DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Krwiak
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 11, 2015 1:55 pm

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Krwiak » wt sie 30, 2016 8:16 am

Czyli na dzień dzisiejszy tylko użytkownicy DS1815+ nie otrzymali tego za co zapłacili.

Fryta87
Amator
Posty: 20
Rejestracja: pt gru 11, 2015 3:09 pm
Lokalizacja: Warszawa/Łomianki

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Fryta87 » wt wrz 06, 2016 8:46 pm

Chciałbym zwrócić uwagę, że nie tylko użytkownicy Synology mają problem ze specyfikacją sprzętu.
Ostatnio pojawił się temat na forum Qnapa, gdzie osoby z modelami TVS-x71 nie mogą korzystać turbo boost w serwerach.
Oczywiście wszystko jest OK dla modeli z procesorami poniżej i5. Wszystkie inne modele które posiadają procesor powyżej i3 powinny wspierać turbo boost.
Wycinek specyfikacji:
x71.png
Kolorem czerwony użytkownik @Unr3al2 zaznaczył modele gdzie powinno działać turbo.

Użytkownik @Silas Mariusz, który ma model TVS-671-i5 z turbo pokazuje nam, że jednak jest inaczej:

Kod: Zaznacz cały

Version: Intel(R) Core(TM) i5-4590S CPU @ 3.00GHz
Voltage: 0.9 V
External Clock: 100 MHz
Max Speed: 3000 MHz
Current Speed: 3000 MHz
Mówią o tym dwie ostatnie pozycje.

Prawdopodobnie w innych serwerach jest to samo tej serii.
Towar jest nie zgody ze specyfikacją, czyli można żądać zwrotu kasy lub obniżenia ceny serwera.

Najlepsze jest to, że użytkownik wysłał zgłoszenie do suportu i dostał informację:
Kontaktujesz się z niewłaściwymi osobami :)
Ciekawe jak się rozwiąże ten temat i jak się ustosunkuje Qnap.

Zapraszam do lektury tematu : https://forum.qnap.net.pl/temat/pytanie ... ost.19229/

Na koniec dodam kilka screenów, bo administracja forum często kasuje niemiłe tematy dla tej firmy.
http://prntscr.com/cewzvi
http://prntscr.com/cex02r
http://prntscr.com/cex0yq
http://prntscr.com/cex1c2
http://prntscr.com/cex1m3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS214play + 2x WD Purple 2TB
UPS APC ES 700VA
Internet szkoda gadać :(

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: WILU » wt wrz 06, 2016 10:02 pm

no normalnie nie może być :lol: ciekawe jaka będzie linia obrony. zapewne poblokowali "co trzeba" w biosie, pytanie tylko: czemu? czyżby problemy z niestabilną pracą / nadmiernym nagrzewaniem się urządzenia?
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

smarnotrawny
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 16, 2016 9:46 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: smarnotrawny » śr wrz 07, 2016 4:12 pm

Nic takiego, są inne wersje biosu z włączonym turbo, oczywiście dla wybranych :)
Nawet pomimo "takiej afery " qnapowy HW zjada Synka na śniadanie - właśnie min brak hdmi był przyczyna mojej "zdrady" Synology na rzecz Qnapa. Ale kończę offtop :)


Send from IOS with Tapatalk

smarnotrawny
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 16, 2016 9:46 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: smarnotrawny » śr wrz 07, 2016 4:14 pm

Fryta87 pisze:Chciałbym zwrócić uwagę, że nie tylko użytkownicy Synology mają problem ze specyfikacją sprzętu.
Ostatnio pojawił się temat na forum Qnapa, gdzie osoby z modelami TVS-x71 nie mogą korzystać turbo boost w serwerach.
Oczywiście wszystko jest OK dla modeli z procesorami poniżej i5. Wszystkie inne modele które posiadają procesor powyżej i3 powinny wspierać turbo boost.
Wycinek specyfikacji:
x71.png
Kolorem czerwony użytkownik @Unr3al2 zaznaczył modele gdzie powinno działać turbo.

Użytkownik @Silas Mariusz, który ma model TVS-671-i5 z turbo pokazuje nam, że jednak jest inaczej:

Kod: Zaznacz cały

Version: Intel(R) Core(TM) i5-4590S CPU @ 3.00GHz
Voltage: 0.9 V
External Clock: 100 MHz
Max Speed: 3000 MHz
Current Speed: 3000 MHz
Mówią o tym dwie ostatnie pozycje.

Prawdopodobnie w innych serwerach jest to samo tej serii.
Towar jest nie zgody ze specyfikacją, czyli można żądać zwrotu kasy lub obniżenia ceny serwera.

Najlepsze jest to, że użytkownik wysłał zgłoszenie do suportu i dostał informację:
Kontaktujesz się z niewłaściwymi osobami :)
Ciekawe jak się rozwiąże ten temat i jak się ustosunkuje Qnap.

Zapraszam do lektury tematu : https://forum.qnap.net.pl/temat/pytanie ... ost.19229/

Na koniec dodam kilka screenów, bo administracja forum często kasuje niemiłe tematy dla tej firmy.
http://prntscr.com/cewzvi
http://prntscr.com/cex02r
http://prntscr.com/cex0yq
http://prntscr.com/cex1c2
http://prntscr.com/cex1m3
Robisz aferę typu "z igły widły", cieszę się , że masz z tego satysfakcję :)


Send from IOS with Tapatalk

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Unr3al2 » śr wrz 07, 2016 5:09 pm

smarnotrawny pisze:Nic takiego, są inne wersje biosu z włączonym turbo, oczywiście dla wybranych :)
Nawet pomimo "takiej afery " qnapowy HW zjada Synka na śniadanie - właśnie min brak hdmi był przyczyna mojej "zdrady" Synology na rzecz Qnapa. Ale kończę offtop :)


Send from IOS with Tapatalk
Do kogo trzeba napisać by dostać ten bios ??
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: WILU » śr wrz 07, 2016 5:15 pm

tylko czemu nigdzie nie ma wspomniane o tym biosie na stronie QNAP. dlaczego trzeba się o tym dowiadywać jakimiś nieoficjalnymi kanałami? i po co w ogóle całe to zamieszanie z dwoma biosami? 99% zwykłych userów tych urządzeń raz że nigdy się o takiej możliwości nie dowiedzą a dwa, pewnie wgranie nowego biosu ich przerośnie. dziwna sprawa, pewnie gdyby nie dociekliwość niektórych użytkowników to pewnie informacja o dwóch różnych biosach pewnie by nie ujrzała światła dziennnego...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

smarnotrawny
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 16, 2016 9:46 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: smarnotrawny » śr wrz 07, 2016 6:29 pm

Unr3al2 pisze:
smarnotrawny pisze:Nic takiego, są inne wersje biosu z włączonym turbo, oczywiście dla wybranych :)
Nawet pomimo "takiej afery " qnapowy HW zjada Synka na śniadanie - właśnie min brak hdmi był przyczyna mojej "zdrady" Synology na rzecz Qnapa. Ale kończę offtop :)


Send from IOS with Tapatalk
Do kogo trzeba napisać by dostać ten bios ??
Pytaj Silas-a :)


Send from IOS with Tapatalk

smarnotrawny
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 16, 2016 9:46 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: smarnotrawny » śr wrz 07, 2016 6:31 pm

WILU pisze:tylko czemu nigdzie nie ma wspomniane o tym biosie na stronie QNAP. dlaczego trzeba się o tym dowiadywać jakimiś nieoficjalnymi kanałami? i po co w ogóle całe to zamieszanie z dwoma biosami? 99% zwykłych userów tych urządzeń raz że nigdy się o takiej możliwości nie dowiedzą a dwa, pewnie wgranie nowego biosu ich przerośnie. dziwna sprawa, pewnie gdyby nie dociekliwość niektórych użytkowników to pewnie informacja o dwóch różnych biosach pewnie by nie ujrzała światła dziennnego...
Ale o co chodzi ??!!
Przecież używasz Synka, to po co ci bios z turbo do Kanapy ??
Oficjalnie fw qnapowy nie wspiera turbo i tyle w temacie. Więc nie takich info nigdzie, to chyba jasne.
Kolejne wywołanie afery na siłę....


Send from IOS with Tapatalk

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: WILU » śr wrz 07, 2016 9:11 pm

to że w tej chwili nie używam nie oznacza że nigdy w życiu nie będę. poza tym wypowiedziałem się w kontekście wcześniejszych wypowiedzi, m.in kolegi Krwiaka, który wypomniał że Synology w opisie produktu pisze jedno a jest co innego. tu mamy analogiczną sytuację - qnap pisze co innego w opisie możliwości sprzętu a w rzeczywistości jest trochę inaczej. skoro Krwiak, który "stoi murem" za produktami qnap-a wypomniał wpadkę w specyfikacji Synology to nie widzę powodu bym ja, wierny użytkownik rozwiązań Synology, nie wypomniał wpadki firmie qnap ;)
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ