Strona 1 z 1

Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 10:17 am
autor: FCH2014
Posiadam 218+. W nim jeden volumen shr oparty o dwa dyski: 8tb + 4 tb. Chciałbym pozostać przy jednym, tym 8tb, nawet za cenę degradacji wolumenu. Ale jak pozostawię te 8 tb samego, to tak czy owak wolumen jest 4 tb. Jak mogę zwiększyć jego wielkość do pełnej pojemnosci tego dysku tj 8 tb - jak pisałem, licząc się z tym, że volumen jest zdegradowany w ma tylko 1 dysk

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 10:40 am
autor: psmanek
Nie da się tak jak piszesz.

- Pierwsze rozwiązanie to dokupić 8TB na miejsce 4TB, wtedy będziesz miał 8TB.
- Drugie rozwiązanie, to usunąć dysk 8TB z SHRu i utworzyć drugi wolumen. Czyli jeden to będzie zdegradowany z dyskiem 4TB, a drugi nowy z dyskiem 8TB. Następnie skopiować dane z 4TB na 8TB. Na zakończeniu kopiowania można wyjąć dysk 4TB lub usunąć ten wolumen i utworzyć na nowo, aby pozbyć się zdegradowanego wolumenu.

Kalkulator pewnie znasz, ale dla przypomnienia podrzucam link.
https://www.synology.com/pl-pl/support/RAID_calculator

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 10:55 am
autor: FCH2014
No dzięki poradzę sobie. Ale poprzednio, w dawnym dsm, zrobiłem podobna operqację: miałem dwa dyski 3tb, dokupiłem 1 dysk 4tb. Wyciągnałem jeden 3tb i wsadziłem w to miejsce 4tb które oczywiscie po naprawie dalej były 3tb. Wyciagnałem drugi dotychczasowy 3tb i został mi w ten sposób jeden dysk w wolumenie zdegradwanym o pojemnosci 4 tb ale pokazujacy sie jako volumen 3tb. W zarządzaniu dyskami dało się go poszerzyć do 4 tb, tyle że do momentu dołożenia drugiego dysku 4 tb status pozostawał jako "zdegradowany" myślałem że tak da się i tym razem, nie chce mi sie instalować dsm na nowo itp

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 11:04 am
autor: R70
No da się - tak jak napisał @psmanek przez wymianę dysk 4TB na 8TB, naprawdę zdegradowanego wolumenu a następnie jego rozszerzenie. To dokładnie takie samo działanie Twoje doświadczenia z poprzednim NAS :) Dość logiczne jest że taka operacja możliwa jest do wykonania wykorzystując większe dyski a nie mniejsze - przecież nie można zwiększyć zdegradowanego (pracującego w trybie awaryjnym) wolumenu a następnie naprawić go za pomocą za małego dysku ;)

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 11:16 am
autor: FCH2014
Dzięki. Szkoda mi płacić za drugi dysk 8tb - to niemały koszt -, mam kopię w innym miejscu. Chciałbym pozostać w NAS z jednym tylko dyskiem 8tb, nawet za cenę tego że ma status zdegradowany. Nie miałem zamiaru go naprawiać za pomocą małego dysku :-) Jak się naprawdę nie da, to cóż, zainstaluję wszystko od nowa....

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 11:31 am
autor: psmanek
Nie musisz nic instalować od nowa. Pisałem Ci jak to zrobić. Wykonaj drugie rozwiązanie.

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 11:42 am
autor: FCH2014
Powalczę po niedzieli. Dziękuję

Re: Jak zwiększyć możliwą do wykorzystania pojemnośc dysku?

: czw sty 09, 2020 11:45 am
autor: psmanek
Oczywiście zanim rozpoczniesz zastanów się jakie usługi są przypisane do Wolumenu 1. Będziesz musiał je przenieść na Wolumen 2, aby działały jak należy. Jeśli oczywiście to będzie problem to zainstalowanie wszystkiego od nowa również jest skutecznym rozwiązaniem :)