DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Krwiak
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 11, 2015 1:55 pm

DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Krwiak » czw sie 25, 2016 10:38 am

Na oficjalnym FB firmy Synology pojawiła się informacja od użytkowników, że model DS1815+ nie obsługuje na wszystkich portach SATA 3. Z tego co piszą, Synology zaoszczędziło na sprzęcie i wygląda to tak, że pierwsze dwa porty obsługują zgodnie ze specyfikacją SATA 6.0 Gb/s, porty 3,4,5 i 6 wykorzystują porty SATA 3.0 Gb/s, natomiast o zgrozo porty 7 i 8 wykorzystują stary kontroler SIL3132, co oznacza, że te porty to SATA 1,5 Gb/s !!!

Co gorsza Synology przyznało się, że dokładnie tak to wygląda, szkoda tylko, że w specyfikacji urządzenia jasno tego nie określili. W tym momencie jak ktoś kupi Synology i włoży tam dyski SSD to nie wykorzysta ich możliwości. Dlatego ludzie domagają się zwrotu pieniędzy, gdyż czują się oszukani.

Mam ogromną prośbę do osób, które mają DS916+, czy możecie sprawdzić jak to wygląda w DS916+ ? Informację jak to zrobić znajdziecie tutaj:

https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=95139

Prawdopodobnie w DS916+ też wygląda to podobnie bo zastosowany tam CPU obsługuje maksymalnie dwa porty SATA 6.0 Gb/s

http://ark.intel.com/products/91830/Int ... o-2_56-GHz

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Unr3al2 » czw sie 25, 2016 3:37 pm

Towar niezgodny ze specyfikacją i można domagać się zwrotu kasy od sprzedawcy.
Oj nie będą zadowoleni dystrybutorzy.
EDIT:
Jest tylko informacja o : 3,5” lub 2,5” SATA (II) x 8 czyli : 3,0 Gbit/s
Czyli będzie podstawa do reklamacji :)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1194
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: mikhnal » czw sie 25, 2016 9:03 pm

Zauważcie panowie, że w linku
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=95139
jest również podany przykład DS2415+ gdzie wszystko jest tak jak powinno. Pomimo tego samego procesora avoton podejrzewam, że w przeciwieństwie do DS1815+ (kontroler SATA z CPU plus dodatkowe) zastosowany jest większy, zupełnie inny zewnętrzny kontroler dysków a ten z CPU jest prawdopodobnie wyłączony/odcięty.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.2-7742 Update 1

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: WILU » czw sie 25, 2016 9:27 pm

Krwiak pisze:W tym momencie jak ktoś kupi Synology i włoży tam dyski SSD to nie wykorzysta ich możliwości. Dlatego ludzie domagają się zwrotu pieniędzy, gdyż czują się oszukani.
sianie fermentu IMO. jak komuś zależy na cache z SSD to wykorzysta do tego "pierwsze" porty SATA, te obsługujące SATA III. jak ktoś obsadzi wszystkie kieszenie dyskami SSD to zapewne będzie to macierz RAID-6 czy RAID-10, a więc prędkość zapisu / odczytu będzie rozbita na poszczególne napędy. a wtedy ten ktoś nie wykorzysta oferowanej przez tą macierz wydajności bo ograniczać go będą prędkości LAN (nawet te po zagregowaniu 4 portów LAN).
a jak obsadzi wszystkie kieszenie zwykłymi dyskami talerzowymi i nawet jak nie będzie z nich tworzył macierzy a każdy z dysków będzie pracował pojedynczo to też w większości przypadków nie zauważy różnicy (większość dysków talerzowych tak naprawdę z ledwością wykorzystuje max przepustowość złącza SATA I, SATA II czy SATA III w ich przypadku to zwykły chwyt marketingowy).
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Krwiak
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 11, 2015 1:55 pm

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Krwiak » pt sie 26, 2016 1:09 am

WILU pisze:
Krwiak pisze:W tym momencie jak ktoś kupi Synology i włoży tam dyski SSD to nie wykorzysta ich możliwości. Dlatego ludzie domagają się zwrotu pieniędzy, gdyż czują się oszukani.
sianie fermentu IMO. jak komuś zależy na cache z SSD to wykorzysta do tego "pierwsze" porty SATA, te obsługujące SATA III. jak ktoś obsadzi wszystkie kieszenie dyskami SSD to zapewne będzie to macierz RAID-6 czy RAID-10, a więc prędkość zapisu / odczytu będzie rozbita na poszczególne napędy. a wtedy ten ktoś nie wykorzysta oferowanej przez tą macierz wydajności bo ograniczać go będą prędkości LAN (nawet te po zagregowaniu 4 portów LAN).
a jak obsadzi wszystkie kieszenie zwykłymi dyskami talerzowymi i nawet jak nie będzie z nich tworzył macierzy a każdy z dysków będzie pracował pojedynczo to też w większości przypadków nie zauważy różnicy (większość dysków talerzowych tak naprawdę z ledwością wykorzystuje max przepustowość złącza SATA I, SATA II czy SATA III w ich przypadku to zwykły chwyt marketingowy).
W sumie to masz racje, nie ważne, że kupiłeś samochód z klimatyzacją, a dostałeś bez, przecież jak otworzysz szyby to się ochłodzi, zresztą i tak nikt klimatyzacji nie włączy bo przecież to bez sensu, auto wtedy więcej pali i traci na mocy. A to, że nie dostałeś wersji, za którą zapłaciłeś, tylko uboższą, kto by się przejmował.

Zgadzam się z tobą w 100%, idźmy tą drogą :)

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: WILU » pt sie 26, 2016 11:54 am

Krwiak pisze: W sumie to masz racje, nie ważne, że kupiłeś samochód z klimatyzacją, a dostałeś bez, przecież jak otworzysz szyby to się ochłodzi, zresztą i tak nikt klimatyzacji nie włączy bo przecież to bez sensu, auto wtedy więcej pali i traci na mocy. A to, że nie dostałeś wersji, za którą zapłaciłeś, tylko uboższą, kto by się przejmował.

Zgadzam się z tobą w 100%, idźmy tą drogą :)
nie do końca trafione porównanie. brak klimy w aucie odczujesz na 100% i jest to znaczący brak, tu mamy do czynienia, nie ma co ukrywać, z nie do końca prawdziwą specyfikacją / opisem możliwości sprzętu, które to jednak przekłamanie nie ma większego wpływu na oferowane przez te urządzenie możliwości czy też wydajność (patrz mój post wyżej). ja tu raczej widzę pretekst by spróbować coś ugrać od Synology (częściowy zwrot kasy, jakiś upominek, rabat na nowy sprzęt itd) niż raczej realny uszczerbek spowodowany specyfikacją urządzenia.

PS. Krwiak: śledząc Twoje posty na tym forum nie można mieć wrażenia, że udzielasz się tylko wtedy gdy możesz "wsadzić" kij w mrowisko Synology. Dobrze wiemy, że jesteś związany z firmą QNAP i zapewne do Twoich "obowiązków" należy takie działanie, ale miło by było gdyby to Twoje udzielanie było również w tematach czysto technicznych (choć wiem że liczyć na to nie możemy ;) )

PS2. nic tylko czekać aż ktoś odkryje coś podobnego w produktach QNAP...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: Unr3al2 » pt sie 26, 2016 1:40 pm

Odkrywać nie musi, ponieważ qnap pisze o tym w specyfikacji.
Tu mamy, że wspiera 6 Gb/s:
screen1.png
A tu już widzimy, że tylko na porcie 1 i 2:
screen2.png
Ale kto czyta specyfikację :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 326
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: krissos » pt sie 26, 2016 1:51 pm

To wychodzi że synology zamiast się rozwijać (a na razie stoi w miejscu) to jeszcze chce sprzedawać sprzęt nie pisząc o nim całej prawdy. Dobrze taka polityka tej firmie nie wróży. A jeszcze kilka lat wstecz były to serwery nie do przebicia przez konkurencję.
Jak dobrze że nie zdecydowałem się na zakup właśnie tego modelu, a było blisko jego zakupu. :evil: :evil:

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1194
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: mikhnal » pt sie 26, 2016 1:58 pm

No faktycznie kriss, na co dzień przecież wkładasz do Synology 4 dyski SSD i tracisz na wydajności...
Pochwal się nam nieświadomym co zyskałeś oprócz VM kupując Qnapa.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.2-7742 Update 1

Awatar użytkownika
krissos
Stały Bywalec
Posty: 326
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: DS1815+ nie obsługuje SATA III (6.0 Gb/s)

Post autor: krissos » pt sie 26, 2016 2:04 pm

Mikhnal i inni nieświadomi mogą przeczytać w recenzji którą napisałem. Tam jest opisane po części co zyskałem a co straciłem ;)

ODPOWIEDZ