DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

ODPOWIEDZ
jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: jacek1008 » pn maja 23, 2016 12:19 am

Mam pytanie a nawet dwa :-)
Urządzenie DS1515+ z powiększonym ramem do 16 GB. Podłączone 8 kamer, czasami coś się ściąga przez Download Station, obserwacja obrazu z kamer na urządzeniu przenośnym DS Cam.
Jeśli w 5 dyskowym DS1515+ chciałbym wyjąć jeden dysk by pracował tylko na 4 dyskach to jak mam to zrobić? Mam Raid5 . Czy mam wyłączyć urządzenie i poprostu wyciągnąć dysk a po włączeniu zrobić odbudowę po zpytaniu przez DSM?
Druga sprawa to pytanie i porada czy warto do DS1515+ włożyć dysk SSD by przyspieszyć działanie całego urządzenia w tym także zapisów z kamer; i jak to zrobić.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1056
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: mikhnal » pn maja 23, 2016 7:21 am

Jeśli wyjmiesz dysk to zdegradujesz RAID. Jeśli go zdegradujesz, to musisz odbudować macierz dyskiem co najmniej równym pojemności najmniejszego składowego dysku istniejącej macierzy. Więc nie, nie możesz "wstawić" dysku SSD.
Pomijam fakt wątpliwego wzrostu wydajności, przypomnę, że w Synology partycja systemowa i swap są powielone na każdym wstawionym dysku, a SSD Chache możliwy do włączenia w DSM pomaga raczej przy bazach danych, wielodostępie użytkowników w konfiguracjach korporacyjnych, generalnie przy dużej ilości operacji plikowych.
Jak już się uprzesz to jedyną możliwością jest stworzenie wolumenu na czterech dyskach od nowa - robisz backup wszystkiego na drugi serwer, np. za pomocą rsync'a, wyjmujesz dysk, wkładasz SSD, resetujesz Synka do wartości domyślnych, konfigurujesz RAID i SSD Cache, przywracasz z kopii dane, konfigurację, paczki...

Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
DS3018xs
DSM 6.2-23731 RC
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 3
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: jacek1008 » pn maja 23, 2016 8:50 am

Rozumiem, dzięki bardzo.

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: jacek1008 » pt lis 04, 2016 12:47 pm

Mikhnal napisałeś"Jeśli wyjmiesz dysk to zdegradujesz RAID. Jeśli go zdegradujesz, to musisz odbudować macierz dyskiem co najmniej równym pojemności najmniejszego składowego dysku istniejącej macierzy."
Dalej się zastanawiam jak z mojego pięcio dyskowego DSa wyciągnąć jeden dysk i zastąpić go SSD.
Weźmy przykład taki: jeden z dysków uszkadza się i system raportuje jego awarię i wymianę. Wyjmuję ten dysk i chcę pozostawić 4 pracujące dyski w takim jak jest Raid5. Jest taka możliwość? Jak wiadomo po wyjęciu i włożeniu uszkodzonego dysku system zapyta mi sie o ile pamiętam czy chcę odtworzyć system i raid 5 na nowo włożonym dysku.
Tego wszystkiego dociekam by nie musieć robić backupa i odtwarzać wszystkiego od nowa.
P.S. WD GREEN "zielony" jest o kant dupy "rozczaść" :-) Przestrzegam wszystkich.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1056
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: mikhnal » pt lis 04, 2016 12:54 pm

Właśnie to miałem na myśli - Degradując pięciodyskowy RAID system będzie oczekiwał piątego dysku do odbudowy macierzy.
Nie ma możliwości "pomniejszenia" RAIDu o jeden dysk.
Dlatego napisałem, że jest konieczny backup, ponowna konfiguracja macierzy i odtworzenie danych.
DS3018xs
DSM 6.2-23731 RC
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 3
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: WILU » pt lis 04, 2016 1:43 pm

jacek1008 pisze: P.S. WD GREEN "zielony" jest o kant dupy "rozczaść" :-) Przestrzegam wszystkich.
zależy jak się trafi ;) oczywiście nie są to dyski do NAS i tam nie powinny być używane, niemniej w jednym z moich NAS-ów mam te greeny i mają już ponad 45tyś godzin przepracowane bez bad sectorów. póki co z 5 dysków padł tylko 1 ale i tak ich przebieg robi wrażenie w tej chwili każdy z nich ma za sobą ponad 5 lat ciągłej pracy 24h na dobę :mrgreen:
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 558
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: Przemuss » pt lis 04, 2016 2:25 pm

Z żadnego poziomu RAID zbudowanego z n dysków nie zbudujesz bez backupy i utworzenia go na nowo RAID-u na n-1 dyskach. To samo dotyczy SHR.
Czyli pisząc prościej: nie przebudujesz RAID5 z 5 dysków do RAID5 4 dyskowego. Musisz go usunąć i utworzyć na nowo. Jak masz wątpliwości to zapoznaj się z dokumentacją RAID5 z czego dowiesz się jak on działa.
Dysk SSD da kopa pod warunkiem że RAID jest zdrowy. Pojedynczy dysk SSD działa w trybie odczytu. Znaczy to że da to kopa tylko przy odczycie najczęściej używanych danych. Dopiero SSD Cache zbudowany z 2 dysków SSD da kopa przy operacjach odczyt/zapis.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: jacek1008 » ndz lis 06, 2016 1:42 am

No i dziękuję bardzo. Wszystko mam już wyjaśnione.
Największa lipa jest w tym, że muszę mieć jak dwa SSD by system ożył.
Pozdrawiam.

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: jacek1008 » wt lis 08, 2016 4:45 am

WILU
O tym WD Greenie... może dlatego padły, i to dwa bo cały czas mam monitoring na tym serwerze

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 558
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS1515+ wyjęcie dysku oraz wymiana na SSD

Post autor: Przemuss » wt lis 08, 2016 8:23 am

SSD do monitoringu ... moim zdaniem nie rady droga. Już lepiej dać wydajniejsze dysku np typowe do monitoringu a WD i Seagate ma takie.
Podwójny dysk SSD jest tylko po to by chronić twoje dane. Padnie któryś z tych dysków to z cachowane dane zostaną jeszcze zapisane na właściwych dyskach, a mając tylko jeden... no cóż, jego awaria to utrata niezapisanych danych.

Co do dysków serii green... Lepiej takich nie montować w RAID chociaż jest wielu takich jak i nawet duże firmy co takie właśnie dyski stosują w swoich centrach. Poprostu im się to opłaca.
Osobiście wolę kupić dysk do pracy 24h.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ