguruję w DNS. Pomyślałem, że komunikację na porcie 25 bym zablokował dla LAN 1 i wtedy by szło po LAN 2. Ktoś może miał coś podobnego. Odbieranie już ma mniejsze znaczenie, bo mogę przez LAN 1 lub LAN 2.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 564
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: Przemuss » czw sty 19, 2017 12:45 pm

Zamiast męczyć się w taki sposób lepiej jest kupić router 2xWan. Ewentualnie router programowy np pfsense.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

redi
Amator
Posty: 47
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: redi » pt sty 20, 2017 2:09 pm

Tylko, że taki router to kosztuje 1 kPLN. MI zależy na wykorzystaniu drugie LANu a router drugi już jakiś mam.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1063
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: mikhnal » pt sty 20, 2017 2:16 pm

redi pisze:Tylko, że taki router to kosztuje 1 kPLN...
Nie zgadzam się. Można taki wyhaczyć za 499 PLN. Widziałem mało używany RT1900ac.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

vipkalvin
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt sty 13, 2017 9:16 am

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: vipkalvin » sob sty 21, 2017 12:25 am

mikhnal pisze:
redi pisze:Tylko, że taki router to kosztuje 1 kPLN...
Nie zgadzam się. Można taki wyhaczyć za 499 PLN. Widziałem mało używany RT1900ac.
Tyle że RT1900 nie ma 2 WAN !


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1063
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: mikhnal » sob sty 21, 2017 12:44 am

Widzę, że nie używałeś RT1900ac i piszesz bzdury. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
LAN1 konfigurujesz jako WAN2. Jest opcja w SRM.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

vipkalvin
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt sty 13, 2017 9:16 am

DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: vipkalvin » sob sty 21, 2017 12:45 am

Niedawno go sprzedałem i w sumie nie wiedziałem o tym. Nie było mi to potrzebne. Także mój błąd.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

redi
Amator
Posty: 47
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: redi » pn sty 23, 2017 2:18 pm

No wiem, ale to są koszty. Jak się ma rodzinę to już takie rzeczy jak zakup lepszego roputera to sprawa drugoplanowa. Mi zależy tylko na tym by poczta szła przez innego operatora a reszta normalnie.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 564
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS415+ - podłączenie pod LAN2 drugiego operatora

Post autor: Przemuss » pn sty 23, 2017 8:31 pm

Jak dobrze poszukasz na allegro to znajdziesz używany router 2 wanowy poniżej 200zł.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ